کرمان رصد
جای خالی محصولات کشاورزی جنوب کرمان در بازار جهانی
دوشنبه 27 فروردين 1397 - 11:26:44
کرمان آنلاین - جیرفت - در حال حاضر جای خالی محصولات کشاورزی جنوب کرمان در بازارهای پُر فایده، خارجی محسوس بوده و بیشتر کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی معتقدند که حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی و بسته بندی، بهترین راه ورود تولیدات این دیار به بازارهای جهانی است.
به گزارش ایرنا، هم اکنون تولیدات مرغوب و با کیفیت کشاورزان جنوب استان کرمان با بدترین شرایط قیمت گذاری در حال فروش است و مسلما در چنین شرایطی که بیشتر کشاورزان این خطه در فکر خداحافظی با شغلِ ریشه دار خود هستند انتظار می رود مدیران مربوطه با حساسیتِ بیشتر و اراده ای محکمتر به بحث راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی محصولات کشاورزی ورود کرده و برای همیشه پرونده مشکلات خانمان سوز کشاورزان جنوب کرمان را ببندند.
ما هم به خوبی می دانیم، صادراتِ یک یا چند محصول کشاورزی به خارج از کشور، اتفاق سخت و پیچیده ای نیست اما آنچه که در بحث صادرات تولیدات کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است، داشتن استانداردهای بهداشتی لازم و دهها شاخصه دیگر همراه با یک بسته بندی گیرا و دِلربا بوده و در غیر این صورت، نباید از فاسد شدن دسترنج کشاورزان در انبارهای کشورهای خارجی متعجب شویم.
کشورهای زیادی در دنیا از داشتن اقتصاد مبتنی بر کشاورزی محروم هستند و برای تامین محصولات مورد نیاز خود، به بازارهای جهانی متوسل شده و در این بین، محصولاتی را خریداری می کنند که از بسته بندی مناسب تری نسبت به سایر محصولات برخوردار باشند و مسلما در این بازار پُر فایده، جای تولیدات کشاورزان جنوب کرمان خالی است.
پس در شرایطی که صاحبان برخی از صنایع تبدیلی داخل کشور، بدون توجه به مولفه کیفیت و حمایت از تولیدکننده داخلی، مواد اولیه ارزان قیمت را از کشورهای دیگر وارد و نان کشاورزان ایرانی را آجر می کنند، می طلبد با بهره مندی از صنایع تبدیلی مدرن، بسته بندی های شیک و جذاب و رعایت استانداردهای بهداشتی، جایگاه خود را در بازارهای جهانی تثبیت کنیم.
**نبود تسهیلات، مانع راه اندازی کارخانه های فرآوری است
مدیر اجرایی دفتر اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی جنوب استان کرمان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن اشاره به مشکلات پیش روی کشاورزان این دیار عنوان کرد: کمبود منابع مالی و نبود تسهیلات ارزان قیمت، مانعی بر سر راه صنایع تبدیلی می باشد.
علی محبان افزود: برخی کارخانه های فرآوری که قرار بود در این منطقه راه اندازی شوند به واسطه کمبود منابع مالی، نیمه کاره رها شده اند.
وی تصریح کرد: مدت زیادی است که به دنبال راه اندازی و فعال کردن پایانه صادراتی هستیم اما این مهم به دلیل پرداخت نشدن تسهیلات مورد نیاز، با مانع مواجه شده است و اگر تا کنون پایانه صادراتی راه اندازی شده بود، امروز حجم زیادی از محصولات کشاورزی جنوب کرمان با بهترین شکل ممکن به کشورهای خارجی صادر می شد.
