کرمان رصد

آخرين مطالب

جان دوباره به موزه حیاتی کرمان فرهنگي

  بزرگنمايي:

کرمان رصد - کرمان - اکونوموزه بانو حیاتی کرمان نمونه ای از احیای اماکن تاریخی و تجربه موفقی از تلفیق هنر صنایع دستی و موزه داری است که امروز به محلی برای نمایش و عرضه و فعالیت هنرمندان صنایع دستی استان کرمان تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، استان کرمان هزاران اثر و جاذبه تاریخی دارد که با مرمت و بازسازی هر کدام می توان استفاده و کاربری متفاوتی در آن ایجاد کرد تا حیات به این مجموعه های از یاد رفته باز گردد.
اکونوموزه حیاتی کرمان داستان پر فراز و نشیبی را در طول عمر 150 ساله خود طی کرده است، این مکان تاریخی در راسته بازار کرمان واقع شده و روزگاری محل بانک شاهنشاهی بود و پس از تاسیس وزارت اوقاف و صنایع مستظرفه، تحت تملک این نهاد قرار گرفت و به مدت 100 سال از آن به عنوان محل تدریس و تحصیل استفاده می شد.
این بنای زیبا و ارزشمند از سال 58 حدود سه دهه بلا استفاده بود و به همین دلیل در معرض تخریب قرار گرفت، اما با همت مسئولان دولت تدبیر و امید در سال 92، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و زنگار غبار و فراموشی از آن زدوده شد و به یاد بانو حیاتی شاعره و عارفه معاصر کرمانی بنام اکونوموزه بانو بی بی جان حیاتی کرمان فعالیت خود را آغاز کرد.
در حال حاضر موزه حیاتی کرمان پاتوق و محل فعالیت و آموزش جمعی از هنرمندان صنایع دستی کرمان است که علاقه مندان و بازدید کنندگان از نزدیک چرخه تولید آثار را مشاهده و با هنرهای مختلف و ارزشمند کار دست آشنا می شوند و محصولی را به یادگار با خود می برند.
پته کرمان در فهرست جهانی و ملی ثبت شود
محمود ابراهیمی یکی از هنرمندان صنایع دستی کرمان گفت: حدود 10 سال در حوزه تولید کیف و کفش فعالیت دارم و 2 سال است در موزه حیاتی کار می کنم و تولیدات پته و صنایع جانبی آن را به خریداران عرضه می کنیم و در کنار این فعالیت ها آموزش پته دوزی نیز برای علاقه مندان ارائه می شود.

وی افزود: مسافران و گردشگران از موزه استقبال نسبتا خوبی دارند که باعث می شود با صنایع دستی استان کرمان بیشتر آشنا شوند و برای اینکه بازدید کننده بیشتر داشته باشیم سعی داریم کیفیت کارمان را بالاتر ببریم.
این هنرمند صنایع دستی تاکید کرد: پته از صنایع دستی پرسابقه کرمان است اما در جوامع دیگر زیاد شناخته شده نیست و اینجا بازدید کنندگان و علاقه مندان با ایده ها و انواع جدید پته آشنا می شوند و پته به شهر و کشورهای دیگر معرفی می شود.
وی با بیان اینکه دوخت پته کار مشکل و زمان بری است اظهار داشت: محصولات ما اصالت خود را حفظ کرده اند و نقش های جدید نیز بکار برده می شوند و تلاش کردیم محصولات ما کاربردی تولید شوند و با تلفیق پته با کیف و کفش و پوست کارهای جدید ارائه کنیم تا پته بیشتر دیده شود.
ابراهیمی تصریح کرد: راه اندازی موزه حیاتی کار بسیار مفیدی بود که به نوعی حمایت از هنرمندان صنایع دستی محسوب می شود. هزینه ها فعالیت در این محیط برای تولید کنندگان و فعالان بسیار کمتر از بیرون است.
وی گفت: برخلاف صنایع دستی مانند گلیم سیرجان، ثبت نشدن پته در سطح جهانی و ملی باعث شده تا کمتر به این محصول سنتی و ارزشمند توجه شود و منبع مکتوب و علمی برای معرفی و شناسایی پته وجود ندارد و اخیرا اقدام به جمع آوری اطلاعات در رابطه با پته کرمان را آغاز کردیم تا کتاب جامعی در این حوزه تالیف شود.
تولید کننده صنایع دستی کرمان تاکید کرد: استان کرمان در حوزه صنایع دستی بسیار غنی است اما کمتر به آن توجه شده و باید همه دست به دست همدیگر بدهیم تا این بخش بهتر معرفی شود و رونق اقتصادی آن فعالتر شود.
هنر شالبافی کرمان احیا شده است
فاطمه امیری از فعالان هنر شالبافی کرمان نیز گفت: تقربا شش سال است که کار شالبافی را انجام می دهم و این هنر در گذشته بسیار در کرمان رونق داشت که با پیگیری های استاندار وقت از سال 95 کار احیای آن در حال انجام است.

