کرمان رصد

آخرين مطالب

نخل های شرق کرمان ایستاده می میرند مقالات

  بزرگنمايي:

کرمان رصد- حالا در عصر خشکسالی، طغیان آفات، نوسانات محسوس دمایی و افت شدید منابع آبی، توفان شن و بروز پدیده ریزگردها یکی از مشکلات عدیده و البته تهدید کننده حیات بشر در شرق استان کرمان بخصوص در شهرستان های ریگان و فهرج است.
بروز توفان های پیاپی شن و ریزگردها حدود بیش از نیمی از سال اهالی شرق استان بخصوص ریگان و فهرج را گرفتار خود کرده و مهمترین حق حیات همان تنفس هوای سالم را از بشر گرفته است.
حالا اگر توفان شن اهالی شرق استان کرمان را به کام خود فرو نبرد، نخل های استوار این مناطق را به عنوان راه معاش و حیات اهالی چون دیوی خون آشام در دل خود مدفون می کند چنانچه تاکنون بیش از هزاران هکتار از مناطق ریگان و نخلستان ها در شن های روان مدفون شده اند.
امین باقری فرماندار ریگان می گوید: گرد و غبار و توفان شن 16 روستای این شهرستان را خالی از سکنه کرده و خسارت های میلیاردی به زیرساخت های ریگان وارد کرده است.
هرچند ریگان بعد از خوزستان دومین نقطه کشور در زمینه بروز گرد و غبار و وجود کانونهای بحران فرسایش بادی است اما آنطور که باید توجهی به مناطق شرق استان کرمان در راستای کاهش ریزگردها و توفان شن نشده است.
پر واضح است، بیش از یک میلیون و 350 هزار هکتار از مجموع 2 میلیون و 133 هزار هکتار مساحت شرق استان بیابان و در مجموع 63 درصد این شهرستان ها بیابانی است و 970 هزار هکتار از بیابان های شرق استان کرمان تحت فرسایش بادی قرار دارد و 253 هزار هکتار نیز کانون های بحرانی حساس و فرسایش بادی به شمار می رود که تاسیسات شهری، روستایی، راهها و سایر زیرساخت ها را تهدید می کند.
430 هزار هکتار کانون های بحرانی در استان کرمان وجود دارد که 60 درصد کانون های بحرانی حساس به فرسایش بادی در چهار شهرستان شرقی استان از جمله ریگان قرار دارد و این مهم حساسیت پرداختن به مهار ریزگردها و توفان شن را در این منطقه دوچندان می کند.
هر چند کار تثبیت شن های روان در شرق استان کرمان از سال 1360 آغاز شده ولی تاکنون به دلایل زیاد از جمله مشکل تامین مالی به اتمام نرسیده است.
وزیر جهاد کشاورزی نیز که چندی قبل به ریگان سفر کرد گفت: طرح تثبیت شنهای روان با حمایت دولت و مجلس شورای اسلامی در این شهرستان اجرا می شود.
خشکسالی های پیاپی و از بین رفتن پوشش گیاهی زمین با وجود توفان شدید و بادهای موسمی و 120 روزه در شرق استان کرمان موجب حرکت شن های روان و بروز پدیده ریزگردها در شهرستان های ریگان، فهرج و نرماشیر به عنوان کانون بحران فرسایش بادی استان کرمان شده است.
منشا ریزگردها در ریگان بیابان های اطراف این شهرستان است و مسئولان برای رفع این معضل تاکنون اقدامات زیادی در زمینه مهار ریزگردها از جمله مالچ پاشی، کشت نهال و ایجاد بادشکن انجام داده اند که به دلیل افزایش کانونهای بحرانی در ریگان و البته شرق استان کرمان ناکافی است.
ریگان به عنوان شهرستانی که بیش از 10سال دست نوازش باران گونه نخل های این منطقه را به نوازش ننشسته است حالا چشم به راه همت مسئولان است.
فرماندار ریگان گفت : توفان سالانه بیش از یکصدمیلیارد ریال خسارت به زیرساختهای این شهرستان وارد می کند.
امین باقری افزود: ریگان نیمی از سال دچار توفان است و این امر مشکلاتی برای اهالی این شهرستان به وجود آورده است.
وی با اشاره به ناکافی بودن اعتبارات در زمینه مهار گرد و غبار در این شهرستان افزود: نهالکاری، مالچ پاشی و اجرای طرح های بین المللی در راستای مهار ریزگردها و گرد و غبار در این شهرستان در حال انجام است اما به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی ناکافی است.
فرماندار ریگان تصریح کرد: کاهش نزولات جوی موجب افزایش کانونهای بحرانی این شهرستان و در نهایت افزایش گرد و غبار شده است.
