کرمان رصد
در میزگرد با ایرنا کرمان:
لزوم تغییر رویکرد جامعه و مسئولان به حوزه پژوهش
يکشنبه 29 بهمن 1396 - 10:10:56 AM
ایرنا - علمی
کرمان آنلاین - کرمان - پیشرفت علوم در ادوار مختلف توسط پژوهشگران به عنوان موتور محرکه و محور توسعه جوامع حاصل شده و پژوهش و پژوهشگران همواره ضامن توسعه پایدار کشورها به شمار می روند.
به گزارش ایرنا، روند رو به رشد تکنولوژی و علوم مختلف در دنیا و البته ارزآوری از طریق پژوهش در کشورهای پیشرفته به نوعی جایگاه مهم و خطیر تحقیقات و پژوهش را در بخش های مختلف گوشزد می کند.
اما تحقیقات و پژوهش در بخش هایی مانند کشاورزی که تامین سلامت غذایی و در نهایت سلامت جامعه را تضمین می کند از اهمیت و جایگاه برتر و البته اولا تری برخوردار است.
اهمیت دادن به بخش پژوهش های کشاورزی می تواند علاوه بر تامین سلامت جامعه از صرف هزینه های ناگزیر بعدی در صورت ابتلای افراد جامعه به بیمار و مشکلات نیز جلوگیری کند.
برخی مدیران و پژوهشگران مرکز آموزش تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با شرکت در میزگرد ایرنا با عنوان ضرورت ها و بایدها و نبایدها در حوزه پژوهش ضمن برشمردن موانع پیش روی حوزه کاری خود و انتظارات از حمایت بیشتر و جدی تر متولیان جامعه اعلام کردند: با انجام طرح های پژوهشی مختلف در راستای اهداف سازمانی خود سعی در حفظ و ارتقا سلامت جامعه با بهره برداری محصول سالم بیشتر، از سطح زیر کشت کمتر دارند و البته نگرانی به جایشان همان حکایت همیشگی کمبود اعتبارات و آشنایی اندک جامعه با مبحث خطیر تحقیقات و پژوهش است.
آنان افزودند:هر چند کمبود اعتبارات پژوهشی و فناوری، مشکلی بر سر راه انجام تحقیقات علمی و کاربردی است که مانع نقش آفرینی در دستیابی به شاخص های توسعه ای و موفقیت های علمی شده است ،اما براین باورند که ورود خیران و واقفان به این حوزه و البته افزایش اعتبارات بخش پژوهش می تواند راهکاری مناسب به منظور توسعه پایدار و باثبات کشور در بخش های زیرساختی از جمله سلامت باشد.
**رویکرد جامعه باید نسبت به فرهنگ پژوهش تغییر کند
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه پژوهش و آموزش یکی از وظایف خطیر مرکز تحقیقات کشاورزی است افزود: با گذشت چند دهه از آغاز پیشرفت های علمی کشور، هنوز به معنای واقعی کلمه احساس نیاز به استفاده از داده های پژوهشی در جامعه ایجاد نشده است و این امر به نوعی حمایت از طرح های پژوهشی را با مشکل مواجه کرده است.
هرمزد نقوی با تاکید بر اینکه باید رویکرد جامعه نسبت به فرهنگ پژوهش تغییر کند ،تصریح کرد: بررسی پیشرفت اقتصادی سایر کشورها نقش علم را در ارزآوری بخوبی و بطور ملموس در جهان امورزی یادآور می شود.
وی اظهار کرد: اهمیت پژوهش های کشاورزی در این است که تولید در محل انجام شود، چرا که منابع نیز در محل قرار دارند و کارشناس باید آموزش مورد نیاز را دیده باشد و به کشاورزان بدون واسطه آموزش دهند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان ادامه داد: نیاز است کارشناسان کشاورزی به دلیل تغییر ماهیت ذات کشاورزی به علوم و فناوری جدید مسلح شوند تا بتوانیم از منابع پایدار استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: سهم زیادی از غذایی که مصرف می شود تولید داخل است و روز به روز منابع کمتر و بی کیفیت تر می شود اما امنیت غذایی مطمئن تر می شود و این مهم بر عهده کارشناسان تحقیقات کشاورزی است.
