کرمان رصد
نارسایی های مدیریت بحران در جنوب کرمان
سه شنبه 1 آبان 1397 - 18:02:41
ایرنا - اجتماعی
کرمان رصد - جیرفت - امکانات فیزیکی یکی از مولفه های مهم در بحث مدیریت بحران به شمار می رود و حال آنکه در حال حاضر اگر جنوب کرمان با یک آشفتگی طبیعی نظیر سیل مواجه شود مسئولان این دیار چگونه می خواهند با امکانات ضعیف موجود ، این بحران را مدیریت و پشت سر بگذرانند.
به گزارش ایرنا، فرآیند پیش بینی و پیشگیری از وقوع بحران، مقابله و مداخله در بحران و سالم سازی بعد از وقوع بحران را مدیریت بحران می گویند و امروز این نوع از مدیریت، یکی از دغدغه های مهم مسئولان استان کرمان به شمار می رود .
تاکنون برای به دست آوردن آمادگی لازم در مواجه با بحرانها نشست های متعددی با حضور فرمانداران شهرستانها برگزار شده اما باید دید این نشست ها تا چه میزان از دغدغه مردم و مسئولان این دیار کاسته است.
با نزدیک شدن به فصل زمستان می طلبد شهرستانهای جنوبی کرمان توان خود را در مقابله با آشفتگی های طبیعی همچون سیل و توفان افزایش داده تا از بروز خسارت های مالی و جانی جلوگیری کنند.
در نشست ستاد بحرانی که با حضور سید مصطفی آیت اللهی موسوی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان و رئیس ستاد بحران استان و فرمانداران جنوبی کرمان در محل فرمانداری جیرفت برگزار شد دیدیم که بیشتر مسئولان از نبود امکانات لازم و کافی نبودن منابع مالی گلایه مندند.
در حالی که کارشناسان مدیریت بحران بر این باورند که برای مدیریت کردن بحران ها شناخت نشانه های بحران، استفاده حداکثری از امکانات فیزیکی، داشتن منابع مالی و نیروی انسانی در اولویت همه امور قرار دارند و بی شک بدون وجود هر یک از این عوامل نمی توان انتظار مدیریت مطلوب بحران را داشت.
*شهرداری های جنوب کرمان از امکانات خوبی برخوردار نیستند
فرماندار جیرفت در این نشست گفت: شهرداری های جنوب کرمان از امکانات خوبی برای مواجه با بحران برخوردار نبوده و خودروهای آتش نشانی این مناطق بسیار فرسوده هستند.
احمد امینی روش اظهار داشت: با توجه به وسعت و پراکندگی شهرها و روستاهای جنوب کرمان باید راه اندازی ایستگاه های آتش نشانی در روستاها برنامه ریزی شود چرا که در شرایط کنونی اگر بحرانی به وجود آید، مدت زمان زیادی طول می کشد تا خودروهای آتش نشانی به محل حادثه برسند.
وی ساماندهی رودخانه خلیل رود را نیاز ضروری شهرستان جیرفت برشمرد و عنوان کرد: در شرایط فعلی با طغیان هلیل رود، تمام روستاهای حاشیه رودخانه به خطر می افتند.
*تخصیص اعتبار یک و نیم میلیاردی برای کنترل سیل آبها
رئیس ستاد بحران استان کرمان نیز گفت: یک و نیم میلیارد تومان اعتبار در زمینه کنترل سیلاب ها به شرکت آب منطقه ای استان اختصاص داده شده است.
مجید سعیدی افزود: باید پاکسازی زیرگذرها و آمادگی لازم برای مقابله با نوسانات جوی پاییز و زمستان در اولویت برنامه ها قرار گیرد.
**استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای ساماندهی رودخانه ها
مدیرکل راه و شهرسازی جنوب کرمان هم اظهار داشت: باید از توان بخش خصوصی برای ساماندهی رودخانه ها استفاده کرد.
محمد ساردویی با اشاره به ارائه تسهیلات بنیاد مسکن به خانه هایی که در مسیر هلیل رود قرار گرفته اند افزود: همچنین باید با استفاده از محل اعتبارات ملی، دو دستگاه بلدوزر در هر شهرستان مستقر باشد.
* یا برنامه نداریم یا پول نداریم
فرماندار کهنوج هم گفت: مدیریت بحران موضوع همیشگی جنوب کرمان است و متاسفانه در مدیریت بحران یا برنامه نداریم یا پول نداریم.
