آخرين مطالب

چراغ راهنمای تغذیه‌ای را بشناسیم علمي

چراغ راهنمای تغذیه‌ای را بشناسیم

  بزرگنمايي:

کرمان آنلاین - نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای یک راهنمای سریع بر روی برچسب محصولات غذایی هستند که به مصرف‌کننده کمک می‌کنند تا میزان مواد تغذیه‌ای خود را ارزیابی کند.
به گزارش ایسنا، جامعه سالم زیربنای توسعه هر کشور بوده و یکی از راه‌های رسیدن به این هدف برخورداری از تغذیه صحیح است. بنابراین در اختیار قرار دادن اطلاعات لازم به مصرف‌کننده به صورت شفاف و قابل درک در مورد فرآورده‌های خوراکی و آشامیدنی ضروری است. از سوی دیگر با پیشرفت صنایع غذایی و افزایش رقابت آنها، گسترش تجارت بین‌المللی، ارتقاء فرهنگ مصرف‌کنندگان و توجه بیشتر آنها به عوامل موثر در سلامتی، برچسب گذاری به عنوان ابزاری مهم جهت اطلاع‌رسانی به مصرف‌کنندگان و سازمان‌های ناظر اهمیت ویژه‌ای یافته است.
با توجه به آمارهای موجود در گذشته بیش از 39 درصد مرگ ومیرها در کشور ما ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی بوده است و عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی ناسالم و عادات غذایی غلط در ایجاد آن نقش دارند. در راستای حل این مشکل و با بررسی سیستم‌های مختلف لیبل‌گذاری در سراسر دنیا، سازمان غذا و دارو تصمیم به ایجاد تحول در لیبل‌گذاری مواد غذایی گرفت و نسبت به اجباری کردن درج نشانگرهای رنگی بر روی بسته‌های مواد غذایی اقدام کرد. در سال‌های گذشته کشورهای مختلف طرح‌های متفاوتی برای اطلاع‌رسانی تغذیه‌ای روی مواد غذایی اجرا کرده‌اند که هر یک دارای نقاط ضعف و قوت خاصی است. در سال 2005 انگلستان طرح چراغ راهنمای مواد غذایی را پیشنهاد داد. این چراغ به مصرف‌کننده کمک می‌کند تا میزان مواد تغذیه‌ای خود را ارزیابی کند.
نشانگرهای رنگی ایرانی
معیار نشانگرهای تغذیه‌ای برای نشان دادن اطلاعات تغذیه‌ای مواد غذایی کاربرد دارد. همچنین نشانگرهای تغذیه‌ای یک راهنمای سریع بر روی برچسب محصولات غذایی هستند و هدف از ایجاد آنها کمک به مصرف کننده به منظور شناسایی ویژگی‌های تغذیه‌ای محصول مورد نظرش است تا با توجه به شرایط جسمی و نیازهای شخصی، انتخاب آگاهانه‌ای داشته باشد. در این نشانگر رنگ‌ها نمادی از میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب ترانس برحسب گرم درصد از مواد غذایی بوده که بر مبنای معیارهای مصوب، قرمز به معنی زیاد، نارنجی به معنی متوسط و سبز به معنی اندک را مشخص می‌کند.
نشانگرهای راهنمای تغذیه‌ای شامل شاخص‌های مربوط به انرژی، قند، چربی کل، نمک و اسیدهای چرب ترانس بوده و باید بر حسب گرم درج شوند. محاسبه مقادیر شاخص‌ها بر حسب درصد و اختصاص رنگ منطبق با مقادیر و سپس مقادیر شاخص‌ها در سهم در جدول نشانگر رنگی قرار می‌گیرند. منظور از سهم، مقدار مصرف فرآورده غذایی در هر نوبت در روز است که بر اساس مقادیر متداول مصرف جامعه تعیین می‌شود.
شاخص‌های مورد ارزیابی در این نشانگرها شامل:
- میزان چربی کل در محصول شامل مجموع چربی افزوده و ذاتی بر حسب گرم درصد
- میزان اسیدهای چرب ترانس محصول شامل اسیدهای چرب ترانس افزوده و ذاتی بر حسب گرم درصد
- میزان قند کل شامل قندهای منو و دی ساکارید بر حسب گرم درصد
- میزان سدیم موجود در کل محصول (ذاتی و افزوده) را بر حسب گرم اندازه گیری کرده و عدد حاصل را در 2.5 ضرب کرده و میزان نمک فرآورده بدست می‌آید.
با توجه به گستردگی قندها و دسته بندی آنها به قندهای ساده و مرکب و نیز فوائد و خطراتی که برای مصرف کننده دارند، سازمان غذا و دارو تصمیم گرفت تنها قندهای ساده مونو و دی‌ساکاریدی را در این نشانگرها لحاظ کند. زیرا این قندها بیشترین و سریع‌ترین تاثیر را بر قند خون افراد دارند.
بنابر اعلام معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، باید توجه کرد که کلیه محصولات تولیدی و بسته‌بندی‌شده غذایی و آشامیدنی به جز شکر، نمک، قند و آب مشمول این نشانگر بوده و روی برچسب مواد غذایی که فقط عملیات فیزیکی بر روی آنها انجام می‌شود مانند عرقیات، خرما، ادویه جات، عسل، حبوبات و دمنوش‌های خالص و طبیعی اختیاری است.
انتهای پیام