محبان با تاکید بر اینکه جنوب استان کرمان ظرفیت این را دارد که به عنوان بزرگترین صادر کننده محصولات فرآوری شده، بازارهای اروپا را تسخیر کند بیان کرد: در اتاق بازرگانی به دنبال این هستیم که اتفاقات خوبی برای مردم جنوب کرمان رقم بخورد چرا که مردمان سختکوش این خطه، لیاقت بهترین ها را دارند و در آینده ای نزدیک خبرهای خوبی از وضعیت صادرات محصولات جنوب کرمان خواهید شنید.
وی با طرح این سئوال که چرا برخی از کارخانه های فرآوری در منطقه، زمانی که قیمت محصول کشاورزان بالای 800 تومان است فعالیت نمی کنند؟ اضافه کرد: امروز برخی می خواهند هر کیلو گوجه را 200 تومان از کشاورز بخرند در حالی که قیمت تمام شده یک کیلو گوجه فرنگی بیش از 500 تومان است.
محبان ادامه داد: سال گذشته هم پیشنهاد دادیم که برای سامان دادن به وضعیت وخیم کشاورزی باید به دنبال ایجاد و راه اندازی صنایع تبدیلی مدرن باشیم.
این نماینده بخش خصوصی با اشاره به اینکه در گذشته، برخی از محصولات کشاورزی همچون گوجه فقط در جنوب کرمان تولید می شد عنوان کرد: با وضعیت فعلی که بیشتر مناطق کشور به طور همزمان در حال برداشت گوجه فرنگی و برخی دیگر از محصولات هستند، سخت است که بخواهیم کسی را متهم کنیم اما اگر یک راه صادراتی مناسب و صنایع تبدیلی پیشرفته ای در منطقه ایجاد شود قطعا با مشکلات امروز مواجه نخواهیم شد.
** بروکراسی اداری سرمایه گذاران بخش کشاورزی را خسته کرده است
امین صنعتی، کارشناس خبره کشاورزی جنوب کرمان نیز به وجود سرمایه گذاران مستعد در این دیار اشاره و عنوان کرد: متاسفانه با بخشنامه ها و بروکراسی اداری مزاحمی که در مسیر دریافت تسهیلات و مجوزهای لازم وجود دارد، بیشتر این سرمایه گذاران در نیمه راه، خسته شده و همه زحمات خود را رها می کنند.
این کارشناس کشاورزی هم از کمبود صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در جنوب کرمان ابراز نگرانی کرد و گفت: اگر پایانه های صادراتی هم فعال شوند باز هم باید صنایع تبدیلی را داشته باشیم تا بتوانیم محصولات متنوعی را با ارزش افزوده خوبی روانه بازار کنیم.
صنعتی افزود: برخی افراد را می شناسم که از ترس نبود بازار و افت یکباره قیمت ها، زمین های کشاورزی خود را رها کرده و جرات کشت محصول را ندارند.
وی همچنین به فاصله زیاد محصولات کشاورزی این خطه تا بازار مصرف و هزینه های حمل و نقل این محصولات اشاره کرد و گفت: تولید با کیفیت محصولات کشاورزی و فروش مطلوب آنها نیازمند مولفه های زیادی است که رعایت تمامی این مولفه ها از عهده کشاورز برنمی آید و دولت باید به طور جدی و با برنامه ریزی صحیح به این مقوله مهم ورود کند.
**حمل محصولاتی که با افت شدید قیمت مواجه می شوند اقتصادی نیست
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های جنوب استان کرمان نیز به ایرنا گفت: قطعا در شرایطی که قیمت محصول، افت شدیدی کرده باشد حمل آن محصول، اقتصادی نبوده و ارزش حمل کردن هم نخواهد داشت و برای اینکه از ضایع شدن این محصول جلوگیری شود باید در همین محل برای نجات آن تدبیر کرد.
مسعود جمیلی با اشاره به نرخ کرایه های حمل بار ادامه داد: برای اینکه نرخ کرایه ها به صورت بی رویه افزایش پیدا نکند به طور منظم نرخ ها را با استانهای همجوار کنترل و هر دو روز یک مرتبه نرخ های به روز شده را از طریق انجمن ها اعلام می کنیم.
