کرمان رصد
جلوگیری از فرصت سوزی با افزایش سواد رسانه ای مدیران
دوشنبه 21 خرداد 1397 - 8:41:45 AM
ایرنا
کرمان آنلاین - جیرفت - پر واضح است که همزمان با تغییر مدیران ارشد هر استان، بسیاری از سمت ها در سطوح مختلف مدیریتی دستخوش تغییر شده و بسیاری از طرح های اجرایی همچنان نیمه تمام می مانند چرا که مدیران سابق نتوانسته اند آنگونه که باید از فرصت ها استفاده کنند و یکی از دلایل مهم این فرصت سوزی ها، نبود دانش سواد رسانه ای در بدنه دستگاه های اجرایی است.
  سواد رسانه ای طی سال های اخیر به یکی از مباحث پر تکرار در نشست های مدیران دستگاه های اجرایی با اصحاب رسانه و مطبوعات تبدیل شده است و با توجه به قرار گرفتن کلمه رسانه بعد از کلمه سواد، برخی مدیران اینگونه برداشت می کنند که صرفا خبرنگاران و اصحاب قلم، مخاطب این بحث می باشند در حالی که مدیران ادارات دولتی یکی از مخاطبان اصلی سواد سانه ای به شمار می روند .
اخیرا برخی مدیران در استان های مختلف کشور، به این نتیجه رسیده اند که برای نهادینه کردن صحیح فرهنگ پیشرفت و اقتصاد مقاومتی باید به نوعی، از دانش رسانه ای بهره مند شوند اما از آنجا که این بهره مندی در مدت زمان کوتاهی قابل دست یابی نیست، از بین نخبه های رسانه ای استان فردی را به عنوان مشاور رسانه ای خود بر می گزینند که این اقدام می تواند زیرساختی برای سواد دار شدن سایر مدیران در آن استان باشد.
باید توجه داشته باشیم که صرف سمت مشاور رسانه ای معیار نیست و بنا به اعتقاد کارشناسان لزوما مشاور رسانه ای باید از بین صاحبان قلم انتخاب شود تا تاثیر خود را داشته باشد.
مصاحبه ای با حضور بختیار مجاز پیشکسوت رسانه و رئیس خانه مطبوعات جنوب استان کرمان، حمید سعیدی فعال رسانه ای و مدیرمسئول نشریه تدبیر جوان، سعید سعیدی فعال رسانه ای و مدیرمسئول نشریه انعکاس، زهرا طاهری خبرنگار با سابقه جنوب کرمان و محمود مجاز مدیرمسئول نشریه نیایش به چگونگی تاثیر سواد رسانه ای مدیران در پیشرفت منطقه پرداخته است .
**دانش رسانه شناسی ضرورت انکار ناپذیر دستگاه های اجرایی
رئیس هیات مدیره خانه مطبوعات و رسانه های جنوب کرمان از حسن تعامل با رسانه های این استان قدردانی کرد و با بیان اینکه دانش و بینش رسانه ای مدیران وقت در پیشرفت منطقه نقش موثری دارد گفت: متاسفانه با وجود اهمیت این موضوع، آشنایی و دانش لازم در برخی مدیران وجود ندارد که ضروری است این خلاء پر شود تا افراد از قدرت شناخت و تجزیه و تحلیل مناسبی برخوردار شده و به جایگاه و رسالت خطیر رسانه پی ببرند.
بختیار مجاز با بیان اینکه سنگر ما رسانه ی ماست، تاثیر رسانه و مطبوعات را از بمب اتم موثرتر توصیف کرد و اظهار داشت: ابتدا به ساکن، برگزاری نشست های توجیهی برای مدیران روابط عمومی ها یکی از راهکارهای آگاهی بخشی و ارائه سواد رسانه ای به آنها و بدنه دستگاه های اجرایی است.
وی ساختار معیوب سیستم اداری را یکی از دلایل نبود سواد رسانه ای در برخی مدیران دانست و گفت: می توان با هماهنگی استانداری و فرمانداری ها، محور های مهم دانش رسانه شناختی را در شوراهای اداری مورد تبیین و بررسی قرار داد.
این پیشکسوت رسانه در راستای بالا بردن شناخت رسانه ای مدیران، بر حضور مشاوران رسانه ای در کنار مدیران تاکید کرد و گفت: با این شیوه علاوه بر آنکه مدیران از ظرفیت های مشاور رسانه ای استفاده می کنند، رسانه ها هم بواسطه حضور در دستگاه های اجرایی به سمت تخصصی شدن پیش می روند.
