کرمان رصد
از مرثيه سرايي پياز کاران تا چشمان خيس مردم/ مرغ هم پرکشيد
پنجشنبه 5 مرداد 1396 - 10:41:57 AM
مهر
کرمان انلاين- مردم جيرفت در جنوب کرمان هنوز به ياد دارند روزهايي را که پيازهاي خريداري شده از کشاورزان در سالهاي گذشته در سيلوهاي مرکز شهر انبار مي شد و به دليل شدت تابش آفتاب و گرماي هوا و فروش نرفتن پيازها بوي ناشي از گنديده شده پيازها نيمي از شهر را فرا مي گرفت.

سال گذشته در همين ايام بود که کشاورزان جنوب کرمان پيازهاي خود را در ميانه خيابان ها بر زمين مي ريختند و به اين صورت بي ارزش شدن دسترنج چند ماهشان را به صورت نمادين نشان مي دادند، اشک کشاورزان در صف هاي طولاني باربري ها درآمده بود و بسياري از مردم جنوب کرمان در شهرستانهاي جيرفت، عنبرآباد، قلعه گنج، رودبار، منوجان و فارياب زانوي غم به سينه گرفته بودند و به اين فکر مي کردند که چگونه بايد پول بذر و اجاره زمين و وام هاي کشاورزي را تامين کنند.

حالا ورق برگشته است با اين وجود هنوز هم کشاورزان ضرر کرده اند و اين بار هم کشاورز و هم مردم چشمانشان بر سر زمينهايي که روزگاري در آنها پياز کشت مي شد پر از اشک است. باور کردني نيست اما پيازي که 100 تومان به ازاي هر کيلو قيمت داشت و غذاي دامها شده بود و يا در گودال ها معدوم مي شد که بوي اش مردم را اذيت نکند حالا کيلويي 8000 تومان به فروش مي رسد

قيمت هر کيلو پياز به 100 تومان رسيده بود و دلالان حتي پيازها را به اين قيمت هم نمي خريدند، نرخ گوني ها و جعبه هاي ميوه از محتواتشان بيشتر شده بود و بسياري از کشاورزان ترجيح مي دادند رنج برداشت محصول را به جان نخرند و عطاي سود سالانه را به لقايش ببخشند و زمين ها را با پيازهايش شخم بزنند.

اما حالا ورق برگشته است با اين وجود هنوز هم کشاورزان ضرر کرده اند و اين بار هم کشاورز و هم مردم چشمانشان بر سر زمينهايي که روزگاري در آنها پياز کشت مي شد پر از اشک است. باور کردني نيست اما پيازي که 100 تومان به ازاي هر کيلو قيمت داشت و غذاي دامها شده بود و يا در گودال ها معدوم مي شد که بوي اش مردم را اذيت نکند حالا کيلويي 8000 تومان به فروش مي رسد و بسياري از کشاورزان محروم جنوب کرمان حتي توان خريد آن را ندارند.

محمد جواد يکي از کشاورزان جنوب کرمان است مي گويد: هر سال بخش زيادي از زمينهاي کشاورزي جنوب کرمان به کشت پياز اختصاص مي يافت امسال هم کشت خارج از فصل انجام شد و در زمستان که در ديگر مناطق کشور امکان کشت وجود نداشت برخي از زمينهاي کشاورزي زير کشت پياز رفت و با قيمت معقول هم فروش رفت اما اوايل سال 95 و تابستان همان سال بسياري از کشاورزان ورشکست شدند و در آخر هم طرح خريد توافقي انجام شد تا ضرر کشاورزان کمتر شود.

وي افزود: هر سال اين داستان را داشتيم يک بار گوجه افت قيمت داشت و يک بار خيار اما ارجحيت جنوب کرمان با کشت استمرار پياز و سيب زميني است که در سال جاري به دليل ضررهاي سال گذشته کشاورزان از کشت خودداري کردند.

اين کشاورز گفت: حالا بايد همان پيازهايي که سال گذشته روي دست مان مانده بود با اين قيمت بخريم از توليد کننده به وارد کننده تبديل شديم ، مثل اينکه افراط و تفريط داريم.

