کرمان رصد
در سال حمایت از تولید ملی؛
زیره به کرمان می آید/ گردوی چینی کمر کشاورزان را می شکند
چهارشنبه 26 ارديبهشت 1397 - 15:51:04
خبرگزاری مهر
کرمان آنلاین - کرمان – استان کرمان دومین تولید کننده گردو در کشور محسوب می شود اما طی ماه های اخیر با ورود مجدد محموله های گردوی چینی به این استان محصول کشاورزان داخلی روی دستشان مانده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها: استان کرمان در کنار پسته که این روزها حال و روز خوشی ندارد دو محصول خرما و گردو را نیز در لیست کالاهای ارزآور و صادراتی دارد، هر چند خرما در آستانه ماه مبارک رمضان با افزایش قیمت و بازار مطلوب مواجه شده است اما گردو کاران استان کرمان این روزها از فروش نرفتن محصولشان گلایه دارند.
درآمد 400 میلیاردی گردو در کرمان
کرمان با 17 هزار هکتار باغ گردو دومین استان تولید کننده گردو در کشور محسوب می شود و سالانه بین 400 تا 500 میلیارد تومان عاید تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول می شود اما در عین حال هنوز برند گردوی کرمان حتی در کشور هم شناخته شده نیست، هر چند شهرستان های گردو خیز استان کرمان در سال های اخیر سعی کردند خوشه صنعتی گردو و جشنواره گردو را در استان فعال کنند اما تیر آنها مدتهاست به سنگ خورده است و گردوی استان کرمان همچنان به صورت فله به استانهای دیگر منتقل و از آنجا به فروش می رسد. این مساله یعنی اینکه مسئولان استان کرمان نتوانسته اند جایگاه این محصول را در مارکت بازار خشکبار کشور تثبیت کنند.
اما آنچه که این روزها در کنار خشکسالی و شیوع آفت کرم خراط نفس کشاورزان را تنگ کرده تعجب آور است.

خشکسالی و شیوع آفت مهار نشدنی کرم خراط بیشتر از آن که متاثر از عملکرد و اشتباه انسانی باشند متاثر از شرایط اقلیمی و شرایط کشاورزی هستند اما حالا در سال حمایت از تولید ملی حجم بالایی از گردوی خارجی که در واقع همان گردوی چینی است وارد استان کرمان شده است و حتی در شهرستانهایی که قطب تولید گردو هستند با نام گردوی ایرانی به مردم از همه جا بی خبر فروخته می شود.
دست کشاورزان در پوست گردو مانده است
در واقع این نوع گردو تا پای باغ های گردوی استان می رود و محصولی که کیلومترها دور تر در چین تولید شده به نام گردوی کرمان به خریداران فروخته می شود، در مقابل محصول کشاورزان استان کرمان روی دستشان مانده است.
یکی از عطارهای شهر کرمان در گفتگو با مهر در خصوص فروش گردوی چینی می گوید: ما در عطاری هم گردوی کرمان را داریم هم گردوی تبریز و هم گردوی چینی و خریدار هر کدام را بخواهد می تواند تهیه کند که البته قیمت گردوی چینی کمتر از محصول داخلی است.
مسعود گفت: برخی از کاسبان اجحاف می کنند و گردوی چینی را به جای گردوی ایرانی می فروشند اما چون قیمت محصول چینی کمتر است خیلی از مردم ترجیح می دهند گردوی خارجی را خریداری کنند.
گردوی خارجی ظاهری زیباتر دارد و گفته می شود در مواد نگه دارنده گذاشته شده است و پوسته چوبی گردو آنقدر شاداب است که مردم را جذب می کند اما درون پوسته مغز محصول کدر و سیاه رنگ و بی مزه است
وی افزود: این محصول توسط عمده فروش به خرده فروشهایی که با مشتریها سرو کار دارند فروخته می شود و این مردم هستند که باید برای خرید تصمیم بگیرند اما تاکنون هیچ بازرس و مسئولی تذکری در خصوص فروشگردوی چینی به ما نداده است.
وی گفت: گردوی خارجی ظاهری زیباتر دارد و گفته می شود در مواد نگه دارنده گذاشته شده است و پوسته چوبی گردو آنقدر شاداب است که مردم را جذب می کند اما درون پوسته مغز محصول کدر و سیاه رنگ و بی مزه است در صورتیکه محصول استان کرمان دارای مغزی سفید رنگ و تازه و یک دست است و البته طعم و مزه مطلوب دارد.
