کرمان رصد

آخرين مطالب

بررسی وضعیت لرزه‌ای استان کرمان؛

8 زلزله تاریخی ویرانگر استان کرمان/ ادامه‌دار بودن پس‌زلزله‌های زلزله ‌آذر در 4 شهر استان علمي

  بزرگنمايي:

کرمان آنلاین - استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به زلزله‌های مخرب و ویرانگر استان کرمان تاکید دارد که از 29 مهر تا 10 آبان سال 95 شهرستان زرند این استان بیش از 100 بار لرزید که دو مورد لرزه‌هایی با بزرگای 4.5 و 4.7 بوده است.
به گزارش ایسنا، ایران جزو کشورهای پرخطر از لحاظ ریسک زمین‌لرزه است، به گونه‌ای که بیش از 80 درصد شهرهای ایران در خطر زلزله قرار دارد. از این رو در مورد ایران دیگر جایز نیست بگوییم که زلزله اتفاق نخواهد افتاد و احتمال آن کم است.
به گفته دکتر مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله بر اساس آمار جمعیت شهرها، در سال 1394 حدود 15.3 میلیون نفر از جمعیت ایران در داخل 10 شهر پرجمعیت ساکن شدند.
نکته مهم این است که بر اساس نقشه پهنه‌بندی خطر نسبی زلزله در ایران در فهرست 10 شهر اول، تنها شهر اصفهان در رده خطر نسبی بالای زلزله قرار نمی‌گیرد. بنابراین، با کسر جمعیت اصفهان و حومه، حدود 22 میلیون نفر (28 درصد) از جمعیت ایران در سال 1394 در پهنه نسبی بالا و در داخل حومه شهرهای اصلی و پرجمعیت ایران زندگی می‌کنند.
بر این اساس، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) درصدد است که در هر هفته وضعیت لرزه‌خیزی استان‌های کشور را مورد بررسی قرار دهد. در این هفته وضعیت لرزه‌خیزی استان کرمان مورد بررسی قرار می‌گیرد.
شهر کرمان بر روی آبرفت‌های جوان کواترنری احداث شده و گسترش یافته است و با توجه به شرایط زمین‌شناسی، گسل‌های جوان و فعال منطقه و گسل‌های قدیمی، از لحاظ لرزه‌خیزی، تاریخ پرحادثه‌ای داشته است. زلزله‌های تاریخی این استان به این شرح است:

