کرمان رصد
گزارش مهر؛
بی آبی خواب از سر کرمانی ها ربود/ افت شدید آب های سطحی
يکشنبه 9 ارديبهشت 1397 - 11:47:36
خبرگزاری مهر
کرمان آنلاین - کرمان – طبق آمار بارندگی در سال جاری در کرمان 80 درصد کاهش یافته است و بخش قابل توجهی از قنات ها و چشمه های این استان با کمبود شدید آبدهی مواجه شده اند.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: استان کرمان در کنار سایر استان های دیگر کشور با افت شدید بارندگی مواجه شده است در این استان طبق آخرین آمار موجود بارندگی نسبت به سال گذشته 80 درصد کاهش یافته است و ادامه این روند می تواند کرمان را در زمینه محیط زیست و تامین آب در بخش شرب و کشاوری و صنعت با چالش جدی مواجه کند.
این در حالی است که علیرغم تمام اقدامات صورت گرفته در سال های اخیر هنوز هم 90 درصد از آبهای استحصالی در استان به بخش کشاورزی اختصاص می یابد که از این میزان نیز حداقل 70 درصد تبخیر و یا جذب زمین می شود و استفاده بهینه از این آبها صورت نمی گیرد.
آبی برای ورود به سدها وجود ندارد
هر چند این روزها خبر از بارش های سیل آسا در استانهای غربی و شمالی کشور به گوش می رسد اما سدهای استان کرمان که تعدادشان به اندازه انگشتان یک دست هم نمی شود وضعیت خوبی ندارند.
هر چند این روزها خبر از بارش های سیل آسا در استان های غربی و شمالی کشور به گوش می رسد اما سدهای استان کرمان که تعدادشان به اندازه انگشتان یک دست هم نمی شود وضعیت خوبی ندارند
سدهای جیرفت، تنگوئیه سیرجان و سد بافت و سد نساء در کرمان در حال بهره برداری هستند که افت شدید بارش ها در بالا دست این سدها موجب شده است اکثر رودخانه های منتهی به این سدها خشک شوند و بارش های اندک سال گذشته و سال جاری نیز نتوانسته اند به آبگیری این سدها کمک کنند.
مشکل بی آبی در کرمان جدی است و گذر از این مشکل تنها با مدیریت مصرف آب و صرفه جویی جدی امکان پذیر است.
در کنار خشکسالی و کاهش بارندگی ساخت آب بندها در بالا دست سدها نیز یکی از مهمترین عوامل نرسیدن رودخانه ها به سدهای موجود در استان کرمان است.
طبق اعلام منابع رسمی سطح آب در دشتهای کرمان 63 افت ارتفاع داشته است و فشار بیش از حد برای تامین آب بخش کشاورزی موجب شده است اکثر منابع آب زیر زمینی نیز از دسترس خارج شوند
کمبود بودجه و یا معارضات مختلف نیز اجرای طرح های انتقال آب به استان کرمان را با کندی و یا مشکل جدی مواجه کرده است.
این در حالی است که سال گذشته پس از 20 سال 585 میلیون مترمکعب ظرفیت سدهای کرمان آبگیری شده بود که این میزان آب نیز در تابستان سال 96 مصرف شده است و حالا ظرفیت برخی از سدهای کرمان به نیمه نیز نرسیده است.
منابع اصلی آب سطحی در کرمان در تنش بی سابقه
در حالیکه سال گذشته در این تاریخ باتلاق جازموریان آبگیری شده بود اما در سال جاری هیچ آبی وارد این تالاب نشده و با گرم تر شدن هوا و افزایش دمای این مناطق به بالای 50 درجه، درصد رطوبت هوا در جنوب استان کرمان به شدت کاهش خواهد یافت.
طبق بررسی های صورت گرفته اکثر قنات ها، چشمه ها و رودخانه های کرمان نیز با کاهش شدید دبی آب مواجه شده اند. در چنین شرایطی باید به وجود 35 هزار چاه در استان کرمان اشاره کرد که 11 هزار حلقه از این چاه ها غیر مجاز هستند و برداشت آب از این چاه ها ادامه دارد.
خرداد بی آبی در کرمان اوج می گیرد
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان کرمان در گفتگو با مهر با اشاره به کمبود شدید آب در کرمان گفت: امسال با کمبود شدید آب در بخش آب های سطحی مواجه هستیم همچنین در سال های گذشته نیز با کاهش تدریجی آب های زیرزمینی روبرو بودیم که این امر در سال جاری تشدید شده است.