باقری عنوان کرد: بیش از 2 هزار و 500 هکتار کانون بحران فرسایش بادی خطرناک در این شهرستان وجود دارد که موجب تشدید گرد و غبار می شود.
وی ادامه داد: تاکنون گرد و غبار و توفان شن 16 روستای ریگان را خالی از سکنه و 150 روستا را در محاصره شنهای روان قرار داده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان نیز گفت: 4.7 دهم میلیون هکتار معادل 72 درصد از اراضی بیابانی این استان تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد که نکته ای قابل تامل است.
مهدی رجبی زاده افزود: 32 میلیون هکتار از اراضی کشور و 6 و نیم میلیون هکتار از اراضی استان کرمان بیابانی است.
وی اظهار داشت: 20 درصد بیابان های کشور در استان کرمان واقع است و 72 درصد از عرصه های بیابانی استان کرمان تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.
رجبی زاده با تاکید بر اینکه مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی در استان خوزستان 700 هزار هکتار است، تصریح کرد: استان کرمان بیشترین مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی را دارد.
وی اظهار داشت: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان حدود 50 سال فعالیت های مقابله ای با پدیده بیابانزایی را در دستور کار خود داده و در همین راستا سال گذشته پنج هزار هکتار عملیات نهال کاری در این استان انجام شده که حدود 2 هزار هکتار از این مقدار در شرق استان بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان تصریح کرد: 2 هزار و 500 هکتار اراضی شنزار طی سال گذشته در شهرستانهای ریگان و نرماشیر مالچ پاشی شده و ادامه این عملیات نیز در سه هزار هکتار در شرق استان اجرا می شود.
وی افزود: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری به عنوان حافظ منابع طبیعی تمام تلاش خود را با امکانات و اعتبارات موجود برای حفظ عرصه های منابع طبیعی انجام می دهد.
رجبی زاده ادامه داد: میانگین بارندگی بر اساس میانگین دراز مدت در استان کرمان 125 میلیمتر در حالی که این مقدار در کشور 240 میلیمتر است لذا کرمان نصف میانگین بارندگی کشور را دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: بهره برداری از منابع آبی، منابع طبیعی و غیره در اقلیم های خشک و فراخشک باید سازگار با اقلیم و به گونه ای باشد که تعادل زیست محیطی حفظ شود.
وی با اشاره به تخریب های زیست محیطی و برداشت های بی رویه از منابع آبهای سطحی و زیرزمینی طی 40 سال گذشته گفت: تعادل بهره برداری از منابع در استان کرمان و کشور بهم خورده است.
وی با بیان اینکه بحران های تغییر اقلیم که جهان را در بر گرفته، کشور ایران و کرمان را نیز متاثر کرده است ادامه داد: این مهم موجب شده برخی از پارامترهای اقلیمی تغییر کند و تاثیرش در محیط زیست آشکار شود.
رجبی زاده افزود: در استان کرمان با پدیده کمی بارش مواجه هستیم که نتیجه آن و تشدید بروز پدیده گرد و غبار است.
رجبی زاده تصریح کرد: کاهش بارندگی، رویش و زادآوری گیاهان مرتعی را کاهش می دهد در نتیجه خاک از نظر غنای پوشش ضعیف و عاری از پوشش گیاهی می شود لذا با وزش باد، گرد و غبار در هوا مشاهده می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان اظهار داشت: حدود 30 درصد پدیده گرد و غبار در استان کرمان و سایر نقاط کشور ناشی از تخریب های بشری و بهره برداری بی رویه از منابع آبی است و حدود 70 درصد این مقدار ناشی از پدیده های اقلیمی است.
رجبی زاده معتقد است با شرایط کمبود بارش ها در کرمان در آینده تعداد روزهای غبار آلود بیش از مقدار کنونی خواهد بود.
وی گفت: برای حفاظت از کانون های زیستی باید عملیات حفاظتی، احیای منابع طبیعی و جلوگیری از تخریب و بهره برداری بی رویه از منابع در دستور کار قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/73439/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حکم قطعی محکومان پرونده کثیرالشاکی پروژه الماس مال صادر شد

