کرمان رصد

آخرين مطالب

هر سال 15 هزار هکتار از مراتع ما تبدیل به بیابان می‌شوند/ رسیدگیِ اعتراضات به ملی شدن اراضی اقتصادي

  بزرگنمايي:

کرمان رصد- "مهدی رجبی زاده"  اظهار کرد: از 14.4 میلیون هکتار مساحت شمال استان کرمان، 13 میلیون هکتار شامل منابع طبیعی است و در واقع 90 درصد مساحت شمال استان را به نوعی هم در تملک داریم و هم باید مدیریت کنیم.

وی با اشاره به اینکه منابع طبیعی تجدید شونده شامل گیاه، خاک، چرخه آب و ... است، افزود: امروز با توجه به بحران های بزرگ زیست محیطی که به وجود آمده؛ تغییر اقلیم، بیابان زایی و کمبود آب شیرین سه چالش فرا روی بشر است که هر سه مقوله به حفظ منابع طبیعی بر می گردد و باید به این مقولات توجه داشته باشیم و این مسئله جهانی است.

رجبی زاده تصریح کرد: هر هکتار پوشش سبز می تواند 500 تا 2 هزار مترمکعب آب را در خاک نفوذ بدهد و خاک هایی که دارای پوشش هستند، می توانند 40 برابر بیش از خاک های بدون پوشش آب را نفوذ بدهند.

وی با اشاره به اینکه هرچه پوشش در سطح زمین بیشتر باشد، می توانیم آب باران را نفوذ داده و سفره آب زیرزمینی را تغذیه کرد، بیان کرد: 60 درصد اکسیژن جهان توسط جنگل ها تامین می شود و هر هکتار جنگل تا 68 تن گرد و غبار را می تواند جذب کند.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان گفت: گرم شدن کره زمین که چالش بزرگی برای بشر است و تغییر اقلیم را در پی دارد به دلیل این است که دی اکسیدکربن کره زمین افزایش یافته و پدیده گازهای گلخانه ای و گرم شدن کره زمین را موجب می شود.

حفظ منابع طبیعی یکی از اولویت های اصلی دولت های دنیاست

وی افزود: در حال حاضر حفظ منابع طبیعی و محیط زیست یکی از اولویت های اصلی دولت ها در جهان است.
رجبی زاده در ادامه اظهار کرد: در شمال استان کرمان 6.2 میلیون هکتار مرتع داریم که 7 درصد مراتع کشور را شامل می شود اما به دلیل کم بارشی مراتع درجه یک ما فقط 23 هزار هکتار است، 19 و نیم درصد مراتع متوسط و 80 درصد مراتع ما فقیر هستند و بررسی ها نشان داده هر سال 15 هزار هکتار از مراتع ما تبدیل به بیابان می شوند.

وی با بیان اینکه کرمان استانی کم بارش و در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد، تصریح کرد: تولید علوفه خشک در استان از 65 کیلوگرم در هکتار به 30 کیلوگرم کاهش یافته و تا سال گذشته 2 و نیم میلیون واحد دامی در استان داشتیم که دو برابر ظرفیت مراتع، دام وجود داشت و تقریبا گوشت قرمز(گوسفندی) که در استان مصرف می شود، 60 درصد از علوفه متکی بر تولید مراتع تغذیه می شود.

این مسوول با اشاره به اینکه جنبه های دیگر مرتع برای ما اهمیت ویژه ای دارد، گفت: در 40 سال گذشته در 5.8 میلیون هکتار مراتع استان ممیزی مرتع انجام داده ایم و بیش از 90 درصد از مراتع ما ممیزی هستند و تا امروز 2 و نیم میلیون هکتار طرح مرتع داری داده ایم و 40 درصد از مراتع استان را در قالب یک قرارداد رسمی مدیریت می کنیم.

20 درصد بیابان های کشور در استان کرمان قرار دارد

وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: کرمان استان بیابانی است و از 32 میلیون هکتار بیابانِ کشور، 6.3 میلیون هکتار معادل 20 درصد در استان کرمان قرار دارد و از این میزان وسعت بیابان های استان 4 میلیون و 500 هزار هکتار اراضی تحت تاثیر فرسایش بادی هستند و پوشش گیاهی به حدی فقیر شده که با کمترین وزش باد شاهد حمل شن، ماسه و گرد وغبار هستیم.