وی با اشاره به صادر شدن علم کشاورزی ایران به سایر کشورها از جمله آمریکا تصریح کرد: کشت زعفران و پسته نیز در سایر کشورها با تکیه بر دانش و تجربه کشاورزان ایرانی اتفاق می افتد.
نقوی گفت: اگر برنامه ریزی داشته باشیم و تحقیقات و پژوهش انجام دهیم می توان آموزش کشاورزی ایران را در سایر محصولات به دنیا صادر کنیم.
* فرهنگ وقف باید در امر پژوهش نهادینه شود
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با اشاره به اینکه فرهنگ نذر و وقف کردن در حوزه آموزش و پژوهش بمنظور توسعه چتر آموزش کاربردی باید نهادینه شود اظهار کرد: یکی از بزرگان کرمان نیز تمام دارایی خود را وقف دانشگاه کرد و این الگویی بزرگ است.
نقوی با بیان اینکه دانشگاه های فعلی آموزش محور هستند، گفت: تعداد زیادی از بیکاران جامعه را تحصیلکردگان بخش کشاورزی تشکیل می دهند از طرفی قوانین به گونه ای است که فردی که برای انتقال مهارت به دانشگاه مراجعه می کند خود مهارت لازم را ندارد.
** تقویت مهارت آموزی با کمک پژوهش
وی همچنین تاکید کرد: از آنجا کشاورزی مانند سایر علوم نیست بلکه این علم در عرصه است، لذا انتظار می رود تحصیلکرده بخش کشاورزی باید بعد از گذراندن آموزش ها؛ حداقل توانایی اداره یک باغ یا مزرعه را داشته باشد ، در حالی که هم اکنون چنین نیست.
**بازنگری در نحوه جذب اعضای هیات علمی دانشگاهها
نقوی براین باور است که برای تقویت کارهای پژوهشی و رفتن به سمت کاربردی کردن علم باید قوانین در جذب اعضای هیات علمی در مراکز علمی تغییر کند تا فضای لازم برای افراد توانمند و دنیا دیده و در عین حال با تجربه بالا در این بخش هر چه بیشتر فراهم گردد.
وی تاکید کرد: برخی رویه های نادرست موجب گردیده تا هم اکنون افرادی که سواد کافی اجرایی در بخش آموزش و پژوهش دارند به دلایلی شرایط جذب در هیات علمی را پیدا نکنند
نقوی ادامه داد: نقشه راه ارتقای اعضا در بخش آموزش و پژوهش برای جذب در هیات علمی آموزش محور است و بر مبنای پژوهش و تحقیقات کاربردی بنا نهاده نشده است و این نقیصه بسیار مشهود و مانع راه است.
وی تاکید کرد: در مجموع به لحاظ هرم سنی نیروهای سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان مسن است و این بیانگر بازنشسته شدن نیروها و البته نیازمند پرورش نیروهای جایگزین است که باید این امر هم برای جلوگیری از خلاهای آینده مورد توجه جدی در راستای کادرسازی انجام گیرد.
** بروز رسانی تجهیزات و امکانات
وی ضمن تاکید بر ضرورت بروز رسانی تجهیزات مراکز علمی و پژوهشی از جمله مراکز تحقیقات کشاورزی که با جان و سلامت انسانها سرو کار دارند ،اظهار داشت : باید نیروهای جدید در کنار افراد با تجربه این مرکز آموزش ببینند و این امر یک ضرورت انکار ناپذیر است.
نقوی گفت: یکی از مشکلات عمده مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان را ذر بروز نبودن امکانات و تجهیزات دانست و تاکید کرد :ما برای انجام تحقیقات و تولید محصولات جدید نیازمند تجهیزات بروز هستیم.
وی بیان کرد: یکی دیگر از مشکلات بخش پژوهش نبود فرصت های مطالعاتی در همه سطوح نیروهای انسانی است.
** تاثیر بحران آب بر ایستگاههای تحقیقاتی
نقوی بیان کرد: ایستگاه های مرکز تحقیقات ما که در حقیقت کار و آموزش عملی در عرصه را توامان دنبال می کند عموما دچار آسیب شده و یکی از بهترین این ایستگاه ها مرکز کرمان است که به دلیل از بین رفتن منابع آبی دچار آسیب شده است.
