کرمان رصد
انقراض در کمین گونه های جانوری منطقه حفاظت شده مارز
جمعه 21 ارديبهشت 1397 - 12:31:05
ایرنا - اجتماعی
کرمان آنلاین - جیرفت - تلف شدن حیوانات به علت تشنگی و دیگر تبعات تاثر برانگیز کم آبی بر اقلیم منطقه حفاظت شده مارز در جنوب استان کرمان، بیش از گذشته به متولیان حوزه حفاظت محیط زیست هشدار می دهد که حیات وحش این خطه در خطر انقراض است.
به گزارش ایرنا، منطقه کوهستانی مارز شهرستان قلعه گنج از جمله مناطق دارای تنوع زیستی جنوب کرمان بوده که در دهه اخیر بسیار مظلوم واقع شده است و آنگونه که باید، نتوانسته ایم این تنوع زیستی جذاب را حفظ کنیم.
بنا به اذعان بیشتر دوستداران محیط زیست، منطقه مارز در عرصه تنوع زیستی جانوری، بسیار غنی بوده و گونه های جانوری قابل توجهی همچون میش و قوچ، کل و بز، خرس آسیایی، یوز پلنگ ایرانی و بسیاری از جانورانی که در معرض انقراض قرار دارند در این منطقه یافت می شود اما این خطه ارزشمند، طی 10 سال گذشته تاکنون دچار کم توجهی مردم و مسئولان محیط زیستی قرار گرفته است.
وقوع خشکسالی، خشک شدن چشمه ها و رودخانه ها، کمبود آبشخور و علوفه، تخریب زیستگاه ها، شکار بی رویه و دخالت انسان در طبیعت و شیوع بیماری هایی که از لاشه سایر جانوران وحشی مرده انتقال می یابد، حیات وحش مارز را تحت تاثیر قرار داده به گونه ای که بسیاری از حیوانات در حال تلف شدن هستند .
نکته قابل تامل دیگر اینکه منطقه حفاظت شده مارز با وسعتی بیش از 200 هزار هکتار، حتی یک پایگاه محیط بانی هم ندارد در حالی که برای حفاظت این منطقه وسیع به بیش از سه پایگاه و نیروی انسانی متناسب، نیاز است.
متاسفانه در شهرستان قلعه گنج که بیش از یک میلیون هکتار منطقه حفاظت شده محیط زیستی دارد تنها یک پاسگاه محیط بانی و سه نفر محیط بان مستقر می باشد...
**خسارت های جبران ناپذیری به حیات وحش مارز وارد شده است
یکی از اهالی دهستان مارز به خبرنگار ایرنا در جنوب کرمان گفت: با توجه به اینکه پاییز و زمستان سال قبل هیچگونه بارشی در منطقه نداشتیم و کمبود علوفه و خشک شدن چشمه ها و رودخانه ها باعث کاهش زاد آوری و حتی مرگ و میر در میان حیوانات وحشی این منطقه شد، می توان گفت، خسارت های جدی و جبران ناپذیری به حیات وحش مارز وارد شده است.
شعیب کامرانی اضافه کرد: خشکسالی باعث شده حیوانات وحشی از شدت تشنگی و گرسنگی به باغ ها و مزارع کشاورزی اهالی روستا هجوم بیاورند و از طرفی تجمع برخی از این حیوانات در کنار چشمه های آب واقع در آبادی ها موجب شکار آنها توسط شکارچیان شده است.
وی تصریح کرد: حتی در مواردی دیده شده که یوز پلنگ، شبانه برای شکار به روستا حمله کرده و سال گذشته نیز در روستاهای مجاور، چندین مورد حمله پلنگ به دام های دامداران مشاهده شد.
**کمبود آب در قسمت های بیابانی مارز غیر قابل انکار است
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان قلعه گنج نیز در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا مبنی بر چگونگی تلف شدن گونه های جانوری، عنوان کرد: در این مناطق کوهستانی مارز چشمه های آب نسبتا خوبی وجود دارد و نمی توانیم به طور قطع بگوییم که تلف شدن برخی از حیوانات ناشی از تشنگی بوده اما در قسمت های بیابانی، کمبود آب محرز و غیر قابل انکار است.
حسین عبدالله زاده تصریح کرد: با توجه به گزارشاتی که از مرگ و میر برخی از حیوانات این دیار دریافت شد با هماهنگی کارشناسان دامپزشکی وارد منطقه شدیم و بعد از 6 ساعت پیاده روی توانستیم مقداری از اسکلت و استخوان های 2 حیوان تلف شده را پیدا کنیم.