مديريت کشت محصولات کشاورزي قرباني عدم مديريت صحيح

اين کشاورز که مدرک کارشناسي در رشته زراعت نيز دارد افزود: مديريت کشت يک علم بالا دستي در بخش کشاورزي است يعني مسئولان بايد ميزان مصرف بازار و با ميزان توليد را متعادل کنند اين کار تنها با راه اندازي تعاوني هاي کشاورزي عملي مي شود که متاسفانه يا وجود ندارد و يا نقش خود را به خوبي ايفا نمي کنند در عوض تابخواهيد دلال در بازار محصولات کشاورزي وجود دارد تا پارسال از ما به عنوان توليد کننده سوء استفاده مي کردند و حالا جيب ما را به عنوان مصرف کننده خالي مي کنند.

در عوض تابخواهيد دلال در بازار محصولات کشاورزي وجود دارد تا پارسال از ما به عنوان توليد کننده سوء استفاده مي کردند و حالا جيب ما را به عنوان مصرف کننده خالي مي کنند

نائب رئيس اتحاديه صنف ميوه و تره بار استان کرمان نيز مي گويد: امسال به دليل خاطرات بدي که کشاورزان از بازار سال گذشته دارند از کشت پياز خودداري کردند و کسي هم اين وضعيت کنوني را پيش بيني نکرد.

اکبر صفار هاشمي افزود: حمايتها از کشاورزان هم کم بود و در نتيجه کشاورزي که پيازش فروش نرفت امسال هم پياز کشت نکرد.

وي افزود: آن همه محصول در سال جاري به باد رفته است به همين دليل شاهد صعود عجيب قيمت اين محصول هستيم.

در سال جاري کشاورزان پياز کشت نکردند

وي گفت: در کرمان پياز 4500 تومان فروش مي رسد اما در ميدانهاي تره بار تهران پياز 8000 تومان قيمت مي خورد.

وي عدم مديريت صحيح کشت محصول را دليل بروز اين مشکلات دانست و گفت: کشاورز نياز به حمايت دارد.

اما مردم کرمان تنها در زمينه محصول پياز نقره داغ نشده اند اين روزهاي مرغ هم از سر سفره کرماني ها پرکشيده است و هر کيلو مرغ گرن 8500 تومان قيمت مي خورد و اين روند همچنان ادامه دارد و اگر مديريت نشود قيمت مرغ بالا تر هم خواهد رفت.

گوشت قرمز هم وضعيتي بهتر از مرغ ندارد و ماهي اين روزها به کالاي جايگزين مرغ و گوشت کرماني ها تبديل شده است.

گلايه فرماندار کرمان از افزايش قيمت مرغ و گوشت در کرمان

گراني هاي روزهاي اخير به تخم مرغ هم رسيده و يک شانه تخم مرغ با قيمت 12000 تومان به فروش مي رسد در حاليکه در ماههاي گذشته قيمت اين کالا به 7 هزار تومان هم رسيده بود.

اين در حالي است که چند روز قبل فرماندار کرمان نيز از افزايش قيمت گوشت و مرغ در کرمان نسبت به ساير استانها انتقاد کرده بود و خواستار رفع مشکل شده بود.

محمد علي توحيدي گفته بود که بالا بودن قيمت گوشت و مرغ در کرمان، نتيجه انحصار طلبي است

فرماندار کرمان از بالاتر بودن قيمت گوشت قرمز و سفيد در کرمان نسبت به ديگر استان ها گلايه کرده و خواستار بررسي راهکار کاهش قيمت اين کالاها شده است.

توحيدي در ادامه گفته است که قيمت گوشت سفيد و قرمز در کرمان از استان هاي ديگر بالاتر است و بارها اعلام کرده ايم چرا بايد وضعيت اينگونه باشد؟

وي اضافه کرد: بايد اجازه بدهيم دام در پروسه قانوني خود منتقل شود و از انحصارها جلوگيري شود، زيرا انحصارها وضع را به اينجا کشانده است.

افزايش قيمت محصولات کشاورزي و دامي اين روزها در حالي يقه مردم کرمان را گرفته است به نظر مي رسد سيار استان هاي کشور نيز با اين مشکل مواجه شده اند.


http://www.kerman-online.ir/fa/News/6682/از-مرثيه-سرايي-پياز-کاران-تا-چشمان-خيس-مردم--مرغ-هم-پرکشيد
بستن   چاپ