وی از مسئولان خواست به منظور احیا و نجات مرکز آموزش کشاورزی کرمان از ذخایر منابع آبی زیر سطحی به این مرکز اختصاص دهند.
نقوی با بیان اینکه گونه های منحصر به فرد گیاهی در مرکز آموزش کشاورزی کرمان در حال از بین رفتن است گفت: انتقال آب به این مرکز در زمینه حفظ منابع موجود تاثیر بسزایی دارد.
وی بیان کرد: کشاورزی در دنیا محور توسعه است و سرمایه گذاری در کشاورزی بسیار زود نتیجه می دهد، کشاورزی سطح اشتغال زیادی ایجاد می کند و حدود 30 درصد اشتغال استان مربوط به کشاورزی است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: اگر برنامه ریزی درستی در بخش کشاورزی انجام شود چندین برابر درآمد نفت درآمد دارد و اشتغال مستقیم و پایداری دارد.
**پژوهش مشکلات را در حوزه های مختلف کاهش می دهد/انجام بیش از 915 طرح تحقیقاتی در بیش از نیم قرن
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان در این میزگرد ضمن گرامیداشت هفته پژوهش گفت: پژوهش مشکلات را در سطوح و حوزه های مختلف کاهش می دهد و از بین می برد لذا انسان هرگز بی نیاز از پژوهش و تحقیق نیست.
داوود درویشی بیان کرد: بیش از 915 طرح تحقیقاتی در بیش از نیم قرن در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان انجام و بیش از هزار و 650 مقاله علمی از این طرح ها استخراج و در مجامع علمی ارائه و یا به صورت مکتوب در نشریات ترویجی نشر پیدا کرده است و این دستاورد خوبی برای این مرکز تحقیقاتی است.
**احساس نیاز به داده های پژوهشی باید فرهنگ سازی شود
وی ادامه داد: باید احساس نیاز به استفاده از داده های پژوهشی و علم در بخش های مختلف را از راههای فرهنگ سازی، آگاه سازی و تبیین مساله برای مخاطبان ایجاد کنیم.
درویشی با بیان اینکه اهمیت ندادن به امر پژوهش در کشور ناشی از یک مشکل فکری و فرهنگی است گفت: ما هنوز به جایی نرسیدیم که به صورت جدی احساس نیاز درورنی به پژوهش داشته باشیم و کار ما رفع مشکلات کشاورزی و کاربردی است و در این راستا کمتر به ارائه مقاله توجه شده است.
وی تصریح کرد: هم اکنون بالغ بر 113 طرح در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان در دست اجرا است که بیانگر پتانسیل بالای این مرکز است.
وی تصریح کرد: حدود 50 درصد این طرح ها طرح های خاص است که از بخش خصوصی سفارش گرفته شده و حدود 50 درصد طرح های دولتی است.
درویشی اظهار داشت: 9 بخش تحقیقاتی و 10 ایستگاه و مزرعه تحقیقاتی در استان کرمان وجود دارد که بستر انجام فعالیت های تحقیقاتی است.
وی به گستردگی استان کرمان اشاره و اظهار کرد: این سطح گسترده نیاز به فعالیت های گسترده پژوهشی دارد.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گفت: محصولات علمی - پژوهشی برای ایفای نقش موثر در پیشرفت جامعه باید مبتنی بر راهکارهای کاربردی، صنعت پذیر، ثروت آور و متناسب با نیازهای جامعه و در مسیر رشد و ترقی قرار گیرد.
وی افزود: ماهیت کشاورزی با صنعت متفاوت است زیرا انجام کار و تحقیقات در بخش کشاورزی چون با موجود زنده سر و کار دارد به طور تقریبی زمان بر است.
**سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کم هزینه و زودبازده
درویشی بیان کرد: خطا و اشتباه انجام شده توسط کشاورز ممکن است بعد از چند سال اثرات خود را نشان دهد که قابل توجه است اما با سرمایه گذاری صحیح و البته اندک می توان در بخش کشاورزی سرمایه گذاری کرد در حالی که در صنعت حدود 10 برابر سرمایه نیاز است.