علی رشیدی افزود: از مردم می خواهیم در مصرف آب به شدت صرفه جویی کنند و تا حد امکان مصرف بهینه آب های موجود را در دستور کار قرار دهند.
وی بیان کرد: در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به سال گذشته 20 درصد آب های سطحی از بین رفته است به نظر می رسد در فصل خرداد این مشکل به صورت جدی تری نمایان خواهد شد.
بارش های روزهای اخیر به دلیل ناگهانی بودن بر روی منابع آبی استان کرمان بی تاثیر بوده اند و در آبگیری سدهای استان کرمان اثری نداشته اند
رشیدی افزود: در کنار نیاز مبرمی که به همکاری مردم وجود دارد مسئولان نیز باید اعتبار فوری را در راستای کف شکنی، جابجایی و لایروبی منابع آب از جمله قنات ها اختصاص دهند.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان کرمان بیان کرد: 235 قنات و چاه در استان کرمان با چالش کمبود آب مواجه شده اند.
رشیدی افزود: بارش های روزهای اخیر به دلیل ناگهانی بودن بر روی منابع آبی استان کرمان بی تاثیر بوده اند و در آبگیری سدهای استان کرمان اثری نداشته اند.
لزوم اختصاص اعتبار برای مقابله با خشکسالی
مدیرکل محیط زیست کرمان نیز در گفتگو با مهر با اشاره به خشکسالی و کمبود باران و برف در ارتفاعات به خبرنگار مهر گفت: اکثر منابع آبی در حیات وحش خشک شده اند و در صورت عدم اختصاص اعتبار مناسب برای آبرسانی و تامین علوفه و تغذیه دستی با مشکل جدی برای حفظ حیات وحش مواجه خواهیم شد.
رضا جزینی زاده افزود: استان کرمان به دلیل وسعت بسیار زیاد میزبان صدها گونه منحصر به فرد جانوری و گیاهی است که در صورت عدم برنامه ریزی برای تامین آب با تنش جمعیتی مواجه خواهند شد.
وی تصریح کرد: بحران کم آبی در صورتیکه مدیریت نشود حیوانات در معرض انقراض در استان کرمان در معرض نابودی قرار می گیرند.
وی خواستار تامین اعتبار مورد نیاز برای تامین آب سیار و ایجاد آبشخور در طبیعت و به خصوص تامین علوفه و تغذیه حیوانات شد.
طرح های آبیاری مکانیزه گسترش می یابد
رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: بخش کشاورزی در سال های اخیر با وجود خشکسالی و کمبود آب با کاهش تولید مواجه نشده است و دلیل عمده این مساله تغییر رویکرد در نحوه تولید محصولات کشاورزی است.
ما محدودیتی در راستای اجرای طرح های آبیاری مکانیزه نداریم و در کنار تسهیلات کم بهره تسهیلات بلاعوض نیز پرداخت می شود
عباس سعیدی بیان کرد: استفاده از روش های نوین کشت، داشت و برداشت و به ویژه آبیاری راهکار اصلی ما در دو سال اخیر برای ادامه روند کشاورزی در استان کرمان بوده است.
وی تصریح کرد: خشکسالی در کرمان به چالشی عمده برای کشاورزی تبدیل شده است و در سال جاری کمبود آب تشدید شده که سعی داریم با استفاده از آبیاری مکانیزه این مشکل را رفع کنیم بطوریکه هم اکنون شاهد پوشش 80 هزار هکتار از اراضی استان کرمان برای آبیاری مکانیزه هستیم که در سال جاری بر وسعت این اراضی افزوده می شود.
سعیدی جایگزینی کشت های مقرون به صرفه و کم آب بر، به جای کشت هایی که آب فراوان برای تولید نیاز دارند را از دیگر اقدامات صورت گرفته دانست.
سعیدی بیان کرد: ما محدودیتی در راستای اجرای طرح های آبیاری مکانیزه نداریم و در کنار تسهیلات کم بهره تسهیلات بلاعوض نیز پرداخت می شود ضمن اینکه اجرای طرح های نوین همچون تیپ نوار که موجب کاهش 70 درصدی مصرف آب هم می شود در دستور کار قرار دارد.
کرمان بدون تردید در سال جاری با مانع بزرگ کم آبی مواجه است که مدیریت صحیح مصرف از سوی مردم و مسئولان برای گذر از این مشکل از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/24800/بی-آبی-خواب-از-سر-کرمانی-ها-ربود--افت-شدید-آب-های-سطحی
بستن   چاپ