وحدت عیدی عنوان کرد: وقتی بحرانی رخ می دهد در مرحله آخر آن حضور پررنگی داریم و این در حالی است که با پیشگیری به موقع می توانیم از وقوع حادثه جلوگیری کنیم.
وی تاکید کرد: برای کنترل بحران ها حتما باید یک برنامه دقیق و حساب شده ای داشته باشیم و همچنین برنامه های حوزه مدیریت بحران به طور کامل تشریح شود.
وی ضمن انتقاد از نحوه برنامه ریزی در حوزه پیشگیری ستاد بحران اظهار داشت: امروز در پنج شهرستان جنوبی کرمان، تنها 2 دستگاه بلدوزر وجود ندارد.
عیدی با بیان اینکه مشکل یکهزار و 300 خانه در بافت فرسوده کهنوج حل شده است گفت: در این شهرستان سه رودخانه باید ساماندهی شود و حتی وضعیت رودخانه شهر کهنوج هم هنوز آشفته است.
فرماندار کهنوج با تاکید بر اینکه ستاد بحران شهرستان های جنوبی استان کرمان شدیدا با کمبود امکانات فیزیکی مواجه است اظهار داشت: طی سال های اخیر به دلیل خشکسالی و کمبود منابع آب آسیب زیادی دیدم و باید بتوانیم این آسیب ها را به حداقل برسانیم.
* 60 روستای عنبرآباد در مسیر سیل
فرماندار عنبرآباد نیز عنوان کرد: هم اکنون 60 روستای عنبرآباد در مسیر سیل هستند که نیاز به برنامه ریزی برای جلوگیری از خسارات احتمالی احساس می شود.
نادر ملایی افزود: سرریز رودخانه هلیل، ملنتی، شور و سه رودخانه وحشی دیگر از عنبرآباد عبور می کند لذا این مهم نیازمند توجه و اعتبار ویژه است.
ملایی بیان کرد: یکهزار و 800 واحد فرسوده در بخش شهری و 2 هزار و 200 خانه روستایی در عنبرآباد داریم که متقاضی دریافت تسهیلات هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه وسایل و تجهیزات شهرداری های این شهرستان مستهلک بوده و بیمه ندارند.
**بخش مرکزی منوجان آتش نشانی ندارد
فرماندار منوجان با اشاره به نبود امکانات مناسب برای مقابله با بحران گفت: در بخش مرکزی این شهرستان، ایستگاه آتش نشانی وجود ندارد.
محمد حجتی افزود: برای مدیریت بحران، در گام اول نیاز سنجی شهرستان را انجام و هم اکنون پیگیر رفع مشکلات موجود هستیم.
وی اضافه کرد: شهرستان منو جان برای اینکه در بحران ها دچار مشکل نشود به احداث سه پل نیاز دارد.
فرماندار منوجان با بیان اینکه 90 هکتار از مساحت این شهرستان در بافت فرسوده قرار دارد اظهار داشت: برای نوسازی خانه های این مناطق نیازمند اعتبار هستیم.
* 168 روستای رودبار جنوب در خطر سیل
فرماندار رودبار جنوب هم گفت: 168 روستای این شهرستان در معرض خطر سیل هستند که باید هر چه سریع تر برای افزایش توان مقابله با بحران را در آنها افزایش دهیم.
ابوذر عطا پور با بیان اینکه افزون بر سه هزار واحد فرسوده در این شهرستان نیازمند تسهیلات هستند عنوان کرد: بخش های زهکلوت و جازموریان این شهرستان خودروی آتش نشانی ندارند.
وی با بیان اینکه شهرستان رودبار جنوب در انتهای مسیر سیلاب ها قرار دارد، اظهار داشت: 53 هزار نفر در منطقه جازموریان به پایگاه هلال احمر نیاز دارند.
**بحران مهم جنوب کرمان مساله آب است
فرماندار قلعه گنج نیز گفت: بحران امروز در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان مساله آب است چون امسال تابستان بسیار سختی را گذراندیم.
عطا ناوکی افزود: بحران آب نیازمند تمهیدات کارشناسی شده بوده که باید به این امر مهم توجه خاصی شود.
وی ضمن تشکر از ساماندهی ستاد بحران توسط معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان گفت: طی فعالیت دولت تدبیر و امید، در زمینه بافت های فرسوده فعالیت های خوبی انجام شده است.