وی با بیان اینکه یکی از راه حل های کاهش بیکاری در کشور ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی است تصریح کرد: مقصود از ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی به طور صرف افزایش سطح زیر کشت و استفاده بی رویه از منابع نیست بلکه می توان با فرآوری محصولات در این بخش اشتغال ایجاد و درآمد زایی کرد.
وی ضمن گلایه از صادر شدن محصولات کشاورزی به صورت فله ای و خام به خارج از کشور افزود: مورد توجه قرار گرفتن صنایع بسته بندی و تکمیلی موجب ارزآوری می شود.
**کمبود امکانات و اعتبارات سد راه پژوهش های کاربردی
وی با بیان اینکه پتانسیل نیروی انسانی و تخصصی پژوهش در کشور توانایی انجام پیشرفته ترین تحقیقات و پژوهش های دنیا را دارد، کمبود امکانات و اعتبارات را به نوعی سد راه انجام تحقیقات در بخش های مختلف عنوان کرد و گفت: نیروهای علمی موجود در کشور توانایی انجام پژوهش را در مرز علم دارند.
وی تاکید کرد: کمبود منابع مالی در بخش تحقیقات محدودیت ایجاد می کند در حالی که اکنون با کمبود امکانات و اعتبارات کاربردی ترین تحقیقات در بخش کشاورزی در حال انجام است.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان تصریح کرد: دانشگاهها پتانسیل خوبی در بخش فعالیت های پایه ای دارند اما پژوهش های این مرکز نسبت به دانشگاه ها کاربردی تر است.
وی تصریح کرد: سیاست سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی این است که محصول تحقیقات به مزرعه برود و این مهم نتیجه تحقیقات را در این مراکز کاربردی تر می کند.
وی بیان کرد: اصلاح و توزیع بیشتر ارقام محصولات کشاورزی در کشور از اقدامات مراکز تحقیقات کشاورزی است و آموزش تحقیقات انجام شده به کشاورز از دیگر وظایف این مرکز است.
درویشی اظهار کرد: بروز رسانی اطلاعات کشاورزان در این بخش یکی از وظایف مهم مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان است.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه برخی از کشورها بخش عظیمی از درآمد ناخالص ملی را صرف پژوهش و تحقیق می کنند که امیدواریم در کشور ما نیز این مهم محقق شود افزود: تمام فعالیت های انجام شده در تحقیقات در راستای تولید و اصلاح ارقامی است که به روش های اصلاحی کلاسیک اصلاح می شود.
** تحقیقات زمینه ساز تولید ارگانیک
درویشی افزود: سعی می شود روش هایی که در بخش گیاه پزشکی برای مقابله با آفات و بیماری های گیاهی استفاده می شود کمتر از سموم استفاده شود و در واقع ارگانیک باشد.
وی با اشاره به برگزاری دوره های مختلف برای بهره برداران کشاورزان و کارشناسان بخش کشاورزی در زمینه تولید محصولات ارگانیک اظهار کرد: مشکلاتی که ما در بخش پژوهش با آن مواجه هستیم کم اطلاعی کشاورزان از مسائل علمی روز دنیا است.
وی گفت: بیش از 80 درصد کشاورزان سواد علمی آکادمیک کشاورزی ندارند که این امر نیاز به فعالیت بیشتر برای ارائه اطلاعات در این بخش است.
وی اظهار کرد: فقدان سواد علمی و نیز نبود نظارت کافی موجب استفاده بیش از حد از سموم و کود در تولید محصولات کشاورزی می شود.
** لزوم تحقق 10 درصدی مالیات شرکتها و دستگاههای اجرایی به امر پژوهش
درویشی تصریح کرد: در قانون بودجه سال 95 دیده شد که شرکتها، دستگاهها و مراجعی که مالیات پرداخت می کنند می توانند 10 درصد از مالیات خود را با مراکز پژوهشی قرارداد ببندند و این پتانسیل خوبی است امات هنوز عملیاتی نشده است.
وی اظهار کرد: این مهم از سوی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی پیگیری شد اما تاکنون عملیاتی نشده است.
