کرمان رصد
حال نخلستانهاي کرمان خوب نيست
يکشنبه 20 ارديبهشت 1394 - 9:46:28 AM
ايسنا
از شرق کرمان خبر مي‌رسد با گستردگي  اين آفت در بسياري از نخلستان هاي شرق استان کرمان شامل بم، ريگان، فهرج، نرماشير و بروات،  نخلستانهاي جنوب و شرق را يکي پس از ديگري در سيطره نابودي قرار داده  است . 

اين حشره (زنجره)  با تراوشاتي که روي شاخه و برگ هاي درختان مي‌گذارد مانع جذب نور خورشيد مي‌شود و زمينه را براي رشد قارچ ساپروفيت يا فوماژين که دوده سياه رنگي برشاخه و برگهاي درختان باقي مي‌گذارد را فراهم مي کند که وجود اين دوده‌ها باعث عدم دريافت نور خورشيد براي انجام عمل فتوسنتز مي‌شود و فرآيند کلروفيل سازي در اندام هوايي درخت صورت نگيرد و در نهايت اين مولفه ها باعث ضعيف شدن درخت و کاهش محصول مي شود. 

اين در حاليست که استان کرمان با دارا بودن نخستين سطح زير کشت نخلستانها در کشور، دومين توليد کننده خرما در کشور محسوب مي شود و در کنار آسيب جدي و نگران‌کننده زنجره به اقتصاد تک‌محصولي کشاورزي مردم منطقه، افت شديد قيمت خرما، فروش نرفتن خرما و باقي‌ماندن بخش قابل توجهي از محصول درجه يک و دو سال گذشته در سردخانه‌ها و حضور دلالان و عدم پوشش مناسب بيمه بر مشکلات کشاورزان افزوده و امروز با وجود وعده‌هاي مکرري که در خصوص برطرف کردن مشکلات باغداران بمي و ساير شهرستان‌ها داده شد، کشاورزان همچنان با مشکلات متعدد دست و پنجه نرم مي‌کنند. 

مدير جهادکشاورزي شهرستان نرماشير با هشدار درباره گسترش آفت زنجره خرما ‌از آلوده شدن 10 هزار هکتار از نخيلات بم و نرماشير خبر مي دهد و مي گويد : در چند سال گذشته سمپاشي باغات به صورت هوايي انجام مي‌شد که در سال گذشته اين سمپاشي صورت نگرفت و سبب طغياني شدن آفت در نخيلات شهرستان‌‌هاي بم و نرماشير شد. 

"کريمزاده" مي‌گويد: اين آفت حشره‌اي است که حالت مکنده دارد و از شيره نباتات تغذيه مي‌کند و تراوشات بزاقي روي شاخه و برگ درختان مي‌گذارد که اين تراوشات مانع جذب نور خورشيد مي‌شود و باعث از بين رفتن نباتات مي‌گردد که اين حشرات سالي يکبار و در ارديبهشت ماه تخم گذاري مي‌کنند. 

وي مي افزايد: متاسفانه کشاورزان شهرستان بم  نخلستانهاي خود را در حالي در آستانه نابودي توسط آفت زنجره مي‌بينند که در سال‌هاي گذشته نيز با توجه به اينکه ريزش خرما و خشکيدگي خوشه‌هاي خرما را داشتيم، کشاورزان زياد متضرر شدند و محصول باقي‌مانده آنها با قيمت اندکي به فروش رفت. 

مدير جهادکشاورزي شهرستان نرماشير با بيان اينکه بسياري از نخلستانهاي شرق کرمان مملو از زنجره است؛  ادامه مي‌دهد:  مروجين کشاورزي آموزشهاي مقابله بااين آفت را ارائه مي‌کنند اما اعتباري براي مبارزه با اين آفت اختصاص داده نشده و اين در شرايطي است که خرما، کالاي اقتصاد تک محصولي هزاران خانواده شرق کرمان محسوب مي شود . 

وي  به کشاورزان توصيه مي کند با استفاده از تله ونوارهاي زرد پيشروي اين حشره را کندتر کنند . 

کريمزاده با بيان اينکه زنجره خرما از يک سو و از سوي ديگر پديده خشکيدگي خوشه‌هاي خرما ضررهاي هنگفتي به کشاورزان وارد کرده است مي‌گويد: نرماشير 150هزارهکتار نخلستان دارد وسالانه بيش از 75هزار تن خرما از نوع مضافتي توليد و روانه بازارهاي مصرف مي‌شود . 

وي ادامه مي دهد: براي مبارزه با اين آفت بايد همه کشاورزان با طرح و برنامه هاي جهاد کشاورزي همکاري کنند، زيرا در صورتي که بعضي از نخلستان ها به توصيه ها و مراقبت هاي لازم توجه نکنند، ريشه کني اين آفت دشوار است و با توجه به اين که اين آفت فراگير شده و مختص شهرستان نرماشير نيست و اکنون همه خرماداران با اين مشکل دست و پنجه نرم مي کنند، بايد به طور کلي برنامه ريزي و اعتبارات خاصي در نظر گرفته شود. 

و اما معاون باغباني وزير جهاد کشاورزي با حضور در شهرستان بم ‌ به منظور راه‌هاي مبارزه با آفات خرماي شرق استان کرمان مي گويد: زنجره خرما يکي از آفات چند ساله نخلستان هاي نرماشير در استان کرمان است که در حال گسترش بوده و موجب کاهش کمي و کيفي محصول خرما در اين منطقه شده و ريشه کني آن، عزم ملي کشاورزان را مي طلبد. 

