آخرين مطالب

چراغ راهنمای تغذیه‌ای را بشناسیم علمي

چراغ راهنمای تغذیه‌ای را بشناسیم

  بزرگنمايي:

کرمان آنلاین - نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای یک راهنمای سریع بر روی برچسب محصولات غذایی هستند که به مصرف‌کننده کمک می‌کنند تا میزان مواد تغذیه‌ای خود را ارزیابی کند.
به گزارش ایسنا، جامعه سالم زیربنای توسعه هر کشور بوده و یکی از راه‌های رسیدن به این هدف برخورداری از تغذیه صحیح است. بنابراین در اختیار قرار دادن اطلاعات لازم به مصرف‌کننده به صورت شفاف و قابل درک در مورد فرآورده‌های خوراکی و آشامیدنی ضروری است. از سوی دیگر با پیشرفت صنایع غذایی و افزایش رقابت آنها، گسترش تجارت بین‌المللی، ارتقاء فرهنگ مصرف‌کنندگان و توجه بیشتر آنها به عوامل موثر در سلامتی، برچسب گذاری به عنوان ابزاری مهم جهت اطلاع‌رسانی به مصرف‌کنندگان و سازمان‌های ناظر اهمیت ویژه‌ای یافته است.
با توجه به آمارهای موجود در گذشته بیش از 39 درصد مرگ ومیرها در کشور ما ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی بوده است و عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی ناسالم و عادات غذایی غلط در ایجاد آن نقش دارند. در راستای حل این مشکل و با بررسی سیستم‌های مختلف لیبل‌گذاری در سراسر دنیا، سازمان غذا و دارو تصمیم به ایجاد تحول در لیبل‌گذاری مواد غذایی گرفت و نسبت به اجباری کردن درج نشانگرهای رنگی بر روی بسته‌های مواد غذایی اقدام کرد. در سال‌های گذشته کشورهای مختلف طرح‌های متفاوتی برای اطلاع‌رسانی تغذیه‌ای روی مواد غذایی اجرا کرده‌اند که هر یک دارای نقاط ضعف و قوت خاصی است. در سال 2005 انگلستان طرح چراغ راهنمای مواد غذایی را پیشنهاد داد. این چراغ به مصرف‌کننده کمک می‌کند تا میزان مواد تغذیه‌ای خود را ارزیابی کند.
نشانگرهای رنگی ایرانی
معیار نشانگرهای تغذیه‌ای برای نشان دادن اطلاعات تغذیه‌ای مواد غذایی کاربرد دارد. همچنین نشانگرهای تغذیه‌ای یک راهنمای سریع بر روی برچسب محصولات غذایی هستند و هدف از ایجاد آنها کمک به مصرف کننده به منظور شناسایی ویژگی‌های تغذیه‌ای محصول مورد نظرش است تا با توجه به شرایط جسمی و نیازهای شخصی، انتخاب آگاهانه‌ای داشته باشد. در این نشانگر رنگ‌ها نمادی از میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب ترانس برحسب گرم درصد از مواد غذایی بوده که بر مبنای معیارهای مصوب، قرمز به معنی زیاد، نارنجی به معنی متوسط و سبز به معنی اندک را مشخص می‌کند.
نشانگرهای راهنمای تغذیه‌ای شامل شاخص‌های مربوط به انرژی، قند، چربی کل، نمک و اسیدهای چرب ترانس بوده و باید بر حسب گرم درج شوند. محاسبه مقادیر شاخص‌ها بر حسب درصد و اختصاص رنگ منطبق با مقادیر و سپس مقادیر شاخص‌ها در سهم در جدول نشانگر رنگی قرار می‌گیرند. منظور از سهم، مقدار مصرف فرآورده غذایی در هر نوبت در روز است که بر اساس مقادیر متداول مصرف جامعه تعیین می‌شود.
شاخص‌های مورد ارزیابی در این نشانگرها شامل:
- میزان چربی کل در محصول شامل مجموع چربی افزوده و ذاتی بر حسب گرم درصد
- میزان اسیدهای چرب ترانس محصول شامل اسیدهای چرب ترانس افزوده و ذاتی بر حسب گرم درصد
- میزان قند کل شامل قندهای منو و دی ساکارید بر حسب گرم درصد
- میزان سدیم موجود در کل محصول (ذاتی و افزوده) را بر حسب گرم اندازه گیری کرده و عدد حاصل را در 2.5 ضرب کرده و میزان نمک فرآورده بدست می‌آید.
با توجه به گستردگی قندها و دسته بندی آنها به قندهای ساده و مرکب و نیز فوائد و خطراتی که برای مصرف کننده دارند، سازمان غذا و دارو تصمیم گرفت تنها قندهای ساده مونو و دی‌ساکاریدی را در این نشانگرها لحاظ کند. زیرا این قندها بیشترین و سریع‌ترین تاثیر را بر قند خون افراد دارند.
بنابر اعلام معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، باید توجه کرد که کلیه محصولات تولیدی و بسته‌بندی‌شده غذایی و آشامیدنی به جز شکر، نمک، قند و آب مشمول این نشانگر بوده و روی برچسب مواد غذایی که فقط عملیات فیزیکی بر روی آنها انجام می‌شود مانند عرقیات، خرما، ادویه جات، عسل، حبوبات و دمنوش‌های خالص و طبیعی اختیاری است.
انتهای پیام