ردیف محل وقوع رخداد زمان رخداد بزرگای زلزله خسارات وارد شده
1خورجندآذر 1233 هـ.شویرانی کامل خورجند
2چترود28 دی‌ماه 1242ه.ش6 آسیب‌های چشمگیری به کرمان
تخریب ایوان جامع‌سبز
فروریختن دیواره قبه‌سبز
3سیرچ-حسن‌آباد1255 ه.ش-ویرانی خانه‌های 5 روستا
خشک‌شدن‌چشمه‌های‌معدنی
4کرمان-چترود2خرداد 1276 ه.ش5.5قطع شدن منابع آب
پناه‌بردن‌مردم‌کرمان‌به‌حومه
فروریختن‌گنبدقبه‌سبز
آسیب‌ساختمان‌باغ‌ناصریه
آسیب‌سقف‌تکیه‌تعزیه
5سیرچ12 شهریور 1248 ه.ش-وارد شدن خسارات مختصر
6گیسک زرند29 آذر 13565.9665 کشته
ویرانی روستاهای درتنگل، گیسک و سرباغ
7گلباف21 خرداد 13606.8شهر گلباف به طور کلی ویران شد
8داهویه4 اسفند 13836.5613 نفر کشته
مسدود شدن جاده منتهی به روستاهای زلزله‌زده به دلیل سنگ ریزش
ادامه پس‌لرزه‌ زلزله‌های آذرماه
دکتر مهدی زارع، عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص لرزه‌خیزی استان کرمان توضیح داد: زلزله‌های شمال کرمان که در 9، 22 و 23 آذر 96 در چترود و شرق هجدک، زرند و ناحیه کوهبنان عمدتا با سه زمین‌لرزه با بزرگای 6 شناخته می‌شود و پس‌لرزه‌های آن هنوز ادامه دارد.
وی با بیان اینکه در سابقه لرزه‌خیزی کرمان در سده نوزدهم نیز چنین پیشینه‌ای وجود داشته است، اظهار کرد: زمین‌لرزه آذر 1233 هـ.ش (نوامبر 1854 میلادی) خورجند از جمله آن است که این زمین‌لرزه در 40 کیلومتری شمال خاور کرمان به وقوع پیوسته و سبب ویرانی کامل این آبادی و خسارات قابل توجهی به روستاهای "درختنگان"،"ده شیر" و "دوران" شد. این زلزله در کرمان احساس شده و به نظر می‌رسد که در اثر جنبش گسل "لکرکوه" روی داده است.
زلزله چترود
زارع زمین‌لرزه 28 دی 1242 هـ..ش (17 ژانویه 1864میلادی) چترود را از دیگر زلزله‌های استان کرمان نام برد و افزود: زمین‌لرزه ویرانگر در شب 7 شعبان 1280 هـ.ق تلفات انسانی بسیاری را در "چترود" و آبادی‌هایی که در شمال خاور دشت قرار داشتند، به بار آورد. این زلزله آسیب‌های چشمگیری به کرمان رسانید به طوری که "ایوان جامع مظفر" فروریخت و به دیوارهای "قبه سبز" نیز آسیب رسید. بزرگای این زلزله را 6= Ms تعیین کرده‌اند.
زلزله سیرچ-حسن آباد
عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله به زمین‌لرزه 1255 هـ..ش (1877میلادی) "سیرچ-حسن آباد" (چترود-سرآسیاب) اشاره کرد و گفت: در این سال زلزله‌ای در چترود و سرآسیاب حادث شده و خسارات سنگینی به بار آمد به گونه‌ای که در روستاهای "آبگرم"، "سیرچ"، "حسن آباد"، "ده قلی" و "هشتادان" خانه‌ها خراب شد و چشمه‌های معدنی خشک شدند.
زمین‌لرزه کرمان -چترود
وی زمین‌لرزه 2 خرداد 1276 هـ.ش (27 می 1897 میلادی) کرمان- چترود (قبه سبز) را از دیگر زلزله‌های ویرانگر استان کرمان دانست و خاطر نشان کرد: این زمین‌لرزه، "چترود" و خانه‌های سرآسیاب و بیشتر آسیاب‌های این منطقه را ویران کرد، ضمن آنکه منابع تأمین آب قطع شد و بیشتر مردم کرمان به حومه شهر پناه بردند.
زارع با تاکید بر اینکه علاوه بر آن در کرمان چند نفر کشته شدند و به چندین ساختمان همگانی و شخصی آسیب‌های تعمیرناپذیری رسید، اضافه کرد: گنبد "قبّه سبز" فروریخت و به ساختمان "باغ ناصریه" و "سقف تکیه تعزیه" نیز آسیب وارد شد. پس از رویداد زلزله، روستاهای پیرامون چترود متروک رها شده و بازماندگان زمین‌لرزه در کرمان استقرار یافتند. بزرگای این لرزه 5.5 برآورد شده است.
زلزله سیرچ
این محقق زلزله شناسی، زمین‌لرزه 12 شهریور 1348 هـ.ش (2 سپتامبر 1969 میلادی) سیرچ را از دیگر رخدادهای لرزه‌ای این استان دانست که این زلزله با بزرگای 5.3 Ms در سیرچ روی داد. زمین لرزه مذکور در کرمان احساس شد و خسارات مختصری به وجود آورد، علاوه بر آن این زلزله در "ماهان" و "خبیض" به شدت احساس شد.
زمین‌لرزه گیسک زرند
وی با اشاره به زمین‌لرزه 29 آذر 1356 هـ.ش گیسک زرند (باب تنگل) (19 دسامبر 1977 میلادی) یادآور شد: این زلزله‌ با بزرگای 5.9 در عمق 31 کیلومتری زمین در کرمان رخ داد. هنگام شب، این زمین‌لرزه‌ که پیش از آن دو پیش‌لرزه نیرومند روی داده بود، چند روستا را در منطقه زرند ویران کرد و موجب کشته شدن 665 نفر و مجروح شدن 260 تن شد.
به گفته این محقق، این زمین‌لرزه روستاهای "درتنگل"، "گیسک" و "سرباغ" را ویران کرد و خاستگاه آن بخشی از گسل "کوهبنان" به طول 11.5 تا 19.5 کیلومتر بود که درست از پشت این روستاها، از 8 کیلومتری شمال خاور زرند، می‌گذرد.
زلزله گلباف
عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله اضافه کرد: زمین‌لرزه 21 خرداد 1360 (11 ژوئن 1981) گلباف، زمین‌لرزه مخرب و ویرانگر دیگری در استان کرمان است که بزرگای آن 6.8 بوده که قسمتی از استان کرمان را به لرزه درآورد و در اثر آن شهر گلباف به کلی ویران شد.
وی با بیان اینکه این زلزله 1071 نفر کشته و 4 هزار نفر مجروح به همراه داشت، افزود: حداکثر جابه‌جای قائم گسل گلباف در زلزله 21 خرداد سال 1360 حدود 10 سانتی‌متر (خاور گلباف) بوده است. در این زمین‌لرزه حدود 16 کیلومتر از گسل گلباف جابه‌جا شد.
