کرمان رصد
خبرنگاران بیمه جان دارند و امید نان ندارند
شنبه 20 مرداد 1397 - 10:58:05 AM
ایرنا
کرمان رصد -  برخی از دست اندرکاران مطبوعات و رسانه ها در استان کرمان بر این باورند که خبرنگاران به عنوان قشری با کمترین برخورداری و تمکن مالی و درآمدی همواره به لحاظ شرایط کاری و پیگیری سوژه های مختلف خبری جان و روان شان در معرض خطر و آسیب های جدی قرار دارد.
آنان  افزودند: هر چند افرادی که با آگاهی دست به انتخاب حرفه خبرنگاری می زنند انگیزه های صرفا مادی ندارند بلکه بنا به رسالت تعریف شده دنبال گشودن گره ای از مشکلات پیش روی جامعه هستند ولی ایجاد فضای کاری مناسب برای این قشر توسط مسئولان و متولیان امور قطعا در روند پیشرفت و اعتلای جامعه نقش موثری خواهد داشت .
** هزینه ها حیات رسانه ها را به خطر انداخته است
مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمان با اشاره به سخت و زیان‌آور بودن کار خبرنگاری عنوان کرد: عوامل مختلفی در سختی و زیان‌آور بودن کار خبرنگار تأثیر دارند که این عوامل بسته به محل فعالیت خبرنگاران در جغرافیا و حکومت‌های مختلف متفاوت است.
روح اله خدیشی افزود: قسمت عمده فعالیت خبرنگار نور تاباندن به پستوهای قدرت است که بیشترین خطر را به همراه دارد و در کنار این نگرانی‌های امنیتی، سختی تهیه گزارش با دستمزد‌های ناچیز و نداشتن امنیت شغلی از عوامل تأثیرگذار بر سختی کار خبرنگاران هستند.
وی در ادامه در ارتباط با جایگاه خبرنگاران در زمان فعلی گفت: این خود خبرنگار است که جایگاه خودش را مشخص می‌سازد و در این میان برخی به دامن قدرت غش می‌کنند و نقش روابط عمومی را برای دستگاههای اجرایی بازی می‌کنند و برخی با حفظ استقلال خبری جایگاه مناسبی را در میان افکار عمومی دارند.
مدیرعامل خانه مطبوعات اظهار داشت: هرچند برخی تندی‌ها به خبرنگاران و اتهام زنی به آن‌ها را مرتب شاهد هستیم و شوربختانه اینکه در برخی موارد بخشی از بدنه رسانه‌ای‌ها نیز گاها حامی حمله‌کننده‌ هستند چون تسویه‌حساب سیاسی را به کار حرفه‌ای ترجیح می‌دهند .
به گفته خدیشی ، تامین نبودن معیشت خبرنگاری، فقدان زمینه مناسب روانی برای کار خبری، آموزش لازم ندیدن خبرنگاران و کم بودن بنگاه‌های رسانه‌ای حرفه‌ای در اغلب استانها از جمله کرمان نیز همواره مزید بر علت است.
وی با بیان اینکه هم اکنون بالا رفتن هزینه چاپ و کاغذ، حیات رسانه‌های مکتوب را به خطر انداخته است گفت: با تأثیر بالایی که فناوری بر رسانه گذاشته شاهد تغییرات فراوان بر کارکرد رسانه‌ها هستیم و در مهروموم‌هایی که با ریاضت اقتصادی همراه هستیم یقینا رسانه‌ها نیز گردش مالی پایین‌تری خواهند داشت و این بدین معناست که خبرنگاران و اهالی رسانه باید منتظر روزهای سخت باشند.
** نداشتن تشکل صنفی، مشکل امروز خبرنگاران است
پیشکسوت عرصه خبر در استان کرمان گفت : خبرنگار، با عشق و علاقه نسبت به انعکاس رویدادها و اخبار، به‌روشنی، دقت و سرعت اقدام می‌کند و در این مسیر تعطیلی، شب، روز، گرما و سرما برایش معنا و مفهومی ندارد.
آذر همتی افزود: اینکه ما شهدایی داریم که در عرصه اطلاع‌رسانی به شهادت رسیده و یا مجروح شده‌اند، بیانگر سخت بودن این حرفه و در معرض خطر قرار داشتن خبرنگار است.
وی تصریح کرد: یک نظامی، رزمنده و یک نیروی امنیتی به اقتضای شغلش با خطرات زیادی مواجه است ولی خبرنگاری که نظامی و امنیتی نیست، گاه در کنار این نیروها برای تهیه گزارش و خبر خود را به مخاطره می‌اندازد که شهدای بسیاری از قشر خبرنگار در ایران عزیز و دیگر نقاط جهان گواه این ادعاست.
این پیشکسوت مطبوعات استان کرمان بابیان اینکه یک خبرنگار ساعت کاری مشخصی ندارد و هرگاه به او برای تهیه خبر و گزارش نیاز بود، باید سریع خود را به محل ماموریت برساند گفت: گاه بیان حقایق و انعکاس مشکلات مردم برای خبرنگار دردسرساز می‌شود که البته وجدان کاری خبرنگار، موجب کنار آمدن با مشکلات است تا بتواند به وظیفه خود عمل کند.
