کرمان رصد
بیماری نماتد سیست طلایی سیب زمینی در جنوب کرمان وجود ندارد
سه شنبه 8 خرداد 1397 - 11:32:26 AM
ایرنا
کرمان آنلاین - جیرفت - مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: در طرح ردیابی بیماری نماتد سیست طلایی سیب زمینی در شهرستان های جنوبی این استان هیچگونه علائمی از بیماری مشاهده نشده است .
مجید فرخی   افزود: طرح ردیابی نماتد سیست طلایی سیب زمینی در منطقه جنوب کرمان از آبان ماه سال جاری آغاز و امروز شاهد پایان این طرح می باشیم.
وی هدف از ردیابی نماتد سیست طلایی سیب زمینی را در جنوب کرمان کشت های متوالی این محصول برشمرد و بیان کرد: ردیابی این بیماری در این منطقه با توجه به اینکه جنوب کرمان یکی از قطب های کشور در زمینه تولید محصول سیب زمینی می باشد، اهمیت زیادی دارد.
وی بیان کرد: مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در زمینه ردیابی آفات و بیماری های قرنطینه ای در مزارع و باغات این منطقه به منظور ردیابی نماتد سیست طلایی سیب زمینی در فروردین ماه سال جاری کارگاه آموزشی ویژه کارشناسان مراکز تحت پوشش این سازمان برگزار شد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان ادامه داد: جمع آوری نمونه ها طبق استانداردهای لازم از سطح بیش از 2هزار هکتار مزارع سیب زمینی طرح بهاره منطقه انجام و مورد آزمایش قرار گرفت.
وی تصریح کرد: در فروردین و اردیبهشت ماه سال جاری با استفاده از نیروهای متخصص نماتد شناس شبکه مراقبت گیاهپزشکی و نظارت کارشناسان بخش دولتی یکصد نمونه خاک و ریشه سیب زمینی آزمایش و خوشبختانه نماتد در نمونه های جمع آوری شده مشاهده نشد.
فرخی گفت: کشاورزان جنوب کرمان به منظور جلوگیری از ورود این عامل خطرناک و خسارت زا به منطقه با مشورت کارشناسان کشاورزی نسبت به انتخاب و تهیه ارقام مورد نیاز سیب زمینی کنند و با کشت بذرهای سالم و دارای گواهی سلامت از ورود آفات و بیماری های خطرناک به منطقه جلوگیری کنند.
کارشناس گیاه پزشکی هم در زمینه بیماری نماتد سیست طلایی سیب زمینی گفت: سیب‌زمینی یکی از مهمترین گیاهان در رژیم غذایی مردم است و این محصول به لحاظ اهمیت بعد از محصولاتی چون گندم، برنج، ذرت و جو در مقام پنجم قرار داشته و در ایران نیز از جایگاه ویژه‌ای در تغذیه مردم برخوردار است.
فاطمه موسوی یکی از عوامل مهم در کاهش محصول سیب ‌زمینی را وجود انواع بیماریهای قارچی، باکتریایی، ویروسی، ویروئیدی، میکوپلاسمایی، نماتدی و بیماریهای فیزیولوژیکی ناشی از شرایط نامناسب محیطی دانست .
وی افزود: از خطرناکترین عوامل نماتدی قرنطینه ای که با خاک همراه غده های سیب زمینی قابل انتقال هستند، نماتد های سیست سیب زمینی Globodera pallida و Globodera rostochiensisمی باشد که با شناخت صحیح این بیماری ها و به کارگیری روش های پیشگیری و مبارزه می‌توان از خسارت آن ها تا حد زیادی جلوگیری کرد.
وی تصریح کرد: اولین علامت در یک مزرعه آلوده به نماتد سیست سیب زمینی ظهور نقاط با پوشش گیاهی کم به صورت لکه ای در قسمت های مختلف مزرعه است که در این نقاط، رشد گیاه بسیار ضعیف بوده و علائم کمبود شدید مواد غذایی را نشان می دهد.
وی اظهار داشت: نماتد سیست سیب ‌زمینی در انگلستان سالانه حدود 50 میلیون دلار خسارت وارد می‌ کند و در سایر کشورهای اروپایی نیز بویژه در نواحی معتدله میزان خسارت تقریباً همین مقدار می‌باشد.
وی ادامه داد: میزان خسارت این بیماری زمانی بیشتر می‌شود که نژادهای جدید و بیماری زای عامل بیماری ظاهر شود که در این وضعیت، هر نوع مقاومتی را در گیاهان درهم می‌شکند.
کارشناس خاک هم گفت: نماتد طلایی سیب زمینی بـرای اولـین بـار در ایران سال 1387 در شهرستان بهار استان همدان در جمعیت بالا و در سـطح نـسبتاً وسیعی مشاهده شد.
علی کمالی افزود:نماتدهای بیماری زای گیاهی موجودات کوچکی هستند که در خاک وجـود دارنـد و از ریشه گیاه ً تغدیه می کنند و معمولا فقط با میکروسکوپ دیده می شوند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هم گفت: سطح زیر کشت طرح بهاره سیب زمینی در جنوب استان کرمان چهار هزارو 518 هکتار می باشد.
فرامرز رستگاری افزود: از این میزان سطح زیرکشت پیش بینی می شود 183 هزار و 540 تن سیب زمینی برداشت شود.
وی بیان کرد: شهرستان منوجان با سه هزار و 200 هکتار بیشترین سطح زیر کشت سیب زمینی را در جنوب کرمان به خود اختصاص داده است.
سیب زمینی کار باسابقه جنوب کرمان هم گفت: کشاورزان باید با علم روز کشاورزی خود را مطابقت دهند تا بیشترین بهره وری و محصولی با کیفیت تولید کنند.
ذبیح الله بهرآسمانی افزود: افت ها و بیمارها بخش مهمی از کشاورزی است که کشاورزان با مشورت با کارشناسان جهاد کشاورزی و مراکز گیاه پزشکی می توانند از خسارت های این بخش جلوگیری کنند.
سالانه بیش از چهار و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در هفت شهرستان جنوب استان کرمان شامل جیرفت، عنبرآباد، فاریاب، رودبار جنوب، کهنوج، قلعه گنج و منوجان تولید می شود.
 

http://www.kerman-online.ir/fa/News/27546/بیماری-نماتد-سیست-طلایی-سیب-زمینی-در-جنوب-کرمان-وجود-ندارد
بستن   چاپ