فرماندار قلعه گنج تصریح کرد: در حوزه روستایی با تامین چهار خودروی آتش نشانی، اقدام بسیار خوبی انجام شده و تامین این خودروها، در زمان بحران کمک خوبی برای این مناطق خواهد بود.
ناوکی از توزیع ناعادلانه اعتبارات آب منطقه ای در جنوب کرمان انتقاد کرد و گفت: چرا برای رودخانه فصلی پنج گنج فقط 50 درصد کار مطالعاتی انجام شده است.
وی از آمادگی فرمانداری ها در زمینه اختصاص بودجه برای مطالعه رودخانه ها خبر داد و گفت: با توجه به حساسیت این مساله تمام تلاش خود را می کنیم تا شاهد تسریع روند ساماندهی رودخانه ها باشیم.
* 63 کیلومتر از رودخانه های پنج گنج مطالعه شد
معاون شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: در پنج شهرستان جنوبی کرمان انجام خدمات نقشه برداری و مطالعات تعیین حد بستر حریم و مرحله اول ساماندهی 63 کیلومتر از رودخانه های این منطقه انجام شده و 140 کیلومتر نیز در دست اقدام است.
مهدی آیت الهی افزود: ساماندهی رودخانه ها هزینه زیادی دارد و به دلیل کمبود اعتبار این طرح ها بصورت کامل اجرا نمی شود.
وی با بیان اینکه کل استان کرمان 56 هزار کیلومتر رودخانه دارد، گفت: افزون بر 2 هزار و 80 کیلومتر از این رودخانه ها اولویت دار هستند و از این میزان، تعداد 332 کیلومتر مطالعات اولیه انجام و مصوب شده است.
نماینده شرکت آب منطقه ای ادامه داد: مطالعه طرح ساماندهی یکهزار و 813 کیلومتر از رودخانه ها در دست اقدام است.
وی به ساماندهی رودخانه های شور و هلیل اشاره کرد و گفت: 13 کیلومتر از این رودخانه ها ساماندهی شده و سه کیلومتر نیز در دست اقدام است.
آیت الهی ادامه داد: عملیات اجرایی این طرح با پیشرفت فیزیکی 20 درصدی در حال اجرا است.
وی رودخانه هلیل رود را جزو رودخانه های وحشی استان برشمرد و گفت: این رودخانه جزو رودخانه های وحشی و اولویت دار است که بزرگترین حوزه آبریز سد جیرفت را شامل می شود.
وی از آمادگی شرکت آب منطقه ای استان برای فصل زمستان خبر داد و گفت: این مجموعه نشست ستاد بحران خود را برگزار و دستورات لازم به مدیران سدها داده شده است.
* طرح برخورد با سیلاب برای نخستین بار در استان کرمان کلید خورد
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان هم گفت: طرح برخورد با سیلاب برای نخستین بار در استان کرمان با همکاری شرکت آب منطقه ای و توسط ستاد بحران استان کلید خورد.
سید مصطفی آیت اللهی موسوی افزود: همچنین طرح برخورد با آتش سوزی با همکاری هلال احمر نیز تهیه و به سازمان مدیریت بحران کشور ارسال شده است.
وی مساله ریزگردها را آسیبی بزرگ برای استان برشمرد و گفت: در زمینه مبارزه با ریزگردها در استان طرح مالچ پاشی، نهال کاری و تثبیت شن های روان انجام شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به مساله بافت های فرسوده هم اشاره کرد و اظهار داشت: تخصیص 25 هزار سهمیه برای بافت های فرسوده هفت شهرستان جنوب کرمان برنامه ریزی شده است.
وی با بیان اینکه مسئولیت ستاد بحران شهرستان با فرمانداری است، بیان کرد: فرمانداری ها به عنوان نقطه شروع، برنامه های خود را در زمینه ستاد بحران مشخص کنند تا موانع و مشکلات پیش رو پیگیری شود.
به قول قدیمی ها علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد، متاسفانه در بیشتر مواقع، هشدارها و زنگ خطرها ناشنیده گرفته می شود و بعد از وقوع بحران تازه به فکر چاره افتاده و به دنبال راه حل می گردیم و چه خوب است مدیران بحران ما علائم و نشانه های بحران را شناخته و به اهمیت این علائم واقف باشند تا بتوانند بهترین تدابیر را در مواجهه با آشفتگی ها اتخاذ کنند.
گزارش: هادی شفیعی مجاز
7429/7450/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/61820/نارسایی-های-مدیریت-بحران-در-جنوب-کرمان
بستن   چاپ