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

تصویب لایحه نظام رتبه‌بندی معلمان در کمیسیون تخصصی دولت

مدیران با روشها و رویکردهای جدید مدیریتی آشنا نیستند

3 درصد؛ شیوع بیماری تنبلی چشم در کشور/لوچی؛ شایع ترین علت تنبلی چشم

غیرقابل جبران بودن خسارات بیماری تب برفکی/خطر افزایش موارد ابتلای بیماری

هزینه‌کرد 2 میلیارد تومانی بیمارستان شهید باهنر کرمان برای اتباع غیرمجاز افغانی

نخستین آیفون مجهز به 5G تا دو سال دیگر

فرمول تولید هیدورکسید آلومینیوم سینتتیک در کشور کشف شد

در سال زراعی جاری بارندگی کشور نرمال بوده است

مزرعه گیاهان دارویی در سیرجان افتتاح شد

تقدیر نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی از اقدامات جهاددانشگاهی استان کرمان

فاز جدید تحقیقات علمی شهاب سنگ در کشور آغاز شده است

مرد شهاب سنگی ایران

نقش عزت نفس در آسیب های اجتماعی تشریح شد

جزئیات کلاهبرداری جدید از تماس‌های خارجی

هک داووس و انتشار اسامی قاتلان خاشقجی

پذیرش بدون آزمون دانشجو در مرحله تکمیل ظرفیت

تولید نانوذرات آنتی‌باکتری با هسته خرما توسط یک دانش‌آموز ریگانی

35 هزار دانش آموز اتباع بیگانه در استان بدون پرداخت هیچ هزینه ای تحصیل می کنند

آغاز بکار دوازدهمین کنگره بین المللی میکروب شناسی بالینی در کرمان

وجود 45 شرکت و هسته فناور در دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان

جمع‌آوری 50 دستگاه تتو غیر استاندارد از آرایشگاه‌های کرمان

دانشگاه علوم پزشکی بر کل پروسه فرایند تولید و عرضه غذا نظارت کامل دارد

پیش بینی بارندگی برای شمال استان کرمان

خطر آمبولی در عمل سزارین بیشتر از زایمان طبیعی

فضا را برای کار کردن محققان فراهم نکرده‌ایم

بسیاری رشته‌های دانشگاهی به رشته‌های "فرعی" تبدیل شده‌اند

اعتماد بین بیمه و جامعه پزشکی مخدوش شده است

اهدای اعضای دانشجوی کرمانی به بیماران نیازمند دریافت عضو

برگزاری کارگاه اقدامات مدیریت بحران در زلزله ازگله (کرمانشاه)

مدیریت و بهینه سازی در بخش درمان، به نفع سیستم نظام سلامت است

آغاز طرح دهان و دندان عاری از پوسیدگی ویژه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در کرمان

بررسی سلامت 36 درصد جمعیت رفسنجان و انار از نظر بیماریهای قلبی و عروقی

آمبولی ریه چیست؟

اینستاگرام یتیم شد

تولید سبز نانوکاتالیست صنایع خودروسازی با استفاده از گیاهان دارویی

تولید سبز نانوکاتالیست صنایع خودروسازی با استفاده از گیاهان دارویی

جلسه دفاع از پایان نامه ٤ تن از دانشجویان کارشناسی ارشد سازه‌های فضاکار جهاددانشگاهی استان کرمان برگزار شد

13 هزار بیمار مبتلا به سرطان پستان در کشور وجود دارد

غربالگری 21 هزار نفری سرطان سینه در رفسنجان و انار

34 مبتلا به سرطان پستان از هر 100 هزار نفر در کشور

گروه‌های آسیب پذیر، قبل از شروع فصل سرما نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند

گروه‌های آسیب پذیر، قبل از شروع فصل سرما نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند

پذیرش 167 مقاله در همایش ملی پسته

نابرابری در سلامت مصداق بارز بی عدالتی است

سرپرست دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان معرفی شد

پایان کار اولین همایش بین المللی «مدیریت پایدار منابع خاک و محیط زیست» در کرمان

مصرف بهینه آب مخاطرات زیست محیطی را کاهش می دهد

همایش بین المللی مدیریت پایدار منابع خاک در کرمان آغاز شد

وضعیت پژوهشی خوب نیست/ورود محصولات دانش بنیان به بازار

دستاوردهای 11 ماهه حوزه تحقیقات و فناوری دانشگاه/ ارتقاء دو پله‌ای علوم پزشکی کرمان در حوزه فناوری