وی به ضرورت برگزاری همایش های توجیهی، آموزشی برای بالابردن سطح سواد رسانه ای مدیران پرداخت و گفت: امیدواریم بتوان در آینده ای نزدیک این مهم را بطور گسترده در سطح استان تحقق بخشید.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت اساتید کشوری دانشکده خبر دور از دسترس نیست گفت: می توان از این ظرفیت استفاده کرد، چنانچه مجموعه ایرنا توانسته است در اقدامی موفقیت آمیز با همکاری آموزش و پرورش جیرفت به 580دانش آموز سواد رسانه ای بیاموزد و بر آن است تا از نفرات برتر آنها به عنوان همیاران ایرنا استفاده کند.
وی در ادامه بر ضرورت راه اندازی رشته خبر در دانشگاه های جیرفت تاکید کرد و گفت: مدیران ما باید به رسانه اعتماد کنند چرا که بیان دستاوردهای دولت از جمله رسالت های اهالی مطبوعات است و مدیری که دغدغه اش رفع مشکلات مردم نیست باید مورد نقد جدی صاحبان قلم قرار بگیرد چرا که وجود چنین افرادی در راس دستگاه های اداری، بیشتر به دولت لطمه وارد می کند.
**نخبه های رسانه ای بازوی مهمی برای دستگاه های اجرایی
فعال رسانه ای و مدیرمسئول نشریه تدبیر جوان، داشتن مشاور رسانه ای برای مدیران را نیاز جدی این عرصه دانست و گفت: این افراد می توانند بازوی مهمی برای دستگاه های اجرایی باشند.
حمید سعیدی همچنین داشتن خبرنگاران تخصصی را نیاز مهم جنوب استان برشمرد و از برگزاری گردهمایی برای مدیران روابط عمومی در راستای بالابردن سواد رسانه ای آنها استقبال کرد.
وی با بیان اینکه آموزش سواد رسانه ای باید از دوران نوجوانی و جوانی مورد توجه قرار گیرد عنوان کرد: اگر مدیران ما در دوران جوانی سواد رسانه را فرا گرفته بودند امروز شاهد این همه فرصت سوزی در حوزه های مختلف نبودیم.
وی با بیان اینکه لازمه ایجاد هر اصلاحی در جامعه، داشتن منابع مالی است اظهار داشت: در هر صورت چالش بی سوادی رسانه ای یکی از واقعیات سیستم اداری ما به شمار می رود و دولت باید در برنامه های آتی خود برای اصلاح این ایراد، منابع مالی مناسبی تخصیص دهد.
این فعال رسانه ای بر لزوم ارتباط نزدیک بین رسانه ها و بدنه دولت تاکید کرد و افزود: چنین ارتباطی می تواند موجبات رضایتمندی مردم از دولت را فرآهم کند چرا که مردم رسانه ها را به عنوان نمایندگان خود قبول کرده اند.
** وجود رسانه های منتقد اقدامی در اصلاح ضعف ها
محمود مجاز مدیرمسئول نشریه نیایش و فعال رسانه ای جنوب کرمان نیز به بیان چالش های احتمالی حضور مشاور رسانه ای در کنار مدیران دستگاه های اجرایی پرداخت و گفت: متاسفانه مشکلات اقتصادی رسانه ها به یک اهرم فشار برای برخی از مدیران تبدیل شده است و به عقیده این مدیران، هر گونه انتقاد از سوی رسانه ها را می توان با پرداخت مبلغ ناچیزی رفع و رجوع کرد غافل از اینکه همه رسانه ها مثل هم نیستند.
مجاز ادامه داد: داشتن چنین تصوراتی از صاحبان قلم و اندیشه، دلیل محکمی بر بی سوادی مدیران ما در بحث رسانه شناسی است و تا زمانی که این طرز فکر اصلاح نشود نمی توان انتظار زیادی از دستگاه های اجرایی داشت.
وی تصریح کرد: دانستن و مطلع بودن حق همه آحاد جامعه است و رسانه به عنوان رکن چهارم دمکراسی این حق را دارد که مردم را از آنچه پیرامون آنها می گذرد مطلع کنند.