صدور حکم قطعی پرونده کثیرالشاکی «الماس مال» کرمان

تساوی گل گهر سیرجان و استقلال خوزستان در لیگ برتر فوتبال

انجام 85 مورد عملیات امداد و نجات در 8 استان متأثر از سیل و آبگرفتگی/ امدادرسانی نیرو‌های هلال احمر به بیش از 10 هزار نفر

لاله زار سردترین ایستگاه کشور

جشنواره ملی پادکست"قصه‌های خوب با صدای خوب برای بچه‌های خوب" در کرمان

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

15 مصدوم در تصادف اتوبوس و کامیون در محور انار به مهریز

حکم قطعی محکومان پرونده کثیرالشاکی الماس‌مال کرمان صادر شد

پرداخت تسهیلات ساخت مشارکت‌ مالکان در نوسازی بافت‌های فرسوده را دو برابر می‌کند

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

فیلم/ کاری که تگرگ با یک گندم‌زار در قلعه‌گنج کرد!

سومین سالگرد شهادت سردار سید محمد حجازی در کرمان

خسارت صد میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به بنا‌های تاریخی سیرجان

آبگیری بندهای سنگی و ملاتی و گوراب ها در سیرجان

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

عروسی که به عزا تبدیل شد + فیلم

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

نبود مسیح در 3 بازی به چشم آمد

پرواز شرکت‌های زاگرس و ماهان در مسیر کرمان لغو شد

زمین‌های قولنامه‌ای نخرید

آغاز کار گرده افشانی در نخلستان‌های بم

سیل راه 4 روستای قلعه گنج را مسدود کرد

برگزاری همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان

25 هزار واحد نوسازی شده در بافت‌های فرسوده تکمیل شدند

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

معجزه استقلال خوزستان در سیرجان؛ 2گل بعداز 90

ناکامی قاچاقچی پوشاک در رودبار

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

کامبک توفانی استقلال خوزستان در سیرجان

آسو رستم مهارنشدنی در خط تهاجمی استقلال

درددل رانندگان از وضعیت نامناسب جاده شهر بابک به سیرجان + فیلم

عطرافشانی گلزار شهدای گرگان به مناسبت روز ارتش

گل گهر سیرجان 2 - 2 استقلال خوزستان/ آبی پوشان از شکست در کویر گریختند

73 هزار خیّر و حامی ایتام در کرمان

گلایه پورموسوی از گل‌گهری‌ها

بارش باران به یک بنای تاریخی در نرماشیر زیان رساند

افتتاح جشنواره پادکست «قصه‌های خوب با صدای خوب برای بچه‌های خوب» در کرمان

کام‌بک طوفانی استقلال خوزستان در سیرجان/ تساوی شهرآورد بی‌هوادار اما جذاب

آبخیزداری ومدیریت هفتاد میلیون متر مکعب روان آب در جنوب کرمان

گرامیداشت شهید حبیبی فر در گلزار شهدای زاهدان

گل‌گهر در دقایق تلف‌شده برد را با تساوی عوض کرد

گل‌گهر 2-2 استقلال خوزستان؛ جنون فوتبالی در سیرجان، کامبک پس از پایان 90 دقیقه!

تشکیل پرونده 96 شهید و 120 جانباز حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان

100 هزار میلیارد تومان طرح در کرمان در دست اجرا