کرمان رصد
روزگار نابسامان الفباي آباداني در کرمان
دوشنبه 29 دي 1393 - 10:56:46 AM
مهر
استان کرمان سالهاي متوالي است که با معضل خشکسالي و کم آبي دست و پنج نرم مي کند و تاکنون مسئولين در هر دوره با وجود وعده و وعيدهايي که داده اند نتوانسته اند پشت ديو خشکسالي را بر خاک زده و بار ديگر الفباي آباداني را به رگ هاي خشکيده کرمان بازگردانند.

اما در دوره دولت يازدهم تلاش خوبي از جانب استاندار کرمان در حال انجام بوده و بارقه اميد را در دلها روشن مي کند که شايد اين بار طرح هاي مرتبط با حل بحران کم آبي تنها در دل کاغذها جاي نگرفته و به صورت عملي اجرا شوند.

کرمان پهناورترين استان کشور بوده و 11 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده است اين در حاليست که يک سوم باغات کشور نيز در اين استان قرار دارد. اما اين روزها نوک پيکان عامل اصلي کم آبي در استان کرمان به سمت بخش کشاورزي نشانه گرفته شده است.

گفته مي شود بيش از 95 درصد آب اين استان که به گفته استاندار کرمان چاه هاي آبش به اندازه چاه نفت ارزشمند است در بخش کشاورزي استفاده مي شود. عدم فرهنگ سازي مناسب و استفاده از روش هاي آبياري سنتي باعث هدر رفتن بخش عظيمي آب کرمان مي شود.

در کنار اين مساله سال هاست که صحبت از طرح هاي انتقال آب به استان کرمان مطرح مي شود اما چيزي جز وعده و وعيد نصيب مردم کرمان نشده اما اين بار نماينده مردم سيرجان و بردسير خبر از پيشرفت 10 درصدي طرح انتقال آب از خليج فارس به استان کرمان مي دهد.

پيشرفت 10 درصدي انتقال آب از بندرعباس به سيرجان

شهباز حسن پور کم آبي را يکي از مهم ترين مشکلات استان کرمان مي داند و مي گويد: اقدامي به موقع براي رفع اين مشکل در حال انجام است. با تلاش شبانه روزي مسئولين کرمان و با همکاري صنعت استان، بحث انتقال آب از بندرعباس به سيرجان که از سال هاي گذشته در دستور کار دولت قرار گرفته 10 درصد پيشرفت کار دارد.

وي ادامه مي دهد: مردم سيرجان دغدغه هاي زيادي را در زمينه مشکلات ناشي از کم آبي داشتند و طي نظرسنجي هاي صورت گرفته به اين مسئله پي برديم که يکي از نگراني هاي مردم سيرجان کم آبي به ويژه در زمينه آب شرب است.

نماينده مردم سيرجان و بردسير از برگزاري جلسه اي با وزير نيرو در دفتر وزارتخانه خبر داده و مي افزايد: براساس رايزني هايي که با وزارت نيرو داشتيم انتقال آب از سد تنگوئيه يا چاه هاي بالادست براي مجموعه گل گهر يا هر واحد صنعتي ديگر ممنوع اعلام شده است.

وي از بروز تخلفاتي در آب منطقه اي کرمان در اين خصوص خبر داده و مي گويد: اين مسئله باعث نگراني مردم شده و ما آن را از طريق سازمان بازرسي کل کشور و ديوان محاسبات و ساير مراجع ذيصلاح پي گيري مي کنيم.

ممنوعيت انتقال آب شرب به واحدهاي صنعتي

حسن پور ابراز مي دارد: آخرين توافق ما با وزرات نيرو اين بود که هيچ آب شربي به گل گهر يا واحد صنعتي ديگر نبايد منتقل شود و اگر هر مجموعه صنعتي نياز به آب دارند بايد کمک کنند تا هر چه سريعتر آب از بندرعباس به شهرستان سيرجان معدن گل گهر و سپس به مس سرچشمه و ساير نقاط کشور منتقل شود. اعتقاد ما بر اين است که بايد اين آب تا فلات مرکزي و اصفهان ادامه داشته باشد.

وي ادامه مي دهد: انتقال آب از حوزه هاي خليج فارس در دستور کار قرار گرفته و برنامه بعدي مجمع نمايندگان انتقال آب از درياي عمان به استان کرمان است.

نماينده مردم سيرجان و بردسير مي گويد: تعداد هفت حلقه آب چاه هايي که سال هاي قبل از رده خارج شده و داراي ميکروب بودند و امکان استفاده از آب آنها در بخش شرب وجود ندارد براي بخش صنعت استفاده مي شود.

کم آبي و کيفيت پايين آب معضل اکثر شهرستان هاي کرمان

وي با بيان اينکه معتقدم که حتي وضعيت آب شرب سيرجان نيز نياز به يک تصفيه مجدد دارد، مي افزايد: بايد مسئولين وزارت نيرو اين بحث ها را جدي بگيرند. معضل کم آبي و کيفيت پايين آب در اکثر شهرستان هاي استان کرمان وجود دارد.

حسن پور مي گويد: اميدوار هستيم ظرف 20 روز آينده هيئتي از وزارت نيرو با اختيارات کامل براي بررسي آب به استان کرمان سفري داشته باشند و تصميمات خوبي طي اين سفر اتخاذ شود.

