کرمان رصد
شناسنامه ای برای سبزترین صنعت
دوشنبه 21 خرداد 1397 - 13:36:53
ایرنا - فرهنگی
کرمان آنلاین - کرمان - روزنامه کرمان امروز با چاپ گزارشی با عنوان 'شناسنامه ای برای سبزترین صنعت' را بقلم مهدیه السادات میر مهدی حسینی به چاپ رسانده و در آن به وجود پتانسیل ارزشمند و خطر برداشت بی رویه گیاهان دارویی استان کرمان پرداخته است .
در این گزارش آمده است:برخی گیاهان دارویی استان کرمان بدلیل برداشت بی رویه در معرض خطر انقراض قرار دارند که با اقداماتی ازجمله شناسنامه دار کردن و واگذاری داوطلبانه اراضی به مردم می توان از این معضل جلوگیری کرد و این صنعت ارزشمند را در این استان پهناور زنده نگه داشت و درآمدی دیگر را حفظ کرد.
مصرف گیاهان دارویی در جامعه انسانی قدمت طولانی دارد از گذشته دور تاکنون در طب قدیم از انواع گیاهان دارویی برای تسکین درد و معالجه بیماران استفاده می کردند.
گیاهان دارویی ابتدا به صورت خودرو در دشت ها و کوه ها و بیابان ها می رویید، آنهایی که گیاه را می شناختند و با خواص آن آشنایی داشتند به دامن طبیعت رفته و از سخاوت کوهستان و دامنه های اطراف آن و رویش محصولات گیاهی بهره می بردند.
بعضی از گیاهان مورد استفاده قرار می گرفت و برخی نیز فرآوری می شد تا تاثیر بیشتری بر زخم بیماران و انواع بیماری ها داشته باشد.
در برخی مناطق شهری و در بیشتر مناطق روستایی استان کرمان از دیرباز تاکنون کتری دم جوش مادربزرگ ها بر روی اجاق آماده طبابت از سرماخوردگی و دردهای مفصلی بود و هر چه می گذرد مردم بیشتر به تاثیر این گیاهان پی می برند.
طوری که هم اینک همراه جهیزیه دختران بخشی به گیاهان دارویی اختصاص می یابد.
**شهرستان رابر گنجینه گیاهان دارویی
شهرستان رابر، یکی از قطب های گردشگری استان کرمان شمرده می شود و وجود طبیعت بکر، آب و هوای مطبوع و مناظر چشم اندازهای چهار فصل، گیاهان دارویی زیبایی های این شهرستان را دوچندان کرده است.
از آنجا که شهرستان رابر دارای ذخائر طبیعی بکر بسیاری هست و به صورت عام این شهرستان را با طبیعت و فرآورده های طبیعی می شناسند شناخت مراجع طبیعی و گیاهان دارویی بسیار غنی و با ارزش آن، چشم هر بیننده ای را می نوازد.
**بردسیر خاستگاه کشت انواع گیاهان دارویی
شهرستان بردسیر بدلیل شرایط اقلیمی خاص و منحصر به فرد خاستگاه کشت انواع گیاهان دارویی است و در شهرستان بردسیر سه هزار و 174 هکتار سطح زیر کشت گیاهان دارویی است و از این میزان سه هزار هکتارمربوط به کشت گیاهان معطر مانند گل محمدی، نسترن و 174 هکتار گیاهان غیرمعطر مثل زعفران، عناب و دیگر گیاهان دارویی می باشد.
**تولید بیش از 214 تن گیاه دارویی در کرمان
از هشت هزار گونه گیاهان دارویی شناخته شده در جهان 2 هزار و 400 گونه در ایران شناسایی و 37 رقم از این گیاهان دارویی در کرمان کشت می شود.
به گفته احمد مسعودی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کرمان، سطح زیر کشت گیاهان دارویی شهرستان کرمان 125 هکتار و با تولید 214 تن می باشد و از مهمترین آنها می توان ترخون، رازیانه، زیره سبز، ختمی، گاوزبان، نعناع، پنیرک، حنا، وسمه و کنارو را نام برد.
در حال حاضر پنج کارخانه فعال در زمینه صنایع تبدیلی تکمیلی گیاهان دارویی در شهرستان کرمان وجود دارد.
این کارخانه ها در زمینه تولید و بسته بندی گیاهان دارویی و بسته بندی سبزیجات خشک دارویی فعالیت داشته و تسهیلات موجود برای این صنایع صرفا جهت خرید مواد اولیه و به صورت سرمایه در گردش با سود 16 درصد برای مناطق توسعه یافته و سود 12 درصد برای مناطق کمتر توسعه یافته اختصاص دارد.
**تولید گیاهان با نیاز آبی کم در کرمان
گیاهان دارویی به لحاظ نیاز آبی کم و صرفه اقتصادی می تواند جایگزین مناسبی برای گیاهان با نیاز آبی فراوان در این استان باشد.
این نوع محصولات به علت آستانه تحمل فراوان در برابر تنش های محیطی و نیاز کم به منابع آبی برای کشت در شرایط سخت اقلیمی استان کرمان مناسب است.
ترویج الگوی کشت گیاهان دارویی در بخش کشاورزی استان کرمان موجب افزوده بیشتر برای کشاورزان می شود و آنها می توانند با استفاده از منابع آبی کمتر و کاهش هزینه ها برای تولید محصول درآمد بالاتری را به دست آورند.
آنچه که می تواند این پتانسیل استان کرمان را از بین ببرد و به آن ضربه بزند برداشت بی رویه، خشکسالی و چرای دام است.
برداشت بی رویه گیاهان دارویی علاوه بر اینکه نسل این گیاهان را با خطر انقراض مواجه خواهد کرد، موجب تخریب منابع طبیعی می شود.
برخی از گیاهان دارویی استان کرمان بدلیل برداشت بی رویه در معرض خطر انقراض قرار دارند که با اقداماتی مانند شناسنامه دار کردن با واگذاری داوطلبانه اراضی ملی به مردم می توان از این معضل جلوگیری کرد.
7420/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/29816/شناسنامه-ای-برای-سبزترین-صنعت
بستن   چاپ