کرمان رصد

آخرين مطالب

زندگی پلاستیکی؛ مرگ محیط زیست مقالات

  بزرگنمايي:

کرمان رصد - بندرعباس- انباشت زباله‌های پلاستیکی در طبیعت مشکلات عدیده زیست محیطی و بهداشتی را برای انسان‌ها به دنبال دارد تا جایی که مدیریت این موضوع امروزه به یکی از دغدغه‌ های جدی فعالان محیط زیست تبدیل شده است.

در قدیم وقتی کالایی کم حجم مثل میوه خرید می‌کردیم مغازه داران آن را داخل پاکت می‌گذاشتند و تحویل می‌دادند اما حالا این پاکت‌ها جای خود را به کیسه های پلاستیکی داده اند که وقتی در طبیعت رها می‌شوند تجدیدنا پذیر بوده و مشکلات زیست محیطی را بوجود می‌آورند.
پاکت‌ها هرچند مقاومت کمتری داشتند و تا رسیدن به خانه احتمال پاره شدن آنها وجود داشت ولی قابل بازیافت بودند در حالی که پلاستیک‌ها با وجود مقاوم بودن در حمل کالا، قابل تجزیه به این سادگی نیستند.
زندگی امروزی به این شکل شده که گاه یک فرد دهها کیسه پلاستیکی را برای حمل کالاهای خریداری شده به خانه می‌آورد و این کیسه ها بعد از تبدیل شدن به محل جمع اوری زباله های خانگی روزانه، درنهایت در سطل‌های عمومی زباله و در محیط زیست رها می‌شود.
هرچند وقت یک بار دوستداران محیط زیست به بهانه‌های مختلف اقدام به جمع آوری این زباله‌ها از سطح خشکی می‌کنند اما زباله‌های پلاستیکی در نهایت بواسطه رها سازی در رودخانه‌ها و خورها به سمت دریا هدایت می‌شود.
این زباله‌ها که قابل تجزیه و جذب نیستند به طور مستقیم در چرخه محیط زیست آبزیان قرار می‌گیرند و در واقع موجودات دریایی برای تأمین غذا طعمه این اشیا می شوند که بیشتر آنها بطری‌های پلاستیکی اعم از شیشه‌های نوشابه و پلاستیک است.
**پیامدهای محیط زیستی پلاستیک
روزانه چند کیسه، لیوان یک بار مصرف پلاستیکی و کیسه زباله استفاده می‌کنید و آیا تا کنونبه پیامدهای محیط زیستی آن توجه کرده‌اید؟
شاید برای خیلی‌ها این سوال پیش آید که زندگی پلاستیکی چقدر برای محیط زیست خرج دارد و چه ضررهایی را به دنبال دارد.
بر اساس تحقیقات پژوهشگران حوزه محیط زیست، سالانه 300 میلیون تن پلاستیک در جهان تولید می‌شود که در این بین ایران جزو پنجمین کشور دنیا در مصرف پلاستیک محسوب می‌شود.
عمر تجزیه پذیری این 300 میلیون تن انواع پلاستیک در طبیعت از 400 سال تا 900 سال متغییر است.
همچنین طبق تحقیقات پژوهشگران، بیش از پنج تریلیون تکه پسماند پلاستیکی به وزن بیش از 250 هزار تن در آب‌های دنیا شناور هستند که بیش از 600 گونه دریایی مستقیم و غیرمستقیم از این ضایعات آسیب می‌بینند.
*93 درصد مرجان‌ها با فعالیت‌های انسانی از بین رفته است

رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: طبق آمارها سالی 6 میلیون تن زباله وارد دریاها می‌شود که 80 آنها زباله‌های پلاستیکی هستند.
محمد صدیق مرتضوی در گفت و گو با ایرنا افزود: در حالی که هفدهمین جمعیت جهان را داریم، در مصرف پلاستیک جزو پنج جامعه اول جهان هستیم و این یعنی بحث محیط زیست و نجات طبیعت بسیار مساله مهمی است.
وی بیان داشت: ورود و نفوذ پلاستیک و ذرات آن به آب اقیانوس‌ها و دریاها ضمن اینکه سبب مرگ آبزیان و نابودی صخره‌های مرجانی می‌شود، این ذرات پلاستیکی بسیاری از فیتوپلانکتون ها را که در واقع تولیدکنندگان اولیه در زنجیره غذایی دریاها و اقیانوس‌ها هستند با خطر نابودی روبرو می‌سازد.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان افزود: از سوی دیگر این ذرات پلاستیکی مجدد به چرخه آب و غذای انسان‌ها بازگشته و به دلیل وجود مواد شیمیایی و سمی در ساختار آنها، ریسک ابتلاء به بیماری‌ها در افراد را بالا می‌برد.
مرتضوی ابراز داشت: این آمار نشان می‌دهد که ما از فرصت بازچرخانی و استفاده مجدد از این سرمایه ملی نه تنها نتوانستیم استفاده کنیم بلکه آن را به یک چالش و تهدید بزرگ برای طبیعت و سلامتی فرزندانمان تبدیل کرده‌ایم.
وی اظهار داشت: بر اساس تحقیقات علمی بیش از 93 درصد مرجان‌های دنیا توسط فعالیت‌های انسانی از بین رفته است.
** مواد پلاستیکی آسیب زا به طبیعت

عضو هیأت علمی دانشگاه هرمزگان نیز اظهار داشت: در یک شبانه روز در جهان 5 میلیون تن زباله تولید می شود که 40 تن آن سهم ایران است و 28 درصد این مقدار مواد پلاستیکی است.
احسان کامرانی در گفت و گو با ایرنا استفاده بیش از حد از پلاستیک را مرگ محیط زیست خواند و گفت: اگر هر خانواده ایرانی فقط در هفته یک پلاستیک کمتر مصرف کند سالانه 816 میلیون کیسه پلاستیکی کمتر مصرف می‌شود.
وی ادامه داد: هرچند استفاده از پلاستیک صرفه جویی اقتصادی محسوب شود اما آسیب رساندن پلاستیک‌ها به طبیعت، مرگ سالانه میلیون‌ها جانور آبزی و بروز انواع سرطان‌ها در انسان از معایب اصلی استفاده از پلاستیک به شمار می‌رود.
عضو هیأت علمی دانشگاه هرمزگان گفت: باید بدانیم که هر یک متر مکعب آب آلوده 40 متر مکعب آب سالم را نیز آلوده می‌کند لذا از رها کردن زباله‌ها در ساحل و دریا باید خودداری و دیگران را نیز از این کار منع کرد.
**بی توجهی به آموزش‌های شهروندی مشکل اساسی است

همچنین به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان، میزان آلودگی پلاستیکی و میکرو پلاستیکی حجم زیادی از زباله‌های دریایی را در بر می‌گیرند که 80 درصد از این زباله‌ها منشأ خشکی دارد و از ساحل وارد دریا می‌شوند.
حبیب مسیحی تازیانی در گفت و گو با ایرنا افزود: این زباله‌ها نه تنها تنوع زیستی گونه‌های مختلف جانوری را در دریا تهدید کند بلکه سلامت انسان را نیز به خطر می‌اندازد.
وی با بیان اینکه سالی یک میلیارد پرنده و پستاندار به دلیل خوردن کیسه‌های پلاستیکی می‌میرند، ادامه داد: مطابق با ماده 16 قانون مدیریت پسماند چنانچه رها سازی یا تخلیه پسماند در محیط انجام شود محیط زیست باید پیگیری کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان گفت: مشکل اساسی ما در حوزه محیط زیست از جمله در بخش تولید پلاستیک و یا رهاسازی آن، بی توجهی به آموزش‌های شهروندی در این حوزه است.
مسیحی تازیانی ابراز داشت: تا زمانی که مردم به این باور نرسند که باید برای داشتن زمین پاک مشارکت کنند، امکان تحقق هرگونه سیاست‌های فرادستی در این حوزه عملی نیست.
وی یادآور شد: امروزه همچنین با این حجم تولید پلاستیک، "بازیافت" راهکار اساسی و مناسبی برای خلاصی از آلودگی‌های پلاستیکی و زیست محیطی نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان گفت: مردم باید به این واقعیت واقف شوند که پلاستیک در چرخه طبیعت قابل تجزیه نیست و استفاده بی رویه از کیسه‌های پلاستیکی در زندگی روزمره نیز آسیب رساندن به محیط زیست است.
به گفته مسیحی تازیانی، آموزش و فرهنگ سازی مؤثرترین اقدام در راستای نابودی آلودگی‌های پلاستیکی و زیست محیطی است.
وی با اشاره به نقش مردم در بهره برداری از طبیعت ابراز داشت: سیاست‌ها باید تغییر کند به طوری که مردم از مصرف گرایی فاصله بگیرند تا طبیعت بتواند نفس بکشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان، نقش مادران در کاهش مصرف پلاستیک در خانه را کلیدی دانست و گفت: استفاده از کیسه‌های گیاهی و الیافت قابل بازیافت در طبیعت بهترین جایگزین برای پلاستیک است.
‏6048/‏9887