وی بر با سواد کردن مدیران تاکید و برگزاری دوره های تخصصی رسانه شناسی را برای آنها ضروری عنوان کرد.
**مطالبه گری خاصیت ذاتی رسانه هاست
سعید سعیدی فعال رسانه ای و بازرس خانه مطبوعات جنوب کرمان نیز با اشاره به اهمیت مطالبه گری، از خبرگزاری دولتی ایرنا به دلیل گزارش های ویژه و انتقادی اش قدردانی کرد و گفت: مطالبه گری خاصیت ذاتی رسانه هاست و خصوصی و دولتی هم نمی شناسد.
وی افزود: مدیران باید بدانند که تحت هیچ شرایطی نمی توانند از پاسخ به اصحاب رسانه فرار کنند پس می طلبد با افزایش دانش رسانه ای خود تعامل بهتر و موثرتری را با مطبوعات برقرار کنند در غیر اینصورت برای احترام به حقوق مردم هم که شده، باید مسئولیت خود را به افرادی که واقعا لیاقت آن را دارند واگذار کنند.
سعیدی با اشاره به وضعیت اسفناک سواد رسانه ای در بین برخی از مدیران جنوب استان کرمان اظهار داشت: دولت ها زمانی می توانند کارنامه موفقی به مردم ارائه کنند که برای این مهم تدابیر مناسبی اتخاذ کرده باشند.
بنا به اعتقاد این فعال رسانه ای، آموزش فرمانداران نخستین گام برای نهادینه کردن رسانه شناختی در بین مدیران ادارات دولتی به شمار می رود.
**سواد رسانه ای شعار نیست
زهرا طاهری دیگر فعال رسانه ای استان کرمان با بیان اینکه رسانه نقش برجسته ای در قدرت بخشیدن به جامعه دارد،گفت: باید توجه داشت که سواد رسانه ای صرفا یک شعار نیست و اگر سواد رسانه ای در مدیران بالا برده شود می توان آنها را به درک صحیحی از اهداف، سیاست ها و همچنین مقوله انتقاد سازنده رساند و از آنها شهروندانی مسئول تر و اثر گذارتر در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه ساخت.
طاهری تصریح کرد: استفاده از ظرفیت اساتید مجرب دانشکده خبر و کارشناسان انجمن سواد رسانه ای کشور در تحقق اهداف مورد نظر، یک ضرورت مهم به شمار می رود که جا دارد دستگاه ها و نهاد های مختلف به این عرصه ورود کنند.
وی عنوان کرد: امروز رسانه ها به راحتی در اختیار مردم قرار دارند و می طلبد مدیران ما بسیار هوشمندانه از این ظرفیت بی بدیل بهره مند شود.
بنا به گفته سید مرتضی موسویان مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، هر رسانه ای دارای مجموعه ای از نشانه های خاص خود است که آشنایی با آنها نقش مهمی در سواددار شدن افراد ایفا می کند.
باید گفت که مطبوعات و رسانه ها در جمهوری اسلامی به عنوان رکن چهارم دموکراسی جایگاه ویژه ای دارند اما نبود آگاهی لازم در بین برخی مدیران دستگاه های موجب شده آنان در طول مدیریتی خود دائم در حال فرار از پاسخگویی به اصحاب رسانه بوده و یا اینکه درگیر حاشیه هایی می شوند که ذهن آنها را از کارایی لازم در حوزه مدیریتی خود می اندازد و درنتیجه می بینیم دوره مدیریتی مدیر به اتمام رسیده اما هیچ کار مثبتی انجام نشده است و این مصداق بارز فرصت سوزی محسوب می شود.
اهمیت استفاده از فرصتی که در اختیار یک مدیر قرار داده می شود بسیار زیاد بوده و انتظار می رود مدیران ما بدانند که دانش رسانه شناسی ضرورت انکار ناپذیر دستگاه های اجرایی است و نخبه های رسانه ای می توانند بازوی مهمی برای آنها باشند گرچه در این بین می توان از ظرفیت رسانه های منتقد برای اصلاح ضعف ها در بدنه سیستم اداری استفاده کرد چرا که مطالبه گری خاصیت ذاتی رسانه هاست و به این باور برسیم که سواد رسانه ای صرفا یک شعار نیست.
 

http://www.kerman-online.ir/fa/News/29806/جلوگیری-از-فرصت-سوزی-با-افزایش-سواد-رسانه-ای-مدیران
بستن   چاپ