وی افزود: احیای هنر شالبافی توسط یکی از معین های اقتصادی کرمان انجام می شود و در کارگاه 21 نفر به تولید شال مشغول هستند و تهیه مواد اولیه و فروش آن بعهده این مجموعه است.
امیری با بیان اینکه شال کرمان از ظرافت و کیفیت بالایی برخوردار است اظهار داشت: تابلو، شال گردن، قطعات لباس و اشیای تزئینی از جمله تولیدات این مرکز است که مشتریان و بازدید کنندگان از آن استقبال می کنند.
وی تصریح کرد: شال بافی به دلیل اینکه مدت نسبتا طولانی منسوخ شده بود کمتر شناخته شده است و پس از احیا به تدریج در حال شناخته شدن است و در صورت معرفی بیشتر درآمد زایی و اشتغال برای افراد علاقه مند در پی دارد.
این هنرمند صنایع دستی کرمان گفت: ایجاد موزه حیاتی باعث شده است تا بازدید کنندگان با حضور در این مجموعه از نزدیک با مراحل تولید صنایع دستی آشنا شوند و به همراه خود محصولات این مجموعه را به عنوان سوغات و یادگار باخود ببرند.
وی تاکید کرد: بسیاری از امکان متروکه و بالا استفاده در استان کرمان وجود دارد که با سرمایه گذاری و مرمت می توانند به مکانی برای فعالیت و عرضه انواع صنایع دستی مانند موزه حیاتی تبدیل شوند.
کرمان غنای بسیار بالایی در تولیدسنگ های زینتی دارد
بانوی هنرمند سنگتراش کرمانی با بیان اینکه استان کرمان بهشت معادن است گفت: استان از لحاظ سنگ های قیمتی و زینتی غنای بسیاری دارد و در صورت حمایت از هنرمندان این رشته ارزآوری و اشتغال فراوانی، نصیب فعالان می شود.

شکوه رسا افزود: حدود پنج سال است که در حرفه تولید سنگ ها قیمتی فعالیت می کنم، و کارگاهی که در آن فعالیت می کنم 12 میلیون تومان هزینه داشته که با وام بانکی، قرض و پس انداز خودم موفق به راه اندازی آن شدم.
وی تاکید کرد: حمایت های لازم از حوزه صنایع دستی انجام نمی شوداگر بخواهیم صنایع دستی استان کرمان در سطح جهانی و ملی مطرح باشد نیاز است که بر روی آن سرمایه گذاری کنیم.
این هنرمند صنایع دستی کرمان اظهار داشت: سنگ های قیمتی کرمان عمدتا از استان و کشور خارج و در دیگر کشورها فرآوری و مجددا به ایران صادر می شود که اگر هنرمندان این رشته حمایت شوند کشور ما یکی از صادرکنندگان سنگ های زینتی خواهد شد.
وی بیان کرد: در حال حاضر سنگ فیروزه شهربابک که قبلا کمتر شناخته شده بود در حال تبدیل شدن به یک برند است و این اتفاق برای سنگ های قیمتی کرمان لازم است.
رسا با اشاره به ضعیف بودن تبلیغات صنایع دستی کرمان در کشور تصریح کرد: اغلب مشتریان ما از علاقه مندان سنگ های زینتی و مشتریان خاص هستند، اما اگر بتوانیم سنگ های قیمتی کرمان را بیشتر معرفی کنیم، تقاضای خرید هم بالا می رود.
وی گفت: جنبه اصلی صنایع دستی هنر آن است که در کنار آن اقتصاد نیز باید رونق داشته باشد و موزه حیاتی از مکان هایی است که ضمن آشنایی جنبه اقتصادی صنایع دستی نیز تقویت می شود.
هنرمند سنگ تراش کرمان اظهار ادامه داد: دشت لوت، کوه های رابر و معادن سنگ از جمله مکان هایی است که سنگ های قیمتی و زینتی در آن یافت می شود و باید مسئولان از این حرفه اشتغالزا و پردرآمد حمایت کنند.
وی بیان کرد: فعالیت در موزه حیاتی کمکی برای هنرمندان صنایع دستی است تا بتوانند با هزینه مناسب تر فعالیت خود را ادامه دهند و محصولات خود را معرفی کنند.
رسا افزود: وضعیت فروش صنایع دستی از سال گذشته رونق زیادی ندارد و هنرمندان و تولید کنندگان این بخش جوابگوی مخارج خود بسختی هستند.
برای خرید صنایع دستی مشوق و تسهیلات ارائه شود
حمید محمودی از تولید کنندگان گلیم و فرش گفت: 12 سال در زمینه تولید گلیم فعالیت دارم که عمده کار مربوط به گلیم شیرکی پیچ سیرجان است که 2 سال قبل به ثبت جهانی رسیده است.