وی با بیان اینکه در فصل بار، کامیون هایی که از استان های دیگر می آیند خالی هستند اضافه کرد: یک کامیون حمل بار در هر شرایطی هزینه هایی همچون هزینه گازوئیل، قطعات یدکی و غیره را متحمل می شود و بر اساس همین معیارها کرایه خود را دریافت می کند و زیاد اهمیت نمی دهد قیمت محصولی که حمل می کند چقدر است.
مسعود جمیلی افزود: در شرایطی که تولید محصولات کشاورزی زیاد باشد مجبوریم برای حمل بار کشاورزان، در سطح کشور فراخوان دهیم و تا زمانی که قیمت محصولات خوب باشد و کامیون ها در مقصد معطل نشوند هیچ مشکلی در این بخش نداریم.
مدیرکل حمل و نقل و پایانه های جنوب استان کرمان عنوان کرد: با توجه به اینکه فصل بار در جنوب کرمان، چهار ماه است نمی توانیم از سرمایه گذاری زیادی در بحث ناوگان حمل و نقل منتفع شویم.
با هم موارد ، شاید هنوز هم عنوان شود که در کشور، صنایع تبدیلی و بسته بندی متعددی داریم و نیاز به ایجاد دوباره این صنایع در جنوب کرمان نیست اما با توضیحات مدیرکل حمل و نقل و پایانه های این دیار می توان به ضرورت راه اندازی این صنایع در کنار مزارع پی برد چرا که با این اقدام، می توانیم قیمت تمام شده تولیدات را به شکل قابل توجهی کاهش داده و قدرت رقابت پذیری محصولاتمان را افزایش دهیم.
از آنجا که صادرات گوجه فرنگی و سیب زمینی در سال گذشته بیش از 480 میلیون دلار ارز آوری برای کشور داشته مشخص است که ظرفیت صادراتِ اینگونه تولیدات همچنان در کشور وجود دارد و خوب است برای ارز آوری بیشتر هم که شده به طور جدی به بحث بازاریابی و صادرات این تولیدات ورود شود.
همچنین انتظار می رود دولت با نظارت بیشتری بر وارداتِ کالاهای کشاورزی، از ورود محصولاتی که در کشور، مازاد تولید داریم جلوگیری کرده و واردات به سمت آن دسته از محصولاتی که با کمبود آنها مواجه هستیم سوق داده شود.
البته در دولت تدبیر و امید توجه زیادی به تقویت تولید و صادرات محصولات کشاورزی شده و دیدیم در تولید گندم و بسیاری از محصولات دیگر، خودکفا شدیم به علاوه اینکه سال گذشته بیش از 700 درصد رشد در صادرات گندم از کشور رقم خورده است که این اتفاق، توانایی انکار ناپذیرِ دولت را در بهبود وضعیت کشاورزی کشور نشان می دهد.
پس انتظار می رود با یک برنامه ریزی اساسی، کارشناسی شده و سریع، برای برطرف کردن مشکلات کشاورزان جنوب استان کرمان اقدام شود چرا که اقتصاد این دیار بر پایه کشاورزی استوار بوده و کشاورزی، شغل اول و آخر بسیاری از مردمان سخت کوشِ این خطه از کشور است.
سالانه چهار و نیم میلیون تن محصول کشاورزی در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان تولید می شود و با داشتن چنین ظرفیتی باید بپذیریم که بسته بندی، یکی از گزینه های مهم بازاریابی برای فروش این محصولات به شمار می رود و فرآوری مدرنِ محصولات کشاورزی هم تولیدات ما را با ارزش افزوده قابل توجهی همراه می کند و می توانیم از این موفقیت، برای ایجاد اشتغال جدید و توسعه منطقه بهره ببریم.
7429/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/24369/جای-خالی-محصولات-کشاورزی-جنوب-کرمان-در-بازار-جهانی
بستن   چاپ