کرمان رصد
مهر گزارش می دهد؛
افزایش گرد و غبار و کاهش بارندگی در کرمان/ کم آبی را جدی بگیریم
چهارشنبه 15 فروردين 1397 - 15:51:36
کرمان آنلاین - کرمان– کاهش شدید بارندگی در کرمان در حالی روی داده که این استان 20 سال خشکسالی پی در پی را نیز تجربه کرده و در شهرستان کرمان در سال زراعی جاری تنها 29 میلیمتر باران باریده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: شاید آمار باور نکردنی باشد اما دقیقا مطابق با اطلاعات منتشر شده رسمی است؛ در استان کرمان در سال زراعی جاری تنها 29.1 میلیمتر باران باریده است، این در حالی است که در سال گذشته این میزان تنها 79 میلیمتر بوده است.
در حالیکه متوسط بارندگی در کشور 250 میلیمتر است این رقم در کرمان در دراز مدت 129 میلیمتر ثبت شده، این یعنی کرمان از متوسط بارندگی در حالت عادی نیز فاصله بسیار زیادی گرفته است.
اکثر رودخانه های استان کرمان به صورت کلی خشکیده اند و آب سدها نیز به حداقل خود رسیده است
این روزها در تعطیلات نوروز مردم کرمان با پدیده ای عجیب مواجه شده اند که برای بسیاری از مردم قابل هضم نیست، اکثر رودخانه های استان کرمان به صورت کلی خشکیده اند و آب سدها نیز به حداقل خود رسیده است.
زیستگاهها، جنگلها و مراتع نیز با وجود اینکه در فصل بهار قرار گرفته ایم وضعیت نا مطلوبی دارند، هوا پیش از اینکه نخستین روزهای بهار طی شود گرم شده و به نظر می رسد سال آبی سختی پیش روی مردم کرمان باشد.
نکته عجیب این است که با وجود منابع آبی محدود در استان کرمان یک سوم باغهای کشور و حجم قابل توجهی از مزارع نیز در این استان قرار دارد و شغل اصلی مردم کشاورزی است، طبق آمار 90 درصد آب استحصالی در کرمان در بخش کشاورزی استفاده می شود که از این میزان 75 درصد به دلیل آبیاری سنتی هدر می رود. این آمار نشان می دهد هیچ گونه برنامه ریزی در خصوص توسعه هدفمند کشاورزی در کرمان در ده های گذشته وجود نداشته و کرمان از ابتدا نباید به سمت توسعه کشاورزی سوق داده می شده است.
افزایش گرد و غبار و ریزگردها در استان کرمان
در این میان هر سال بر تعداد روزهایی که کرمانی ها خورشید را زیر لایه ای از گرد و غبار می بینند نیز بیشتر شده است، در ماههای اخیر در شرق استان کرمان مردم شهرستانهای نرماشیر، ریگان و فهرج با چالش عمده گرد و غبار مواجه شده اند.

پیش بینی می شود در صورت عدم صرفه جویی جدی در بخش شرب، صنعت و کشاورزی به زودی کرمان با مشکل تامین آب حتی در بخش شرب مواجه خواهد شد.
منابع آبی به شدت کاهش یافته اند و این روند در تابستان و گرمتر شدن هوا وضعیت بدتری به خود خواهد دید
مردم کرمان به خاطر دارند که هر سال در روزهای انتهایی سال و ابتدایی بهار شاهد بارشهای سیل آسا در دشتهای استان بودیم اما امسال هیچ خبری از بارندگی نیست. منابع آبی به شدت کاهش یافته اند و این روند در تابستان و گرمتر شدن هوا وضعیت بدتری به خود خواهد دید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان در گفتگو با مهر بیان کرد: کرمان با خشکسالی مواجه است و مردم باید از منابع محدود فعلی به شکل بهینه استفاده کنند و صرفه جویی را در دستور کار خود قرار دهند.
محمد طاهری بیان کرد: کرمان وسیع ترین استان کشور است و وسعتی معادل 183 هزار کیلومتر و سه میلیون 200 هزار نفر را با پراکندگی جمعیتی زیاد در خود جای داده که شغل اکثر این افراد کشاورزی و یا زمینه های وابسته به کشاورزی است.
وی گفت: استان کرمان در سال جاری با پدیده خشکسالی مواجه شده است و نسبت به سال گذشته با کاهش شدید بارندگی و کاهش سطح منابع آبی مواجه هستیم.
مردم باید در صرفه جویی آب کنند
وی بیان کرد: از مردم می خواهیم به صورت جدی در مصرف آب در بخش های مختلف صرفه جویی کنند.