رجبی زاده با اشاره به اینکه در خوزستان اراضی تحت تاثیر فرسایش بادی 700 هزار هکتار است، بیان کرد: کانون های بحرانی حساس به فرسایش بادی در شمال استان 24 مورد شامل 430 هزار هکتار مساحت است که اقتصاد، مراکز تولید، راه های مواصلاتی و زیستگاه ها و مکان های حیاتی را در معرض طوفان های شن و پدیده گرد و غبار قرار داده است.

وی تصریح کرد: 153 هزار هکتار از این کانون ها اراضی کشورزی و 240 هزار هکتار آن در شرق استان کرمان است که در واقع 55 درصد کانون های حساس به فرسایش بادی در چهار شهرستان بم، ریگان، فهرج و نرماشیر قرار دارد.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان گفت: 200 هزار هکتار جنگل های دست کاشت بیابانی در 40 سال گذشته در شمال استان ایجاد کرده ایم و تا سال 85 میزان 25 هزار هکتار مالچ پاشی و از سال گذشته 3 هزار و 500 هکتار مالچ پاشی در مناطق بیابانی استان انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه احداث بادشکن، تله رسوب گیر، کنترل هرزآب در مناطق بیابانی نیز از دیگر اقدامات در این حوزه بوده، افزود: کانون های داخلی و خارجی گرد و غبار در استان داریم.

رجبی زاده تصریح کرد: در شرق استان کرمان 48 هزار هکتار جنگل کاری صورت گرفته، 17هزار هکتار از مالچ پاشی ها در این منطقه انجام شده و طرح مقابله با فرسایش بادی در این منطقه در دوره 5 ساله اجرا شد و ادامه دارد اما به دلیل افزایش قیمت ها، هزینه های بیابان زدایی خیلی بالاست.

وی بیان کرد: هر هکتار مالچ پاشی با احتساب قیمت مالچ 42 میلیون تومان هزینه دارد و نهال کاری و احیاء پوشش را با هزینه های چند برابری در این مناطق انجام می دهیم و به دلیل گران قیمت بودن، با توجه به میزان اعتبار، کار را انجام می دهیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان اظهار کرد: پیش بینی شده با 5 هزار هکتار مالچ پاشی دیگر و 20 هزار هکتار نهال کاری تقریبا امنیت نسبی در منطقه شرق ایجاد می شود اما مسائل همچنان پابرجاست.
9 درصد جنگل های کشور در استان کرمان قرار دارند

وی در ادامه با اشاره به اینکه 9 درصد جنگل های کشور معادل یک میلیون هکتار را در جوب و شرق استان کرمان داریم، اظهار کرد: سرانه جنگل در جهان 4500 متر، در ایران 1400 متر و در استان کرمان سرانه جنگل 50 مترمربع و عدد خیلی پایینی است.

رجبی زاده با اشاره به اینکه 550 هزار هکتار از جنگل های استا تُنُک و مابقی نیمه انبوه است، افزود: در 40 سال گذشته 97 هزار هکتار احیاء پوشش جنگلی در استان کرمان صورت گرفته و 400 هزار هکتار طرح مدیریت منابع جنگلی صورت گرفته است.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات بزرگی که جنگل های استان را تهدید می کند، آفات و بیماری هاست که به دلیل کم بارشی به جنگل ها هجوم آورده اند و 200 هزار هکتار جنگل های بنه و 300 هزار هکتار جنگل های بادام کوهی در حال آلوده شدن هستند و باید کاری انجام داد و در سال های گذشته حدود 150 هزار هکتار برای دفع آفات کار را انجام داده ایم.

