کرمان رصد
منابع آب زير زميني کرمان در بحران
شنبه 10 تير 1396 - 10:44:43 AM
ايرنا
کرمان انلاين- با وجود بارندگي هايي که در مناطق جنوب و غرب استان کرمان رقم خورده است اما بيشتر مناطق اين استان همچنان در خشکسالي به سر مي برند به گونه اي که در برخي از شهرستانهاي اين استان گمانه زني ها در خصوص جيره بندي آب در تابستان به گوش مي رسد.
متاسفانه امروز در دشت هاي کرمان 63 سانتي متر افت آب زير زميني رقم خورده در حالي که چهار سد کرمان تنها 576 ميليون متر مکعب آب براي استفاده 23 شهرستان در بخش هاي صنعت، کشاورزي و خانگي ذخيره دارند و در زمان حاضر توجه بيش از پيش اقشار مختلف مردم اين استان در مصرف بهينه آب، بهترين گزينه براي مقابله با بحران کم آبي است چرا که با کوچکترين غفلتي ميزان قابل توجهي از اين نعمت خدادادي از دست خواهد رفت.
ساماندهي وضعيت کم آبي در استان کويري کرمان يکي از اولويتهاي مديران و نمايندگان دولت تدبير و اميد در اين خطه از کشور بوده به طوري که استاندار کرمان با ارائه طرحي نو با عنوان همياران آب، اولين قدم را براي نجات اين استان برداشت و امروز نتايج آن در بخش هاي مختلف کشاورزي و صنعت نمود پيدا کرده است.
احداث تونل انتقال آب از درياي عمان به فلات مرکزي کشور، طرح انتقال آب از بندرعباس و بهشت آباد، سند امنيت آب و تشکيل شوراي آب ازجمله ابتکارات مديريت ارشد دولت تدبير و اميد براي ساماندهي وضعيت کم آبي در استان کرمان است و در نهايت اجراي طرح همياران آب، اهالي ديار کريمان را بر آن داشت که با مصرف بهينه، تغيير الگوي کشت و خاموشي موتور پمپ ها بيش از يک ميليارد متر مکعب صرفه جويي در مصرف آب را براي اين استان کم آب رقم بزنند.
حال که بعد از گذشت 20 سال، بيش از 98 درصد ظرفيت 582 ميليون متر مکعبي سدهاي استان آبگيري شده انتظار مي رود کشاورزان به اجراي برنامه هاي طرح همياران آب توجه بيشتري داشته باشند و حتما قبل از کشت محصول، با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزي مشورت کنند تا از لحاظ اقتصادي متضرر نشوند و هم اينکه آب استان که متعلق به همه مردم است به هدر نرود در غير اينصورت به يک چشم بر هم زدن 50 درصد از آب موجود را از دست خواهيم داد و آن وقت تنها راه نجات استان، جيره بندي آب در سطح وسيع خواهد بود.
شايد برخي تصور کنند با بارندگي هاي اخير، کرمان تا سالهاي زيادي کمبود آب نخواهد داشت در حالي که شهرهاي کرمان، رفسنجان، راور، زرند، کوهبنان، بم و ريگان نسبت به بارندگي هاي بلند مدت، بارندگي بسيار کمتري داشتند و بنا به گفته کارشناسان شرکت آب منطقه اي استان کرمان به طور کلي به غير از مناطق جنوب و غرب، خشکسالي در ساير مناطق اين استان همچنان ادامه دارد.
تامين بخشي از آب آشاميدني استان کرمان از منابع زير زميني و 342 حلقه چاه يکي ديگر از نقاط ضعف اين استان است و اين جداي از 35 هزار حلقه چاه موجود در سطح استان بوده که 11 هزار حلقه آنها به صورت غير مجاز حفر شده است و اينکه امروز مي بينيم سطح منابع آب زير زميني کرمان کاهش پيدا کرده اتفاقي عجيب نيست.
آنچه که براي همگان محرز شده اين است که بحران کم آبي امروز کرمان نتيجه سوء مديريت منابع آب در ادوار گذشته است به گونه اي که استاندار کرمان صراحتا مديريت ضعيف مسئولان بخش کشاورزي را عامل اصلي کم آبي اين استان اعلام کرد چرا که عمده آب سدهاي استان کرمان به منظور آبياري زمين هاي کشاورزي خارج مي شده است و بنا به گفته کارشناسان بخش آب، تنها مقدار کمي از آب سدهاي بافت و تنگوئيه در راستاي آب آشاميدني مصرف مي شود و بقيه اين آب در بخش کشاورزي به مصرف مي رسد.
استان کرمان چهار سد دارد که سد نساء بم 168 ميليون متر مکعب، سد بافت 40 ميليون متر مکعب، سد تنگوئيه سيرجان 38 ميليون متر مکعب و سد جيرفت 335 ميليون متر مکعب ظرفيت دارد.
همچنين عمليات اجرايي احداث 2 سد قدروني و صفارود با ظرفيت 119 ميليون متر مکعب در اين استان آغاز شده است.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/6276/منابع-آب-زير-زميني-کرمان-در-بحران
بستن   چاپ