وی ادامه داد: پس از بررسی های اداره دامپزشکی مشخص شد که این حیوانات بر اثر بیماری تلف نشده بلکه توسط یوز پلنگ شکار شده اند.
وی گفت: منطقه حفاظت شده مارز یکی از مناطق غنی استان کرمان به شمار می رود چرا که این منطقه 200 هزار هکتاری جمعیت زیادی از گونه های جانوری را در خود جای داده است.
عبدالله زاده اضافه کرد: کوهستان مارز، زیستگاه فوق العاده ای برای خرس سیاه آسیایی بوده و هم اکنون این گونه ارزشمند، در امنیت کامل زندگی می کند.
وی با تاکید بر اینکه جنوب استان کرمان از حیات وحش بسیار غنی برخوردار است بیان کرد: در گذشته تعداد زیادی از گونه های کمیاب هوبره توسط شکارچیان غیرمجاز، زنده گیری و به کشورهای عربی قاچاق می شد که امروز توانسته ایم این میزان شکار هوبره را به صفر برسانیم.
** راه اندازی پایگاه حفاظت محیط زیست در منطقه مارز ضروری است
رئیس شورای دهستان مارز نیز در گفت و گو با ایرنا، راه اندازی یک پایگاه حفاظت محیط زیست در این منطقه را ضروری عنوان کرد و گفت: انتظار داریم که برای حفاظت از حیات وحش کوهستان مارز، حتما از نیروهای بومی منطقه استفاده شود.
محمد کامرانی افزود: اگر پایگاه حفاظت محیط زیست این منطقه راه اندازی و نیروهای محیط بان از میان جوانان و بومیان منطقه مارز به کارگیری شود قطعا مشارکت مردمی در حفاظت گونه های جانوری بیشتر و بهتر خواهد شد.
وی به گلایه مندی اهالی مارز از اقدامات و عملکرد حفاظت محیط زیست استان کرمان طی سالهای گذشته پرداخت و عنوان کرد: کمبود و گاها نبود آبشخور حیات وحش و یا سایر موارد دیگری که ناشی از خشکسالی است، موجب مرگ و میر حیوانات شده و ادراه حفاظت محیط زیست باید اقدامات و عملکرد بهتر و بیشتری را در این زمینه داشته باشد.
احمد حمزه نماینده مردم پنج شهرستان جنوبی استان کرمان نیز در این باره اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: تاکنون در خصوص مشکلات محیط زیست و حیات وحش دهستان مارز، نامه و درخواست مردمی به دست من نرسیده و اگر نامه و مکاتبه ای در این زمینه انجام گیرد به جدیت در دستور کار قرار خواهد گرفت.
اینک جمع زیادی از گونه های جانوری با ارزش استان کرمان در بیش از 200 هزار هکتار از اراضی منطقه حفاظت شده مارز و 70 درصد جازموریان زندگی می کنند، اما چگونه سه نفر محیط بان می توانند مساحتی بیش از یک میلیون هکتار را رصد کنند!!!
امیدواریم مدیران ارشد محیط زیست استان کرمان شرایط حساس حیات وحش این دیار را در تصمیمات پیش روی خود اولویت داده و هرچه سریعتر نسبت به ساماندهی و راه اندازی پایگاه های محیط بانی منطقه حفاظت شده مارز اقدام کنند چرا که هنوز می توان حیات وحش مارز را نجات داد .
مسلما اگر برای حیات وحش این دیار تدابیر مهمی اتخاذ نشود آیندگان، علت نابودی و انقراض ده ها گونه جانوری ارزشمند منطقه حفاظت شده مارز را مدیریت ضعیف و ناتوانی مسئولان مربوط عنوان خواهند کرد.
امید است در گزارشی که 2 ماه دیگر از وضعیت منطقه حفاظت شده مارز منتشر خواهیم کرد، مشکلات امروز را نداشته باشیم .
مارز، دهستانی در بخش چاه دادخدا شهرستان قلعه‌ گنج و با 40 آبادی و جمعیتی بالغ بر 12 هزار نفر در جنوب استان کرمان واقع است.
اقلیم خاص منطقه مارز علاوه بر وجود گیاهانی همچون کنار، کهور، خرزهره و خرما باعث زیست جانورانی همچون خرس یقه سفید آسیایی، هوبره و یوزپلنگ ایرانی شده است.
/7429/9875/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/27006/انقراض-در-کمین-گونه-های-جانوری-منطقه-حفاظت-شده-مارز
بستن   چاپ