این پژوهشگر با بیان این اینکه کرمان استانی معدنی و صنعتی است، تصریح کرد: عملیاتی شدن این مصوبه می تواند بخش عظیمی از مشکلات بخش پژوهش و به دنبال آن سایر بخش ها را برطرف کند.
وی تصریح کرد: یک درصد از اعتبارات دستگاههای اجرایی نیز به بخش پژوهش اختتصاص دارد که دستگاه های اجرایی با توجه به مشکلات فرارو به این امر توجه لازم را ندارند.
**رسانه ها به کمک حوزه پژوهش بیایند
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان بیان کرد: ورود رسانه ها به بخش انعکاس نتایج پژوهش ها به جامعه نیز می توانند نقش موثری داشته باشند.
وی تصریح کرد: فعالیت های پژوهشی به طور قطع عام المنفعه است لذا رسانه می توانند با توجه به این مهم در راستای انعکاس اخبار این مجموعه پژوهشی را یاری کنند.
درویشی با بیان اینکه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان نتایج پژوهش های انجام شده را به جمعیت بهره برداران بخش کشاورزی با برگزاری کلاسها انجام می دهد گفت: اما این مهم اگر از طریق رسانه ها پیگیری شود به طور قطع سطح گسترده تری از جمعیت این بخش را در بر می گیرد.
**معطوف شدن نگاه خیران به حوزه پژوهش
وی به ورود خیران و واقفان به حوزه پژوهش اشاره و اظهار کرد: ورود خیرین و واقفان به این بخش می تواند سهم بسزایی در توسعه پژوهش ها و رفع مشکلات فرا روی بخش های مختلف جامعه شود.
**هیچ وزارتخانه ای تحقیقات گسترده ای به اندازه مرکز تحقیقات کشاورزی ندارد
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان هم در این میزگرد ایرنا گفت: این مرکز سه معاونت آموزش و تحقیقات، توسعه مدیریت و منابع انسانی دارد.
علیجان آبکار اظهار کرد: 9 بخش تحقیقاتی در استان کرمان وجود دارد که در بخش های مختلف کشاورزی و منابع طبیعی در حال انجام تحقیقات است.
**کم توجهی به آموزش روند توسعه را کند کرده است
وی با بیان اینکه میزان توجه مسئولان به آموزش رابطه مستقیمی با توسعه و پیشرفت دارد اذعان داشت :کم توجهی به آموزش روند توسعه را کند کرده است
وی تصریح کرد: عدم پیشرفت و توسعه کشورهای جهان سوم کم توجهی به بخش پژوهش و تحقیق است.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان تاکید کرد: هیچ وزارتخانه ای تحقیقات گسترده ای به اندازه مرکز تحقیقات کشاورزی ندارد.
وی بیان کرد: کرمان به لحاظ تنوع اقلیمی استانی منحصر به فرد است لذا این مهم کرمان را نیازمند انجام تحقیقات گسترده تر و کاربردی تر می کند.
آبکار با تاکید بر اهمیت انجام تحقیقات در بخش کشاورزی کرمان بیان کرد: شرایط طبیعی حاکم بر استان کرمان بسیار شکننده و آسیب پذیر است و یک اشتباه کوچک در بخش کشاورزی منابع طبیعی و منابع آبی ممکن است برگشت ناپذیر باشد.
به گفته آبکار اشتباهات در اکوسیستم های پایدار مانند مناطق شمالی برگشت پذیرتر است.
وی تصریح کرد: شکننده بودن شرایط حاکم بر استان می طلبد با حساسیت ویژه و دقت بیشتر در این استان تحقیقات انجام دهیم تا کشاورزی در معرض خطر قرار نگیرد.
* ضرورت توجه بیشتر به ساخت سدهای زیرزمینی
آبکار با اشاره به انجام اقدامات مهم و کاربردی در بخش تحقیقات کشاورزی اظهار کرد: استان کرمان در بخش احداث سدهای زیرزمینی به عنوان یک تکنولوژی جدید و پیشرو در بخش استحصال منابع آبی مطرح و پیشرو است.