وي ادامه مي دهد: به مردم سيرجان اين قول را مي دهم که به هيچ عنوان انتقال آب شرب در دستور کار ما نبوده و تخلفات صورت گرفته در گذشته در حال پي گيري است.

نماينده مردم سيرجان و بردسير ابتدايي ترين الفباي هر کاري را تامين آب شرب منطقه دانسته و مي گويد: بحث آب شرب از آب هاي بالا دست سيرجان و سد تنگوئيه در دستور کار قرار دارد اما در اين زمينه نظر ما اين است حداکثر تلاش را مسئولين وزارت نيرو داشته باشند تا آب سالم و بهداشتي در اختيار مردم و شهروندان قرار گيرد.

بروکراسي اداري مردم را دلسرد مي کند

وي با اشاره به اينکه بيش از 95 درصد آب در بخش کشاورزي مصرف مي شود، مي افزايد: استفاده از سيستم هاي آبياري تحت فشار مي تواند در کاهش مصرف آب در بخش کشاورزي بسيار تاثيرگذار باشد. در شهرستان بردسير توجه خاصي به اين مساله شده و اين امر سبب شده بردسير به عنوان پايلوت در بحث استفاده از سيستم هاي آبياري تحت فشار مطرح شود.

حسن پور ضمن گلايه ما از متوليان امر مي گويد: وقتي مردم پاي کار مي آيند کاغذ بازي ها و مسائل اداري باعث دلسردي آنها مي شود.

وي تنها راه نجات استان کرمان را از بحران کم آبي استفاده از سيتم هاي آبياري تحت فشار و صرفه جويي مي داند و مي افزايد: سيرجان نيز از نظر تجيهز مزارع به سيستم هاي آبياري نوين از شرايط خوبي برخوردار بوده و طي سال جاري بيش از هزار هکتار از اراضي کشاورزي به اين سيستم ها مجهز شده اند.

کشاورزان امسال بالاترين مشارکت را داشته و موتور پمپ چاه ها به را يک ماه داوطلبانه خاموش کردندلزوم افزايش مشوق هاي دولت در خصوص استفاده از سيستم هاي آبياري نوين

نماينده مردم سيرجان و بردسير ادامه مي دهد: کشاورزان امسال بالاترين مشارکت را داشته و يک ماه داوطلبانه موتور پمپ چاه ها را خاموش کردند اين اقدام آنها بيانگر اين مساله است که کشاورزان به اهميت موضوع آب و کم آبي پي برده اند.

حسن پور با اشاره به اينکه بايد مشوق هاي بيشتري از سوي دولت براي اين مساله در نظر گرفته شود، مي افزايد: در سال گذشته جدا از پيشنهادات دولت هزار ميليارد تومان مصوبه کميسيون برنامه بودجه، کمسيسون کشاورزي و کميسيون تلفيق بود. در بحث آبياري هاي تحت فشار اقداماتي که تا اين لحظه رصد شده چندان رضايت بخش نبوده است.

پيگيري طرح هاي انتقال آب حوزه به حوزه

استاندار کرمان نيز از پي گيري طرح هاي انتقال آب به کرمان خبر مي دهد و مي گويد: اين طرح ها زمان بر بوده و به بازه زماني حدود سه سال احتياج دارند.

عليرضا رزم حسيني با اشاره به اينکه طرح هاي انتقال آب از بهشت آباد و خليج فارس در دستور کار قرار دارد، مي گويد: آب بهشت آباد بين استان هاي اصفهان، يزد و کرمان تقسيم مي شود که سهم کرمان 180 ميليون مترمکعب تعيين شده است.

با توجه به بحران کم آبي در کرمان چاه هاي آب اين استان مانند چاه هاي نفت با ارزش هستند و استفاده بي رويه از آب ها سبب شده که امروز با مشکل کم آبي در استان مواجه شويموي ابراز مي دارد: طرح انتقال آب از خليج فارس نيز دست دست پي گيري بوده و آب حاصل از اين بخش صرف صنعت خواهد شد.

رزم حسيني ادامه مي دهد: در کنار اين طرح ها بايد به دنبال راه هايي باشيم که وضعيت موجود را بهبود بخشيم. طرح همياران آب از جمله راهکارهايي است که دراين خصوص مطرح شده و يکي از مصوبه هاي آن برقي کردن چاه هاي کشاورزي است.

ارزش آب در کرمان برابر با نفت است

نماينده عالي دولت در استان کرمان بر لزوم استفاده بهينه از آب تاکيد کرده و ادامه مي دهد: با توجه به بحران کم آبي در استان کرمان چاه هاي آب اين استان مانند چاه هاي نفت با ارزش هستند. استفاده بي رويه از آب ها سبب شده که امروز با مشکل کم آبي در استان مواجه شويم.

وي با اشاره به هدر رفت بخش عظيمي از آب استان در بخش کشاورزي مي گويد: اين در حاليست که بهره وري در بخش کشاورزي نيز پايين است.

رزم حسيني حل بحران آب را نيازمندعزم همگاني دانسته و مي گويد: در کنار تلاش مسئولين؛ کشاورزان و مردم نيز بايد در اين عرصه ورود پيدا کرده و با صرفه جويي در رفع اين بحران مشارکت داشته باشند.


http://www.kerman-online.ir/fa/News/1849/روزگار-نابسامان-الفباي-آباداني-در-کرمان
بستن   چاپ