زلزله سیرچ
زارع خاطر نشان کرد: زمین‌لرزه 6 مرداد 1360 هـ.ش (28 ژوئیه 1981 میلادی) سیرچ، (چهار فرسنگ) با بزرگای 7.1 بوده که از نظر بزرگا مهمترین زلزله‌ ثبت شده تاکنون در استان کرمان است. در اثر این زمین‌لرزه 1300 نفر کشته، 915 نفر زخمی و 25 هزار نفر در ناحیه چهار "فرسنگ" (فرسخ)، "سیرچ"، "هشتادان"، "فندقا"، "شهداد" و آبادی‌های اطراف آنها بی‌خانمان شدند.
به گفته وی، در سیرچ حدود 85 درصد خانه‌ها شدیداً آسیب دیده و یا تخریب شدند. پس از رویداد زلزله چشمه‌های آب متعددی در این ناحیه ظاهر شده و سطح آب چاه‌ها بالا آمد.
زمین‌لرزه داهوئیه
عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله، زمین‌لرزه 4 اسفند 1383 داهوئیه زرند را از دیگر زلزله‌های مهم استان کرمان نام برد که در ساعت 5 و 55 دقیقه و 21 ثانیه با بزرگای 6.5 در شرق شهر زرند استان کرمان به وقوع پیوست. در اثر این زمین‌لرزه 612 نفر کشته و حدود 1400 نفر مجروح شدند.
وی ادامه داد: روند گسلی بدست آمده از حل سازوکار کانونی زلزله بیانگر گسله واژگون با مولفه کوچک امتداد لغز است و سازوکار کانونی حل شده توسط CMT یک گسله واژگون کامل با روند نزدیک به شرقی- غربی با جابجایی شاقولی حدود 80 سانتی‌متر بود.
زارع با تاکید بر اینکه این گسل در داهوئیه به گسل کوهبنان می‌رسد، یادآور شد: در طول جاده "اسلام‌آباد – حتکن" موارد زیادی سنگ‌ریزش مشاهده شد که در یک مورد باعث سقوط قطعه سنگی با وزن تقریبی 150 تن بر سطح جاده و آسیب رساندن و بسته شدن راه دسترسی به چند روستای تخریب شده در زلزله در روز اول حادثه شد.
وی همچنین اضافه کرد: در نقاط مختلف جاده مذکور، ترک‌هایی در شیروانی‌های کناری جاده با احتمال مربوط بودن به زمین‌لغزه بالقوه و همچنین اختلاف نشست در سطح جاده در طرفین پل‌های آبگذر و یک مورد فرونشست نیز در کنار یک ساختمان در روستای اسلام‌آباد نیز مشاهده شد.
زارغ خاطرنشان کرد: در مطالعه رفتار ساختمان‌ها در برابر زلزله فوق باید متذکر شد با وجود آنکه این زلزله زلزله چندان بزرگی نبود، اما خسارات جانی و مالی ناشی از آن بسیار سنگین بود.
تاب‌آوری استان کرمان در برابر زلزله‌های بسیار زیاد
عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله و مهندسی زلزله، مهمترین شهر استان کرمان را شهر کرمان دانست و با بیان اینکه تاب‌آوری آن از سایر مراکز استان‌های ایران بالاتر نیست، گفت: از 29 مهر تا 10 آبان سال 95 شهرستان زرند بیش از 100 بار لرزید که دو مورد لرزه‌هایی با بزرگای 4.5 و 4.7 بوده است.
وی با تاکید بر این‌که از 9 آذر 96 نیز منطقه "زرند"، "کوهبنان" و اخیرا "کهنوج" با زمین‌لرزه‌های با بزرگای کم تا متوسط تا حداکثر 6، هفته‌ای چند بار لرزیده است، اظهار کرد: این زمین لرزه‌ها طبیعی و بخشی از جبران جا به‌جایی و کوتاه شدگی زمین و نحوه لغزش در گسل‌های استان است که در حدود ١٠ درصد از تغییر شکل در پوسته زمین فلات ایران که فرایندی دائمی است به شکل لرزه‌ای خود را نشان می‌دهد. این 10 درصد همیشه با یک ریتم و با توزیع یکسان رخ نمی‌دهد.
زارع با اشاره به ساختارهای زمین در استان کرمان، خاطر نشان کرد: در برخی نقاط استان کرمان گسل‌های فعال وجود دارد که با عدم ‌حرکت و سکون مقطعی و یا طولانی مدت مواجه هستند. سکون در این گسل‌ها زمانی به پایان می‌رسد و در نتیجه زلزله رخ می‌دهد.
به گفته این محقق، بخشی از این سکون‌های لرزه‌ای امروزه در گسل "جیرفت"، بخشی از گسل "کوهبنان" و بخش‌هایی از گسل "نایبند" و "لکرکوه" و در بخش‌های مختلف استان دیده می‌شود. سکون گسل‌ها به ‌معنای عدم رخداد موقت زمین‌لرزه است.
وی تاکید کرد: بر این اساس منطقی است زلزله‌های کوچک را نشانه فعال بودن گسل‌های همان منطقه در نظر بگیریم و بر اساس درک فعال بودن هر منطقه، در مورد افزایش سطح آمادگی برای رخداد زمین‌لرزه شدید در همان منطقه کوشا باشیم.
حرکات لرزه‌ای جدید گسل‌ها در استان کرمان
این محقق با اشاره به زلزله‌های متعدد استان کرمان، افزود: به نظر می‌رسد سکانس لرزه‌ای جدید در نزدیکی خود شهر "زرند"، "کوهبنان" و "جیرفت" در اثر گسیختگی با زلزله‌های کوچک در گسل‌های این نواحی رخ داده باشد. با توجه به رخداد متوالی زمین لرزه‌های قبلی و توان لرزه‌زایی گسل‌های منطقه می‌توان لرزه‌زایی با بزرگای بین 6 تا 7 برای همین مناطق را برآورد کرد.
زارع، نمونه این مورد را زلزله بم ذکر کرد و گفت: 4 سال پیش از وقوع زلزله 5 دی ماه 1382 بم، در جلسه‌ای که در روز 20 مهرماه 1378 در استانداری کرمان برگزار شد، اعلام کردم گسل بم که در انتهای خود به شهر بم می‌رسد، در صورت فعالیت مجدد می‌تواند حادثه‌ای با شدتی مشابه زمین‌لرزه سال 1357 طبس به وجود آورد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/19977/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حامیان گشت ارشاد