"طهماسبي" مي‌گويد: براي مبارزه با آفت زنجره طي سال‌هاي گذشته اقدامات زيادي از جمله سم‌پاشي هوايي انجام شده که اين اقدام براي گذر از بحران مفيد بوده است. 

معاون باغباني وزير جهاد کشاورزي مي گويد: در نقاطي که کشاورزان به توصيه‌هاي کارشناسان در زمينه سم‌پاشي و هرس درختان عمل کردند، آفت کاهش يافته، اما در مورد مبارزه جدي با اين آفت نياز است که همه کشاورزان در يک زمان مشخص نسبت به سم‌پاشي اقدام کنند. 

وي درباره آفت خشکيدگي  خوشه خرما نيز مي‌افزايد: علل و عوامل آفت خشکيدگي خوشه خرما به طور جدي در دست بررسي است و کارشناسان سعي دارند با ريشه‌يابي دقيق موضوع راه‌هاي مبارزه با آن را شناسايي کنند. 

معاون باغباني وزير جهاد کشاورزي ادامه مي‌دهد: وزارت جهاد کشاورزي درحمايت و پرداخت تسهيلات بلاعوض و قرض‌الحسنه براي اجراي طرح‌هاي آبياري تحت فشار و خريد ماشين‌آلات و دستگاه‌هاي کشاورزي بويژه دستگاههاي سمپاشي هيچ محدوديتي ندارد. 

رئيس سازمان  جهاد کشاورزي کرمان نيز از تدوين برنامه اي پنج ساله براي مبارزه با انواع آفات در نخلستاهاي استان  خبر مي دهد .  

"عباس سعيدي" مي‌گويد: يکي از دغدغه‌هاي سازمان جهاد کشاورزي استان مبارزه با آفت زنجره خرماست که مکاتبات متعددي در اين زمينه با وزارتخانه انجام و جلسات متعددي نيز در بم، کرمان و تهران داشتيم. 

وي مي‌افزايد: همه مسائل مربوط به زنجره خرما از جمله آموزش، ترويج و کارهاي عملياتي را در قالب يک برنامه پنج ساله تدوين کرديم که در صورت تامين اعتبار موارد مطرح شده انجام مي‌شود. 

رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان کرمان مي‌گويد: اين برنامه پنج ساله  به منظور مقابله با آفت زنجره خرما، کرم خراط، بيماري خشکيدگي خوشه خرما و ساير آفات و بيماري‌ها تدوين شده است . 

سعيدي ادامه مي‌دهد: در اين برنامه پنج ساله، برنامه‌ريزي بر اجراي مبارزه غيرشيميايي، تغذيه، هرس باغات، رعايت الگوي کشت، اصلاح باغات و در صورت لزوم مبارزه شيميايي انجام شده است. 

وي مي گويد: در اين راستا، با توجه به ضرورت‌هاي پيش آمده در نظر داريم با حضور کشاورزان  کارگاههاي آموزشي را به صورت الگويي در مناطق استراتژيک برگزار و آموزش‌هاي لازم به صورت عملي براي کشاورزان انجام گيرد. 

رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان مي گويد:  باغداران مي‌توانند با مراجعه به شركت هاي فني و مشاوره‌اي و شركت در دوره هاي آموزشي كه در اين زمينه جهاد كشاورزي برگزار مي‌كند به بهترين و موثرترين روش هاي مبارزه با آفات آشنا شوند. البته مبارزه غير شيميايي، تغذيه صحيح و به موقع، هرس و آموزش استفاده صحيح از كودها من جمله سولفات پتاسيم مي تواند در زمين گير كردن اين آفت موثر باشد. 

وي با بيان اينكه پشتيباني،آموزش، تداركات ومعرفي جهت دريافت تسهيلات بانكي به عهده سازمان جهاد كشاورزي مي باشد، مي گويد: در صورتيكه در مبارزه با آفات، باغداران سهيم باشند به نتيجه خواهيم رسيد و اين امر امكان پذير خواهد بود. 

مهم‌ترين شغل مردم شهرستان‌هاي شرق کرمان کشاورزي است و در اين ميان توليد خرما، اهميت ويژه‌اي دارد اقتصاد خانوارها در اين شهرستان‌ها تابع مستقيمي از برداشت محصول خرماست، اقتصاد اين منطقه به خرما وابسته است و فعاليت در اين حوزه مي‌تواند موجب رشد منطقه شود، علاوه بر ماندن محصول خرما در سردخانه‌ها بروز آفت زنجره خرما  نيز از ديگر مشکلات کشاورزان جنوب استان است و بعلت خسارت‌هاي شديد نخلداران و صدمه شديد به اقتصاد مردم منطقه، هزاران خانوار کشاورز در جنوب و شرق کرمان با مشکلات اقتصادي فراواني آن هم در مسير کريدور مواد مخدر در شرق کشور مواجه شده‌ و نگراني از وجود بحران اجتماعي در اين مناطق وجود دارد. 


http://www.kerman-online.ir/fa/News/2359/حال-نخلستانهاي-کرمان-خوب-نيست
بستن   چاپ