وی به وجود آلودگی ها و تبخیر زیاد در استان کویری کرمان اشاره و تصریح کرد: استفاده از سدهای زیرزمینی در کرمان با توجه به تبخیر زیاد و امکان آلودگی آبهای سطحی اجتناب ناپذیر است.
وی تاکید کرد: یکی دیگر از اقدامات انجام شده توسط این مرکز احداث سامانه های پخش سیلاب است که پخش سیلاب آب باریکه بم - ریگان به عنوان یک طرح بزرگ تحقیقاتی - آموزشی و ترویجی نقش بسیار مهمی در کنترل سیلابهای منطقه ریگان و روستاهای اطراف این منطقه و همچنین تغذیه سفره های آب زیرزمینی دارد.
وی ادامه داد: این سامانه به عنوان بزرگترین عملیات آبی و خاکی کشور در حال انجام است و باید به توسعه آن توجه جدی تر شود.
آبکار ادامه داد: این طرح به گفته برخی کارشناسان از نظر مساحت بزرگترین سازه آبی خاکی خاورمیانه خواهد بود و این اقدامات با تلاش نیروهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان میسر شد.
وی گفت: در خصوص نحوه استحصال روان آبهایی که می توانند منجر به سیلابهای خطرناک شود مرکز تحقیقات اقدامات خوبی انجام داده است.
** رفع تهدیدات کم آبی با تکیه بر اقدامات پژوهشی
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با اشاره به کنترل و تغذیه سفره های آب زیر زمینی توسط روان آبها در استان کرمان اشاره کرد و گفت: این اقدامات مانع از وارد آمدن خسارات مالی و جانی ناشی از بروز سیلاب می شود.
آبکار اظهار کرد: با وجود اینکه کرمان استان کم آبی است به لحاظ بروز سیلاب و خسارات ناشی از آن رتبه سوم و چهارم را در کشور دارد که می تواند تحقیقات این مرکز در این بخش کمک کند.
وی گفت: حدود 243 نیرو در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان مشغول به کار است که 45 نفر هیات علمی و دکترای پی اچ دی دارد که پتانسیل خوبی در بخش تحقیقات برای رفع بحرانهای موجود در بخش کشاورزی و منابع طبیعی زیست محیطی کرمان است.
آبکار اظهار کرد: منابع مالی انجام طرح های تحقیقاتی ملی است و اولویت های تحقیاتی ما نیز در مقیاس ملی تعریف می شود.
وی گفت: ممکن است برخی طرح های تحقیقاتی مورد نیاز استان در سطح ملی اولویت نداشته باشد لذا اعتباری به آن تخصیص پیدا نمی کند و نیاز استان مسئولان استان از منابع استان هزینه انجام این گونه طرح ها را تامین کنند.
آنچه که از صحبتهای این کارشناسان و متولیان امر تحقیقات در حوزه کشاورزی استان کرمان بر می آید ، بیانگر این واقعیت آشکار است که تامین منابع مالی مورد نیاز تحقیقات آنهم در بخش کشاورزی به عنوان بخش وابسته به تامین سلامت و پیشگیری از بیماری ها از طریق جذب اعتبارات و کمک های خیرین و واقفان می تواند به توسعه و پیشرفت روز افزون جامعه کمک کند.
می طلبد با جریان سازی خبری و تقویت ارتباطات نگاه خیران و واقفان را به سمت بازسازی و نوسازی تجهیزات مورد نیاز بخش پژوهش رهنمون کرد.
مادامیکه حوزه های پژوهشی کشاوزی از تجهیزات بروز دنیا دور باشد نمی توان به عمران و توسعه پایدار و پایش سلامت غذایی جامعه امید داشت.
لذا باید با توان افزایی لازم بین بخشی و فرهنگ سازی لازم حوزه پژوهش کشاورزی را به عنوان کلیدی ترین عامل توسعه پر و بال داد تا سلامت جامعه تامین و از صرف هزینه های دیگر جلوگیری شود.
خبرنگاران: نجمه حسنی و حامد سالاری ** انتشار دهنده:بهنام احمدی*
3029/7420/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/18105/لزوم-تغییر-رویکرد-جامعه-و-مسئولان-به-حوزه-پژوهش
بستن   چاپ