این مسوول بیان کرد: طی سه سال گذشته با همکاری 12 معین اقتصادی و شرکت های معدنی در سطح استان تفاهمنامه همکاری امضا کردیم که 59 هزار هکتار کارهای مختلف منابع طبیعی از آبخیزداری، جنگل کاری و ... انجام شود و در سال گذشته 2 هزار هکتار کار انجام شد و امسال به 5 هزار هکتار می رسیم و این ظرفیت را برای کل استان دنبال می کنیم.

وی با بیان اینکه بخش مهمی از وظایف منابع طبیعی که جامعه و مسوولان بعضا از آن اطلاع ندارند، آب است، گفت: مدیریت بارش از وظایف منابع طبیعی است.

رجبی زاده اظهار کرد: کشورهایی که بیش از 40 درصد از منابع تجدیدپذیر را بهره برداری می کنند، در شرایط بحران شدید منابع آبی و کم آبی قرار دارند و در ایران بالای 80 درصد از این منابع را مصرف کرده ایم.

وی افزود: در ایران در زمینه مدیریت آب همواره در مدیریت استفاده از آب تکیه کرده ایم اما نگفته ایم که مدیریت بارش مهم است و بعد مصرف. در دنیا ابتدا به این مسئله توجه می کنند که باید از بارش ها حداکثر استفاده را بکنیم.

رجبی زاده با بیان اینکه به دلیل تغییر اقلیم، نظم بارش های ما به هم خورده است، گفت: هزینه طرح های آبخیزداری نسبت به سدسازی فوق العاده پایین است اما متاسفانه به کارهای کوچک که تاثیرات بزرگ دارد، توجه نمی شود.

وی تصریح کرد: مقام معظم رهبری شناخت خوبی نسبت به منابع طبیعی و آبخیزداری دارند و برای کارهای زیربنایی در این حوزه اجازه دادند 200 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی در اختیار سازمان جنگل ها قرار بگیرد.

70 درصد بارش های سالانه تبخیر می‌شوند

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان بیان کرد: 23 میلیارد مترمکعب حجم بارش های سالانه است که 70 درصد آن تبخیر می شود و 2.2 میلیارد مترمکعب روان آب داریم که باید روی آن کار کرد.

وی با اشاره به اینکه 700 میلیون مترمکعب بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی استان کرمان است، افزود: عمده کارهای آبخیزداری در استان در سال های بعد از انقلاب و در 25 سال گذشته انجام شده که 33 میلیون مترمکعب عملیات مختلف اجرا و 360 میلیون مترمکعب آب را توانستیم مدیریت کنیم که حاصل این اقدامات، امکان نفوذ حدود 90 میلیون مترمکعب آب به سفره زیرزمینی بوده است.

رجبی زاده با اشاره به اینکه کرمان سومین استان سیل خیز کشور به دلیل عدم مدیریت بارش است، تصریح کرد: اگر بتوانیم سالانه 400 میلیون مترمکعب آب به سفره زیرزمینی هدایت کنیم، بیلان منفی 300 میلیون مترمکعب می شود.

وی بیان کرد: امسال کار بزرگی را از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی انجام دادیم و از 25 میلیارد تومان اعتبار شمال استان در 15 شهرستان و در 27 حوزه آبخیز کار کردیم و حاصل این فعالیت ها، مدیریت 21 میلیون مترمکعب بارش بود که از این محل 6.4 میلیون مترمکعب آب به سفره تغذیه می شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان گفت: 10 هزار هکتار عملیات بیولوژیک جنگل و مرتع کاری از محل اعتبارات نیز انجام شده و حدود 280 میلیون تومان برای جایگزینی سوخت و توزیع وسایل گرمایشی رایگان در روستاها صورت گرفته تا از قطع درختان جلوگیری شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ما نماینده حاکمیت در تملک اراضی هستیم، اظهار کرد: در شمال استان از 13 و نیم میلیون هکتار اراضی منابع طبیعی، همه تشخیص ها انجام شده و می دانیم اراضی ملی و مستثنیات مردم کجاست.

8 و نیم میلیون هکتار اراضی ملی استان سند تک برگ دارند

رجبی زاده تصریح کرد: در چند سال اخیر با قانون کاداستر تا امروز منابع طبیعی شمال استان کرمان 8 و نیم میلیون هکتار سند تک برگ گرفته که بالاترین رقم در کشور و دستاورد بزرگی است.