وی براین باور است که خبرنگار در هر شرایطی باید نسبت به رسالت خود با اعتقاد راسخ پای‌کار باشد چرا که انعکاس واقعیت‌ها و آگاه سازی جامعه از اخبار و مسائلی که در حوزه‌ کاری خبرنگار است، بخشی از وظیفه‌ای است که خبرنگار به عهده دارد و همواره باید خود را مدافع حقوق مردم و مطالبه گر درزمینهٔ اجرای قانون در جامعه و همچنین پل ارتباطی مردم با مسئولا برای رساندن پیام مردم و بالعکس باشد.
همتی تاکید کرد: پرهیز از سیاسی‌کاری، جناح‌بازی و این قبیل موارد باید سرلوحه کار خبرنگار باشد تا بتواند فارغ از دسته‌بندی‌های سیاسی و حزبی مسائل و مشکلات را ببیند و بیان کند.
وی همچنین با توجه به اینکه در حال حاضر خبرنگاران با مشکلات عدیده‌ای ازجمله عدم تأمین مالی و امنیت شغلی و بیمه‌ای مواجه هستند ، گفت: تنها درصد کمی از خبرنگاران توسط کارفرمای خود بیمه‌شده و حقوق مناسبی دریافت می‌کنند و اغلب با این مشکلات مواجهند و همین امر باعث شده که اغلب نتوانند در یک محیط ثابت فعالیت کرده و گاها برای رسیدن به شرایط بهتر، از این رسانه به آن رسانه جابه‌جا می‌شوند.
این فعال رسانه ای یکی از مشکلات قشر خبرنگار را در حال حاضر که البته شامل همه نمی‌شود را نداشتن تجربه و ندیدن آموزش در این حرفه دانست و گفت: معمولاً هرکسی برای کار در هر حرفه‌ای باید دوره آموزشی را طی کند ولی متأسفانه در این حرفه بسیار شاهدیم که اشخاصی بدون تجربه و آموزش، ورود کرده و گاها مشکلاتی برای خود یا رسانه فراهم کرده‌اند.
وی در ادامه در رابطه با آینده خبرنگاری در کرمان نیز بیان داشت: برای پیشرفت در این عرصه باید دوره‌های آموزشی به‌صورت مستمر و مرتب برگزار و رشته‌های مرتبط در دانشکده‌ها تدریس شود و دانش‌آموختگان با انگیزه وارد فضای رسانه شوند.
همتی نداشتن تشکل صنفی منسجم و دلسوز را همواره یکی از مشکلات روز خبرنگاران دانست و افزود: معمولاً اگر هم تشکلی بوده و هست، دستخوش سیاسی‌کاری شده و از اهداف و وظایف خود دور شده است که اگر این مشکلات به‌درستی رسیدگی شود به آینده این حرفه در کرمان می‌توان امیدوار بود.
** محدود کردن فعالیت رسانه‌ها موجب فساد می شود
یک روزنامه نگار و کارشناس مطبوعات در استان کرمان گفت : دلیل سختی کار خبرنگار به شرایط این حرفه از جهات مختلف بستگی دارد و این وظیفه خطیر ممکن است با تهدیداتی از سوی اصحاب قدرتی که مورد نقد و اطلاع‌رسانی قرار می‌گیرند مواجه شود.
وحید قرایی بابیان اینکه امنیت شغلی خبرنگاران به دلیل شرایط اقتصادی رسانه‌ها به صورتی حداقلی است،افزود: شرایط موجود فعالیت در این حرفه را بسیار دشوار می‌کند چرا که ورود به این حرفه مستلزم گذشتن از بسیاری مزایای اقتصادی و دشواری‌های خاص این حرفه است.
وی با توجه به نقش پررنگ خبرنگاران در جامعه و تأثیر زیاد آن‌ها بر محیط پیرامونی فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی گفت: اگر شرایط مناسبی برای فعالیت خبرنگاران وجود داشته باشد آن جامعه کمتر به سمت انحراف پیش می‌رود و همه مسائل آن جامعه به‌صورت شفاف در معرض دید و نقد قرار می‌گیرد در غیر اینصورت محدود کردن فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران منتهی به رشد پنهان‌کاری و فساد می‌شود.
این روزنامه نگار در پایان آینده خبرنگاری را در کرمان، علاوه بر سیاست‌های کلی فرهنگی در کشور، بستگی به مقاومت رسانه‌ها و خبرنگاران در برابر مشکلات روزافزونی دانست که در مسیر فعالیت آنها وجود دارد ، دانست و اظهار داشت : در مقطع فعلی تنها افرادی می‌توانند باانگیزه در این عرصه فعالیت کنند که شرایط مساعد شغلی و مادی داشته باشند.
با مرور آنچه که گفته شد می توان نتیجه گرفت که حرفه خبرنگاری همواره در طول زمان با مشکلات عدیده ای مواجه بوده و دست اندرکاران این عرصه بخصوص کسانی که این حرفه را با اگاهی برگزیده اند با بهره مندی از کمترین امکان مالی در این عرصه ضمن تقبل همه پیشامدهای احتمالی پیش رو تنها و تنها به رسالت شفاف سازی و آگاهی رسانی به افکار عمومی می اندیشند و چه بسا که در این راه جان شیرین خود را فدا کنند.
بنابراین می توان گفت که اهالی رسانه و مطبوعاتی که این حرفه را با آگاهی انتخاب می کنند همواره بیم جان دارند و امید نان ندارند.
  

http://www.kerman-online.ir/fa/News/46129/خبرنگاران-بیمه-جان-دارند-و-امید-نان-ندارند
بستن   چاپ