کرمان رصد
شکوه پاييز در باغ شاهزاده ماهان
سه شنبه 4 آذر 1393 - 10:51:19 AM
ايسنا
اينجا همه چيز مهياست، باد ملايمي که مي‌وزد، برگ‌هايي که رنگين‌کماني از رنگ را ساخته‌اند و با صداي خش‌خش‌شان زير پاي شما ساز پاييز مي‌نوازند  و نوازش آرامش بخشش درختان شما  را به روياهاي عميق مي برد و روح و احساس را به غوغايي شگفت بار وا مي دارد .

 

بازي فواره‌ها، هواي ابري و باراني و درختاني  که انگار تابلويي رنگارنگند تا چشممان به رنگين کمان نارنجي - زرد عادت کند .

 

پاييز باغ شاهزاده ماهان  با  آسمان ابري و گرفته‌اش و فرش گسترده رنگارنگ درختان چند رنگ و زيبا، لمس  قاصدک هاي شيطون که برايت خبر مي آورند در کنار  رقص رنگارنگ  برگ ها که با ناز چرخ زنان از آسمان بر سرت مي بارند، روح افزاست چرا که همراه با  با نم نم باران، مي توانيم از زيبايي رنگ ها و نسيم خنک پاييزي  خرسند باشيم و به زيباترين عواطفمان نوازشي ببخشيم .

 

باغ شاهزاده ماهان اين روزها مملو از جمعيتي است که آب و هوا و زيبايي‌هاي اين منطقه را براي کسب آرامش برگزيده‌اند.

 

اين باغ که يکي از زيباترين باغ‌هاي تاريخي ايران محسوب مي‌شود در 4 کيلومتري شهر ماهان و در دامنه کوه‌هاي تيگران، درنزديکي کرمان واقع شده و قدمت آن به اواخر دوره ي قاجاريه - 1276 خورشيدي - بازمي گردد.

 

سر در اين باغ به صورت حجمي شفاف، فضاي داخلي باغ را قاب گرفته است به طوري که وقتي در زير طاق آن قرار مي‌گيري، با چشم‌انداز زيبايي مواجه مي‌شوي که باغ، کوشک اصلي و حوض‌ها و فواره‌هاي باغ تشکيل دهنده آن هستند.

 

گونه هاي گياهي اين باغ شامل سرو، چنار، تبريزي، شونگ، سپيدار، بيد و کاج ميباشد و در داخل کرت‌ها درختان ميوه به صورت متقارن نسبت به محور اصلي کاشته شده و در باغچه‌هاي محور اصلي، گل کاري به صورت متقارن ديده ميشود، اينجا درختان چنار بلند و قديمي  با رنگهاي زرد و قرمز و نارنجي خود منظره دل‌انگيزي ايجاد کرده‌اند .

 

اين باغ به دستور«عبدالحميد ميرزا ناصرالدوله» حاکم کرمان طي يازده سال حکمراني وي (1298 ه . ق تا 1309 ه. ق) ساخته شد و با مرگ وي نيز بناي آن نيمه کاره رها شد. گفته مي‌شود وقتي خبر مرگ ناگهاني حاکم را به ماهان مي‌برند، بنّايي که مشغول تکميل سردر ساختمان بود تغار گچي را که در دست داشته محکم به ديوار کوبيده و کار را رها کرده و فرار مي کند. به همين علت جاهاي خالي کاشي‌ها را بر سردر ورودي مي‌توان ديد.

 

اين باغ از نمونه باغ تخت‌هاي ايراني است که در زميني مستطيلي شکل به مساحت پنج و نيم هکتار بنا شده و داراي سردر ورودي بسيار زيبايي است. بناهاي باغ عبارتند از کوشک اصلي يعني سکونتگاه دائمي و يا فصل مالک که در انتهاي فوقاني باغ قرار دارد. سردر خانه در مدخل باغ به صورت بنايي خطي جبهه ورودي باغ را اشغال کرده و در دو طبقه بنا گرديده است.

 

طبقه فوقاني داراي اطاق‌هايي است که براي زندگي و پذيرايي پيش بيني شده‌اند. ساير بناهاي خدماتي باغ از حصار اصلي استفاده نموده و به صورت ديواري مرکب بناهاي مختلف خدماتي را در نقاط مناسب در خود جا داده است  و شاه نشين اين باغ علاوه بر سردر، شامل عمارت شاه‌نشين و حمام نيز مي‌باشد. در حال حاضر قسمت شاه‌نشين، به يک رستوران تبديل شده و توسط بخش خصوصي اداره مي‌شود.

 

در اطراف باغ ساختمان‌هاي ديگري هم به چشم مي‌خورد از جمله حمامي زيبا با خزينه‌هاي سنگي و ديوارهاي کاشيکاري که نزديک عمارت اصلي بنا شده است ، حمام باغ نيز همزمان با بازسازي ساختمان اصلي مرمت شد و هم اينک کاربري موزه دارد.

 

از قسمت‌هاي جالب و باارزش باغ شبکه آبرساني و حوض‌هاي آب آن است که در محور مرکزي باغ قرار دارد و در کنار پياده‌روهاي اصلي و رديف‌هايي از سروهاي بلند قامت و سرسبز و سايه فکن نماي کلي باغ را تشکيل مي‌دهند و چشم‌اندازي بس زيبا و دلفريب دارد.

 

در قسمت جلو عمارت اصلي، حوضي بزرگ با 5 فواره قرار دارد، آب اين حوض که از قنات معروف «تيگران» سرچشمه مي‌گيرد به پاشويه سنگي اطراف آن ريخته و از آنجا به سوي ده شرشره آبشارگونه جاري مي شود.

 

اين باغ در سال 1357 مرمت شد ولي در زلزله سال 1360 آسيب‌هايي ديد که سرانجام بعد از خريداري، توسط اداره فرهنگ و هنر با شماره 1012 در فهرست آثار ملي ثبت شد و مورد بازسازي و ترميم قرار گرفت.

 

 اينجا بازي فواره ها در کنار درختان رنگارنگ سر به فلک کشيده شما را براي چند لحظه ميخکوب مي‌کند. فکر مي‌کنيد حتما به سرزميني ديگر آمده‌ايد. راستي دوربين تان را فراموش نکنيد ...


http://www.kerman-online.ir/fa/News/1613/شکوه-پاييز-در-باغ-شاهزاده-ماهان
بستن   چاپ