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

90 درصد مبتلایان به سرطان ریه، سیگاری هستند

شناسایی 6.8 درصد از جمعیت رفسنجان و انار مبتلا به فشار خون بالا

شهرستان رابر گنجینه گیاهان دارویی

هشدار در خصوص مصرف شیرخشک‌های قاچاق آلوده

میزان املاح موجود در آب هیچ ارتباطی با میزان شیوع سنگ کلیه در آن منطقه ندارد

استفاده زیاد از هندزفری باعث کاهش شنوایی خواهد شد

دوم تیرماه، آغاز طرح سنجش دانش‌آموزان بدو ورود به دبستان

35 دانش‌آموز اتیسمی در کرمان شناسایی شده است/ اتیسم در پسرها 4 برابر دخترها شایع‌تر است

کسب 6رتبه کشوری توسط دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

هفتمین سمینار آنالیز عددی و کاربردهای آن برگزار می‌شود

مردم از خرید گوشت از معابر عمومی خودداری کنند/عامل اصلی انتقال ویروس تب کریمه کنگو، گزش کنه است

دانشگاه تحصیلات تکمیلی در زمینه تولید علم به ثروت موفق بوده است

افتتاح اولین جاده تندرستی در سراهای دانشجویی دختران کشور در دانشگاه شهید باهنر کرمان

متقاضیان پذیرش در رشته داروسازی دانشگاه مدیترانه شرقی در قبرس فعلا دست نگه دارند!!

آخرین وضعیت تب کریمه کنگو در استان کرمان

شهاب سنگ منحصر بفرد در جیرفت کشف شد

اعلام زمان برگزاری آزمون ورودی پایه دهم نمونه دولتی و استعدادهای درخشان

هوا گرم تر می‌شود/ گرد و خاک در شمال و شرق استان

دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی کرمان رتبه ششم در حوزه های نوظهور علمی را کسب کرد

دانشگاه تحصیلات تکمیلی کرمان رتبه ممتاز علمی کسب کرد

انتصاب اعضای جدید هیات امنای دانشگاه های علوم پزشکی استان کرمان

چند کرمانی متقاضی اهدای عضو هستند؟

توازن فضای آموزشی در کشور و استان نداریم

سند تحول بنیادین گفتمان غالب جامعه نشده است/تدوین منشور حمایت از کالای ایرانی در آموزش‌وپرورش

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در ماه مبارک رمضان

مقام معظم رهبری در راس فرهنگسازان هستند

برگزیدگان سیزدهمین دوره جایزه افضلی پور معرفی شدند

3 مورد ابتلا به تب کریمه کنگو از ابتدای امسال در کرمان/اعلام یک فوتی

ذبح غیربهداشتی را تعطیل کنید تا "تب‌ کریمه‌کنگو" نگیرید

ماجرای مرغ هورمونی چیست؟

المپیادهای علمی هفتگانه در کرمان برگزار شد

گسل های کرمان مطالعه و شناسایی می شوند

جزئیات حذف کنکور/توسعه همکاری با مراکز تجاری و اقتصادی بیرون را از دانشگاه‌ها انتظار داریم

افتتاح 100 میلیارد ریال پروژه در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان

مشکل دانشجویان برای دریافت ارز حل شد

رویکرد صنعت و خدمات به سمت دانشگاه در سال های اخیر، رویکرد مبارکی بوده/گسترش مناسبات ایران و افغانستان در حوزه علمی و دانشگاهی

دانشگاه‌ها تنها نوش داروی توسعه نیافتگی است

تحصیل 15 هزار و 838 دانشجوی افغان در ایران/اعطای بورس به مربیان و اعضای هیات علمی دانشگاه کشور افغانستان

نامگذاری سوم اردیبهشت‌ماه به عنوان روز علم ایران و افغانستان

وزیر علوم وارد کرمان شد

سفر وزیر تحصیلات عالی افغانستان به رفسنجان

شاخص ضریب تخت بستری استان نسبت به جمعیت پایین‌تر از متوسط کشوری/بهره‌برداری 2 مرکز رادیوتراپی تا پایان سال

چراغ راهنمای تغذیه‌ای را بشناسیم

تشدید نظارت محصولات دامپزشکی در مبادی ورودی و خروجی استان /کرمان،عاری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان

راه‌اندازی بیش از 100 اتاق تندرستی در خوابگاه‌های کشور

کاهش 77.5 درصدی بارش‌های استان کرمان نسبت به سال گذشته

بیماری هاری و راه‌های پیش گیری از آن

استقبال دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه‌های علمی کاربردی

اشتغال‌پذیری دانش‌آموختگان دانشگاه‌های علمی کاربردی بیشتر از دوره‌های نظری است/ رشد 25 درصدی پذیرش دانشجو در مراکز علمی کاربردی

حمایت زیرساختی و مالی از استارتاپ‌ها/مذاکره با بخش خصوصی جهت راه‌اندازی پارک کودک و نوجوان