وی افزود: صنایع دستی کرمان علاوه بر قدمت، تنوع فراوانی دارد، به طور مثال فرش و گلیم در استان کرمان در مناطق مختلفی تولید می شود و بافت و طرح های متفاوتی دارد که هر کدام در نوع خود ارزش زیادی دارند.
این فعال صنایع دستی کرمان اظهار داشت: گلیم های بافته شده در استان به لحاظ طرح و زیبایی از کیفیت بسیار بالایی برخورداند و قابلیت رقابت با نمونه های نفیس دیگر مناطق کشور را دارد و بخش خصوصی فعالیت خوبی بویژه در شهرستان سیرجان آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: عمده مشکلات تولید کنندگان گلیم و حتی فرش، گرانی دستمزد و مواد اولیه و خام است که باعث می شود قیمت تمام شده بالا برود و خرید آن برای مشتریان داخلی سخت است که لازم است مشوق ها، تسهیلات و طرحهایی برای حمایت از این کالای تولید داخل انجام شود.
محمودی اظهار داشت: امروز در جهان حوزه صنایع دستی بسیار گسترده و متنوع شده است و کشورهای زیادی به این بازار پر سود ورود پیدا کرده اند، نیاز است که با همکاری مسئولان، تولید کنندگان و هنرمندان چرخه تولید، عرضه و فروش تکمیل شود.
وی بیان کرد: حدود سه سال است که غرفه گلیم و فرش را در موزه بانوی حیاتی کرمان اداره می کنیم که باعث شده است بازدید کنندگان با محصولات ما آشنا بشوند و دراین مدت مشتریان ثابتی برای خرید گلیم و فرش جذب کنیم.
محمودی افزود: کنارهم قرار گرفتن موزه و بازار مزیتی است که گردشگران و بازدید کنندگان با صنایع دستی اصیل کرمان آشنا شوند که خود بهترین تبلیغ برای محصولات محسوب می شود.
موزه بانو حیاتی کرمان تجربه موفق تلفیق موزه و صنایع دستی است
مدیر اکونو موزه بانو حیاتی کرمان گفت: ساختمان موزه حدود 150 سال قدمت دارد و متعلق به دوران قاجاریه است که مرمت آن در سال 92 با همت استاندار وقت کرمان آغاز شد و در سال 94 بازگشایی شده است.
زهرا سادات سجادیان با بیان اینکه این موزه تلفیقی از اقتصاد و موزه داری است افزود: در حال حاضر 10 هنرمند شاخص صنایع دستی کرمان در زمینه گلیم و فرش، پته دوزی، قلم زنی روی مس، گوهر تراشی، صنایع چوب، شالبافی، نگارگری در غرفه های این مجموعه مشغول به فعالیت هستند.
وی اظهار داشت: گردشگران و بازدید کنندگان با حضور در اکونوموزه از نزدیک چرخه تولید صنایع دستی را بررسی می کنند و با صنایع دستی کرمان آشنا می شوند و بدون واسطه خرید محصول خود را خرید می کنند.
مدیر اکونو موزه حیاتی کرمان بیان کرد: اغلب بازدید کنندگان مسافران و گردشگرانی هستند که به کرمان سفر می کنند و در ایام تعطیلات عید امسال 13 هزار نفر بازدید کننده داشتیم.
وی با بیان اینکه شهروندان کرمانی شناخت کمی از این موزه و فعالیت های آن دارند تاکید کرد: لازم است که این محل و هنرمندان و رشته های صنایع دستی فعال در این مجموعه بیشتر معرفی شود تا ضمن معرفی صنایع دستی کرمان، اقتصاد هنرمندان نیز رونق داشته باشد.
سجادیان تصریح کرد: راه اندازی اکونوموزه حیاتی تجربه بسیار موفقی در زمینه موزه داری و هنر صنایع دستی است که توانسته هنرمندان مهمترین صنایع دستی استان را یکجا جمع کند که در نشاسایی و معرفی هنرهای دستی موثر باشد.
وی افزود: پشتیبانی از صنایع دستی و هنرمندان شاغل در این بخش، حمایت از هنر اصیل و ماندگار و هویت و تمدن کرمان است که باید بیشتر به آن توجه شود.
مدیر اکونوموزه حیاتی کرمان با بیان اینکه شهرداری کرمان مدیریت مجموعه را بعهده دارد گفت: در این محل برنامه های مختلف فرهنگی و هنری در کنار غرفه های صنایع دستی برگزار می شود و سعی کردیم امکانات حداقلی را برای رفاه بازدید کنندگان و غرفه داران فراهم کنیم.
گزارش از داود رجبی
7437 / 5054