وی با تاکید بر اهمیت مشارکت مردم بیان کرد: در سه سال گذشته 18 شرکت تعاونی بهره برداران منابع طبیعی را در استان تشکیل داده ایم که نزدیک به 6 هزار عضو دارند و اتحادیه نیز تشکیل شده که یک صندق نیز برای حمایت مالی به وجود آمده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: ما در همکاری های بین المللی جزو استان های پیشتاز کشور هستیم و در شهداد در پروژه ترسیب کربن، در ریگان احیاء جنگل های تخریب یافته و در بردسیر با کمیساریای پناهندگان همکاری داریم.

وی افزود: در شهداد 34 روستا را تحت پوشش قرار داده و در این مناطق خانه صنایع دستی و مدرسه ساخته ایم و نمایشگاه عرضه محصولات گروه های توسعه روستایی را در ریگان در دست ساخت داریم که در قالب پروژه توسعه روستایی هدفمند معنی می شود و این تجربه را داریم.

رجبی زاده درباره مشکل اراضی فاقد سند و گلایه مردم از این مشکلات عنوان کرد: قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع در سال 41 تصویب شد و اعلام شد اگر قبل از تصویب این قانون هر جایی که توسط مردم احیاء و محدثات داشته ملک مردم و مابقی ملی است.

به اعتراضات ملی شدن اراضی رسیدگی می کنیم

وی تصریح کرد: در دوره 60 ساله ای که کار می شود، حتما اجرای مقررات جاهایی ایراد داشته و به اعتراضات به ملی شدن رسیدگی می شود و در قانون رفع موانع تولید ملاک ارزیابی از سال 46 گذاشته شد.

رجبی زاده بیان کرد: اگر افرادی معتقدند ملک آنها قبل از سال 46 دارای آثار کشت بوده به شعب دادگستری و ماده واحده مراجعه کنند که رسیدگی می شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان گفت: بحث دیگر تصرف اراضی ملی است و اینکه افراد ادعایی نسبت به اینکه زمین قبل از 46 در تصرف بوده، ندارند و بعد از سال 46 اراضی ملی را تصرف کرده اند که قانون گذار در سال 73 قانون را تصویب کرد که این اراضی را بفروشد و در استان کرمان 25 هزار هکتار را فروختیم و مراجعه کم داشتیم.

وی افزود: از سال 85 مهلت اجرای این قانون تمام شد و محاسبات نشان می دهد حدود 100 هزار هکتار اراضی کشاورزی که دارای منبع آب قانونی هستند، هنوز در تصرف مردم هستند و پیگیری های خوبی در کشور با محوریت کرمان انجام شد و در آخرین جلسه در سه ماه قبل قرار شد راهکاری برای این حوزه پیشنهاد شود که بتوانیم اراضی تصرفی که دارای منبع آب قانونی هستند به افراد واگذار کنیم.

رجبی زاده در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند" فرهنگ منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود"، گفت: در منابع طبیعی به دلیل گستردگی منابع و وظایف، به تنهایی نمی توانیم کار کنیم و باید مردم در حفاظت به کمک ما بیایند.

وی ادامه داد: در حوزه مشارکت های مردمی، از 13 سال قبل طرح آموزش کودکان دبستانی را با عنوان " کودکان دوست دار طبیعت" اجرا می کنیم و در این طرح 941 هزار نفر ساعت آموزش داده ایم و در 11 شهرستان کار انجام می شود.

وی بیان کرد: انجمن های محلی حفاظت از منابع طبیعی نیز 141 مورد در استان شکل گرفته که حدود 4 هزار و 200 عضو دارند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با اشاره به اینکه 2 هزارو 500 نفر در طرح همیاران طبیعت آموزش دیده اند، اظهار کرد: 64 گروه مردمی اطفاء حریق تشکیل داده ایم.