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/85412/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

15 مصدوم در تصادف اتوبوس و کامیون در محور انار به مهریز

حکم قطعی محکومان پرونده کثیرالشاکی الماس‌مال کرمان صادر شد

پرداخت تسهیلات ساخت مشارکت‌ مالکان در نوسازی بافت‌های فرسوده را دو برابر می‌کند

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

حکم قطعی محکومان پرونده «الماس مال» صادر شد

فیلم/ کاری که تگرگ با یک گندم‌زار در قلعه‌گنج کرد!

سومین سالگرد شهادت سردار سید محمد حجازی در کرمان

خسارت صد میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به بنا‌های تاریخی سیرجان

آبگیری بندهای سنگی و ملاتی و گوراب ها در سیرجان

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

عروسی که به عزا تبدیل شد + فیلم

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

نبود مسیح در 3 بازی به چشم آمد

پرواز شرکت‌های زاگرس و ماهان در مسیر کرمان لغو شد

زمین‌های قولنامه‌ای نخرید

آغاز کار گرده افشانی در نخلستان‌های بم

سیل راه 4 روستای قلعه گنج را مسدود کرد

برگزاری همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان

25 هزار واحد نوسازی شده در بافت‌های فرسوده تکمیل شدند

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

معجزه استقلال خوزستان در سیرجان؛ 2گل بعداز 90

ناکامی قاچاقچی پوشاک در رودبار

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

کامبک توفانی استقلال خوزستان در سیرجان

آسو رستم مهارنشدنی در خط تهاجمی استقلال

درددل رانندگان از وضعیت نامناسب جاده شهر بابک به سیرجان + فیلم

عطرافشانی گلزار شهدای گرگان به مناسبت روز ارتش

گل گهر سیرجان 2 - 2 استقلال خوزستان/ آبی پوشان از شکست در کویر گریختند

73 هزار خیّر و حامی ایتام در کرمان

گلایه پورموسوی از گل‌گهری‌ها

بارش باران به یک بنای تاریخی در نرماشیر زیان رساند

افتتاح جشنواره پادکست «قصه‌های خوب با صدای خوب برای بچه‌های خوب» در کرمان

کام‌بک طوفانی استقلال خوزستان در سیرجان/ تساوی شهرآورد بی‌هوادار اما جذاب

آبخیزداری ومدیریت هفتاد میلیون متر مکعب روان آب در جنوب کرمان

گرامیداشت شهید حبیبی فر در گلزار شهدای زاهدان

گل‌گهر در دقایق تلف‌شده برد را با تساوی عوض کرد

گل‌گهر 2-2 استقلال خوزستان؛ جنون فوتبالی در سیرجان، کامبک پس از پایان 90 دقیقه!

تشکیل پرونده 96 شهید و 120 جانباز حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان

100 هزار میلیارد تومان طرح در کرمان در دست اجرا

تساوی بدون گل‌گهر و استقلال خوزستان در نیمه نخست

ازپُرآبی رودخانه‌های خشکیده تا سرریز شدن بند‌های خاکی کرمان

ازپُرآبی رودخانه های خشکیده تا سرریز شدن بندهای خاکی کرمان

بهره برداری از 25 هزار واحد مسکونی با پرداخت تسهیلات ساخت و مشارکت‌های مردمی

پلنگ ایرانی در قاب دوربین‌های تله ای رودبار

حضور فعال بیش از ٧٠ تیم گشت پلیس راه در محورهای بارانی کرمان

برنامه ریزی برای تولید نان کامل سبوس‌دار در کرمان