وی بیان کرد: محصول چینی کیفیت ندارد اما قیمتش آنقدر پایین است که مردم می توانند خریداری کنند.

یکی از کشاورزان بافتی نیز در گفتگو با مهر می گوید: محصول سال گذشته هم هنوز روی دست ما مانده است و فروش نمی رود، یکی از مسئولان به این سوال ما جواب دهد چرا در استانی مانند کرمان که مرکز تولید گردو در کشور است باید گردو از چین وارد شود.
وی افزود: وظیفه ما کشاورزی و تولید محصول است که با وجود شیوع آفت و خشکسالی اما ما با تمام توان تولید را انجام می دهیم اما نمی توانیم لب مرز و گمرک از ورود گردوی خارجی جلوگیری کنیم و این کار مسئولان است.
یکی از مسئولان به این سوال ما جواب دهد چرا در استانی مانند کرمان که مرکز تولید گردو در کشور است باید گردو از چین وارد شود
وی می افزاید: در سال جاری خشکسالی و کم آبی نسبت به سال قبل بسیار بیشتر شده است و منابع آبی محدود است در چنین شرایطی به جای حمایت از کشاورز محصول مشابه با قیمت بسیار کمتر وارد استان می شود، مسئولان امنیتی و قضایی باید تحقیق کنند که چه کسی پشت سر واردات این محصول است.
عباس سعیدی، رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان در گفتگو با مهر می گوید: در صورتی که شکایتی در این خصوص شود ما ورود می کنیم و به هیچ عنوان موافق واردات محصول مشابهی که در استان تولید می شود نیستیم.
سعیدی افزود: محصول گردوی کرمان ارگانیک و بسیار با کیفیت است و در سال های اخیر استفاده از ارقام پر بازده و تولید علمی محصول نیز در دستور کار قرار گرفته است.
رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: حجم بالای تولید و کیفیت عالی محصول باعث شده است این محصول دارای مشتری در بازار جهانی باشد و باید از این موقعیت با برند سازی، فرآوری و بسته بندی و بازاریابی حمایت کرد.
وی به وجود بیش از 17 هزار هکتار باغ گردو در استان کرمان اشاره کرد و ادامه داد: بافت، رابر، بردسیر، زرند، شهربابک و سیرجان مرکز اصلی تولید این محصول است و درآمدی معادل 400 میلیارد تومان را عاید فعالان این بخش می کند.
وی ادامه داد: در سال جاری خشکسالی و کمبود شدید بارندگی موجب شده است کشاورزان در بخش های مختلف با مشکل جدی مواجه باشند هر چند میزان بارندگی در رابر، بافت و سیرجان بیشتر از سایر شهرستان ها بوده است اما بارندگی در این شهرستانها در مقایسه با سال های قبل کاهش یافته است.
گردوی کرمان کاملا ارگانیک است
وی بافت را مهمترین مرکز تولید گردو در استان کرمان دانست و بیان کرد: در تولید این محصول از کود و سم شیمیایی استفاده نمی شود.
رئیس جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: از سرمایه گذاران دعوت می کنیم در صنایع بالای دستی تولید گردو در کرمان سرمایه گذاری کنند زیرا با وجود خشکسالی همچنان تولید این محصول با کیفیت بالا ادامه دارد.
وی تغییرات اقلیمی، خشکسالی و شیوع آفت را از مهمترین مشکلات پیش روی کشاورزان دانست و خواستار برند سازی برای گردوی بافت و جلوگیری از فروش فله ای این محصول شد.
در این میان شیوع کرم خراط که از سال 77 در کرمان مشاهده شده است خسارت جبران ناپذیری را به این محصول زده است.
فعالان این بخش طی سال های اخیر اقدام به راه اندازی انجمن گردو کرده اند که البته نقش موثری در بهبود جلوگیری از واردات گردوی چینی، افزایش صادرات، بسته بندی و برند سازی محصول نداشته است.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/27165/زیره-به-کرمان-می-آید--گردوی-چینی-کمر-کشاورزان-را-می-شکند
بستن   چاپ