ظاهری گفت: این در حالی است که در بهترین شرایط میزان بارندگی در کرمان 129 میلیمتر است که از متوسط کشور کمتر است و در سال جاری مجموع بارندگی در کرمان فقط 29.1 میلیمتر بوده است.
وی گفت: منبع اصلی تامین آب در کرمان چاههای آب محسوب می شوند و سطح آبهای زیر زمینی نیز در استان کاهش جدی یافته است.
دمای هوای کرمان در حال افزایش است/ امیدواریم بارندگی در سال 97 به وضعیت عادی برگردد
مریم سلاجقه، کارشناس هواشناسی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: متاسفانه در سال آبی جدید به خصوص در فصل پاییز و زمستان با کاهش بارندگی مواجه بوده ایم.
وی گفت: همین امر موجب تشدید خشکسالی در کرمان شده است اما پیش بینی ما برای سال 97 بارندگی نرمال است و امیدواریم این پیش بینی به حقیقت بپیوندند.
سلاجقه بیان کرد: از کشاورزان استان کرمان می خواهیم تدابیر لازم را برای کاهش خسارت های ناشی از خشکسالی به کار ببندند و در این زمنیه با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت کنند.
وی افزود: آبیاری تحت فشار، اصلاح الگوی کشت و مصرف بهینه آب در کاهش خسارتهای ناشی از خشکسالی موثر است.
سلاجقه افزود: طبق بررسی های صورت گرفته میزان دمای استان کرمان نیز افزایش پیدا کرده است.
چند سامانه بارشی جدید طی هفته های اخیر و انتهی هفته در استان فعال می شود اما میزان بارش این سامانه های به حدی نیست که کمبود بارشهای سال گذشته را جبران کند وی بیان کرد: چند سامانه بارشی جدید طی هفته های اخیر و انتهی هفته در استان فعال می شود اما میزان بارش این سامانه های به حدی نیست که کمبود بارشهای سال گذشته را جبران کند.
مردم کرمان به یاد دارند که رییس مرکز ملی خشک‌سالی سازمان هواشناسی کشور یک ماه قبل عنوان کرد که کرمان در درجه خشکسالی شدید قرار گرفته است، این در حالی است که اکثر طرح های انتقال آب در استان کرمان به دلیل کمبود اعتبار و یا حواشی دیگر متوقف شده اند.
طبق بررسی های صورت گرفته میزان خشکسالی در شرق و جنوب کرمان به شدت بیشتر بوده است و برخی از شهرهای این دو منطقه از ابتدای سال جاری تا کنون حتی یک بار بارندگی را تجربه نکرده اند.
به عنوان مثال در رفسنجان، انار و قلعه گنج که سه مرکز اصلی کشاورزی در استان کرمان هستند کمتر از 10 میلیمتر باران باریده است و عدد عجیب سه میلیمتر بارندگی برای رفسنجان که قطب تولید پسته جهان محسوب می شود ثبت شده است.
محمد جواد زاهدی، نماینده مردم کرمان در مجلس نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: خشکسالی یکی از مهمترین چالش های استان کرمان طی سال های اخیر محسوب می شود.
نماینده مردم کرمان در مجلس بیان کرد: در سال های اخیر یکی از مباحثی که در رده بالای مدیران استان و تعاملاتشان با هیئت دولت مطرح بوده است رفع مشکل خشکسالی بوده است.
وی با اشاره به تغییر اقلیم در استان کرمان و کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا گفت: باید در این خصوص چاره اندیشی کرد و طرح های در حال انجام برای حل چالش خشکسالی باید حمایت شوند.
وی به انتقال آب صفارود به کرمان و احداث بزرگترین کانال انتقال آب در این منطقه اشاره کرد و افزود: بحث انتقال آب به استان کرمان از طریق طرح های حوزه به حوزه باید برای نجات کرمان انجام شود و نباید با تاخیر مواجه شوند.
زاهدی فزود: در صورت عدم حل مشکل آب در کرمان در سال های آینده شاهد بحران اقتصادی و اجتماعی در استان خواهیم بود.
خشکسالی در کرمان حالا از مرز بحران نیز گذشته است و مردم باید برای عبور از این مرحله خود را آماده کنند به نظر می رسد مسئولان نیز باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که منابع آبی موجود در استان نیز برای تولیدات فاقد ارزش افزوده در مقایسه با میزان آب مصرفی، استفاده نشود.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/22141/افزایش-گرد-و-غبار-و-کاهش-بارندگی-در-کرمان--کم-آبی-را-جدی-بگیریم
بستن   چاپ