وی در پایان بیان کرد: در زمینه حفاظت از جنگل ها و منابع طبیعی استان کرمان براساس نُرم سازمان جنگل ها باید 400 نیروی حفاظتی داشته باشیم که حدود 60 نیرو داریم و فشار خیلی سنگینی روی همکاران بنده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/76519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیل راه 4 روستای قلعه گنج را مسدود کرد

برگزاری همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان

25 هزار واحد نوسازی شده در بافت‌های فرسوده تکمیل شدند

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

معجزه استقلال خوزستان در سیرجان؛ 2گل بعداز 90

ناکامی قاچاقچی پوشاک در رودبار

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

کامبک توفانی استقلال خوزستان در سیرجان

آسو رستم مهارنشدنی در خط تهاجمی استقلال

درددل رانندگان از وضعیت نامناسب جاده شهر بابک به سیرجان + فیلم

عطرافشانی گلزار شهدای گرگان به مناسبت روز ارتش

گل گهر سیرجان 2 - 2 استقلال خوزستان/ آبی پوشان از شکست در کویر گریختند

73 هزار خیّر و حامی ایتام در کرمان

گلایه پورموسوی از گل‌گهری‌ها

بارش باران به یک بنای تاریخی در نرماشیر زیان رساند

افتتاح جشنواره پادکست «قصه‌های خوب با صدای خوب برای بچه‌های خوب» در کرمان

کام‌بک طوفانی استقلال خوزستان در سیرجان/ تساوی شهرآورد بی‌هوادار اما جذاب

آبخیزداری ومدیریت هفتاد میلیون متر مکعب روان آب در جنوب کرمان

گرامیداشت شهید حبیبی فر در گلزار شهدای زاهدان

گل‌گهر در دقایق تلف‌شده برد را با تساوی عوض کرد

گل‌گهر 2-2 استقلال خوزستان؛ جنون فوتبالی در سیرجان، کامبک پس از پایان 90 دقیقه!

تشکیل پرونده 96 شهید و 120 جانباز حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان

100 هزار میلیارد تومان طرح در کرمان در دست اجرا

تساوی بدون گل‌گهر و استقلال خوزستان در نیمه نخست

ازپُرآبی رودخانه‌های خشکیده تا سرریز شدن بند‌های خاکی کرمان

ازپُرآبی رودخانه های خشکیده تا سرریز شدن بندهای خاکی کرمان

بهره برداری از 25 هزار واحد مسکونی با پرداخت تسهیلات ساخت و مشارکت‌های مردمی

پلنگ ایرانی در قاب دوربین‌های تله ای رودبار

حضور فعال بیش از ٧٠ تیم گشت پلیس راه در محورهای بارانی کرمان

برنامه ریزی برای تولید نان کامل سبوس‌دار در کرمان

تصادفی که بزرگراه ‌شمالی ‌کرمان را مسدود کرد + فیلم و تصاویر

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

هوای کرمان بارانی به همراه بارش تگرگ

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

ساختمان قدیم فرمانداری کرمان مرکز سرمایه‌گذاری خارجی می‌شود

اعزام تجهیزات بالگردی، ادوات مهندسی و خودروهای امدادی به مناطق سیل‌زده‌ جنوب شرق کشور

آزمون‌های آموزش و پرورش به صورت الکترونیک برگزار می‌شوند

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

فسخ یکطرفه قراداد تامین آب منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم خلاف قوانین است/چوب لای چرخ صنعت نگذارید

سارقان حوزه رفسنجان، در کرمان دستگیر شدند

امدادرسانی هلال احمر به بیش 1500 نفر متاثر از سیل کرمان

کشف طلاجات سرقت شده یک شهروند در کهنوج

بازگشایی محورهای سیستان و بلوچستان تا 48 ساعت آینده

حضور فعال بیش از 70 تیم گشت پلیس راه در محور‌های بارانی کرمان

زیرساخت های توسعه ای استان کرمان باید تقویت شود

اصلاح سیل بندهاوایجاددیواربتنی جلوی خسارت سیل درجنوب کرمان راگرفت

برنامه‌های 20‌گانه دستگاه‌های اجرایی استان کرمان چیست؟

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

برگزاری بیست و یکمین اجلاس بین‌المللی پیرغلامان در کرمان