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/92629/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

گلزار شهدای خرمشهر غبارروبی شد

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

دادستان انتظامی قضات کشور وارد کرمان شد

فیلم | جاری شدن سیلاب در شهداد کرمان

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

عامل تحریم

روایت «فارن پالیسی» از تله‌ای که اسرائیل در آن گرفتار شده است

داستان ابوشجاع

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تجهیز 20 بسته برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در گردشگری کرمان

آبگرفتگی شدید خیابان های شهر راین کرمان

باند سازمان یافته قاچاق سوخت در کرمان منهدم شد

بازگشایی 45 کیلومتر از راه‌های مسدود شده در سیل ساردوئیه

مس کرمان یک قدم به قهرمانی نزدیک‌تر شد

خدمت رسانی به مراکز آزمون کنکور دراستان کرمان

دیدار معوقه هفته دوازدهم لیگ برتر هندبال مردان؛ مس به قهرمانی نزدیکتر شد

آسیب سیل به پل ورودی شهر راور

ده نمکی در دو اپیزود

چرا رئیسی به پاکستان سفر کرد؟

روشنگری از دلایل اجرای طرح نور؛ به زودی

اجرای نزدیک به 3هزار عنوان برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی

هیتلر برای چه به دنبال برج ایفل بود؟

تلسکوپ فضایی جیمز وب شواهدی از وجود حیات را کشف کرده است

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

مراجعه بیش از 18 هزار دستگاه ناوگان سنگین به مرکز معاینه فنی جنوب کرمان

انهدام باند سازمان یافته قاچاق سوخت در کرمان

آخرین وضعیت بارندگی و سیلاب در بخش شهداد کرمان/ تخریب قنات یک روستا

رقابت 12 هزار و 778 دانش‌آموز کرمانی در ماراتُن کنکور

عبورسیلاب از ورودی شهر راور

گفتگو با فرماندار راور درباره خسارات سیل به این شهرستان

آسیب سیلاب به پل ورودی شهر راور

تصادف والدین و دختری خردسال در انتظار پدر و مادر

آماده‌باش کامل شهرداری کرمان در شرایط جوی ناپایدار

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

در باکو جایی برای شیعیان نیست

التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

همه‌جا پای یک ژن در میان است؛ حتی در لذت از موسیقی!

ضرورت کارآفرینی برای زندانیان و خانواده آن ها

از بارش برف تا تگرگ در استان کرمان

مدیران به مسائل شرعی و اخلاقی در دستگاه خود توجه داشته باشند

محرومیت و جریمه نقدی کمیته انضباطی برای رحمان احمدی

جزییات دستگیری اعضای باند جعل مدرک تحصیلی در ٣ شهرستان کرمان

جلوی ورود سیلاب به شهر راور گرفته شد

دستگاه های خدمات رسان کرمان برای مقابله با بحران سیل آماده باشند

نظر و رضایت مردم در انجام ماموریت مسئولان مهم است

پلمب 65 واحدصنفی املاک و خودرو در کرمان

اشراقی: ملاک اندیشه‌های امام، رهبر انقلاب هستند