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

لزوم فرهنگ سازی مراجعه به مشاوره، ضرورت جامعه مدرن

دادستان انتظامی قضات کشور به کرمان سفر کرد

رانش زمین در جاده روستایی گلزار محمد_ یافت آباد

تلاش جهادی برای بازگشایی جاده کوهبنان _زرند

معرفی برگزیدگان مسابقات تیراندازی تفنگ و تپانچه بادی نیرو‌های مسلح در کرمان

تصاویری از وقوع سیل و بارندگی شدید در کرمان (فیلم)

دستور بارگیری قریب به 2000 موتور سیکلت توقیفی بدون صاحب به مرکز کرمان صادر شد

دستور بارگیری قریب به 2000 موتور سیکلت توقیفی به کرمان صادر شد

نویدکیا: بازی سختی در پیش داریم

شورای اداری ایتان کرمان

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

میزان بارش باران در 24 ساعت گذشته کرمان اعلام شد

قرار نیست مسئولیت استانداری کرمان را بپذیرم/ حضور در شورای هماهنگی را ترجیح می‌دهم

دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران در رفسنجان برگزار می‌شود

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

وقوع سیل در روستای پشوئیه شهداد + فیلم

فیلم| بارش تگرگ در راین کرمان

ریزش سنگ در محور سرچشمه/ رانندگان احتیاط کنند

دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران به‌میزبانی رفسنجان برگزار می‌شود

ادای احترام دادستان انتظامی قضات کشور به مقام شهید سلیمانی و شهدای حمله تروریستی کرمان

رقابت 2 هزار و 2٠٠ دانش آموز زرندی در کنکور

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

گلزار شهدای خرمشهر غبارروبی شد

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

دادستان انتظامی قضات کشور وارد کرمان شد

فیلم | جاری شدن سیلاب در شهداد کرمان

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

عامل تحریم

روایت «فارن پالیسی» از تله‌ای که اسرائیل در آن گرفتار شده است

داستان ابوشجاع

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تجهیز 20 بسته برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در گردشگری کرمان

آبگرفتگی شدید خیابان های شهر راین کرمان

باند سازمان یافته قاچاق سوخت در کرمان منهدم شد

بازگشایی 45 کیلومتر از راه‌های مسدود شده در سیل ساردوئیه

مس کرمان یک قدم به قهرمانی نزدیک‌تر شد

خدمت رسانی به مراکز آزمون کنکور دراستان کرمان