کرمان رصد
زنبورداری در جنوب کرمان طعم تلخ بیکاری را شیرین کرده است
چهارشنبه 5 دی 1397 - 11:12:58 AM
ایرنا
کرمان رصد - جیرفت- توجه به زنبورداری و ایجاد زنبورستان ها در جنوب استان کرمان، طعم تلخ بیکاری جوانان را به شیرینی شهد عسل تغییر داده و اهالی این دیار می توانند با فعالیت در این بخش، زمینه اشتغالزایی و توسعه منطقه خود را فراهم کنند.
   زنبورداری از دیر باز در ایران مرسوم بوده ولی مشاهده می کنیم این بخش مهم اقتصادی، مورد کم توجهی قرار گرفته است، حال آنکه با توجه بیشتر به این بخش، زمینه اشتغال جوانان، تولید و صادرات عسل و در نتیجه، ارز آوری برای کشور فراهم می شود .
و در این عرصه، ایران به لحاظ تعداد کندو، سومین کشور جهان و از نظر تولید عسل نیز هشتمین کشور بوده که این مهم، ظرفیت مناسبی برای ایجاد اشتغال به شمار می رود.
خوب است بدانیم سابقه تولید عسل در کشور ما با میزان تولید عسل هم خوانی ندارد و این مساله به دلیل نبود حمایت از زنبورداران است چرا که آنها همراه با تولید عسل، طعم تلخ مشکلات را هم می چشند و از طرفی، شیوه تولید سنتی عسل و موم نیز زنبورداری ها را از استانداردهای جهانی دور کرده ، طوری‌که به گفته زنبورداران و کارشناسان، شاید تا چند سال آینده بسیاری از فعالان در این بخش با خطر ورشکستگی مواجه شوند.
پس واضح است که صنعت زنبورداری در ایران پیشرفت قابل توجهی نداشته است و بسیاری از زنبورداران همواره جزو طبقات فقیر و ورشکسته هستند لذا تسهیلات اعطایی دولتی و بانک‌ها هیچ‌گونه کارآیی در پیشرفت این صنعت تولیدی، نداشته از این رو اطلاع‌رسانی در مورد تشخیص عسل مرغوب از نوع تقلبی، اعطای تسهیلات زودبازده و برخورد با تولیدکنندگان عسل های نا مرغوب می‌تواند در حل مشکلات چرخه تولید عسل کمک کند.
** افزون بر 51 هزار کلنی زنبور عسل در جنوب کرمان وجود دارد
رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان گفت: 51 هزار و 552 کلنی زنبور عسل در هفت شهرستان جنوب کرمان وجود دارد.
سعید برخوری افزود: از این تعداد کلنی به میزان 340 تن و 180 کیلوگرم عسل، 17 کیلوگرم ژل رویال، 109 کیلوگرم گرده گل، 239 کیلوگرم بره موم و هفت هزار و 41 کیلوگرم موم تولید می شود
که ارزش این تولیدات 182 میلیارد و 157میلیون ریال است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان اظهار داشت: سرشماری زنبورستان های هفت شهرستان جنوبی کرمان از 15 تا پایان مهرماه سال جاری همزمان با سراسر کشور انجام شد.
وی بیان کرد: روند آمارگیری امسال نسبت به سال های گذشته متفاوت بوده و این امر از طریق کارشناسان پهنه ترویج کشاورزی و با هماهنگی ادارات امور دام شهرستان ها، اتحادیه زنبورداران و نظارت این معاونت و مراجعه حضوری کارشناسان به محل زنبورستان انجام و اطلاعات مورد نظر در سامانه جامع پهنه بندی و مدیریت داده های کشاورزی، ثبت شده است.
برخوری گفت: در حال حاضر 442 نفر به طور مستقیم در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان به حرفه زنبورداری مشغول بوده و بیش از 25 درصد این افراد دارای تحصیلات دانشگاهی دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی ادامه داد: 187 نفر از زنبور داران این دیار، تحت پوشش خدمات بیمه بوده و تعداد زنبورستان های بیمه شده 88 مورد است لذا زنبورداران برای جلوگیری از زیان مالی، نسبت به بیمه کردن زنبورستان های خود اقدام کنند.
** طرح اصلاح نژاد ملکه در جنوب کرمان
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان اظهار داشت: ایستگاه پرورش ملکه زنبور عسل جنوب کرمان در سال 1334 همزمان با سایر ایستگاه های کشور راه اندازی و با هدف تولید ملکه، حفظ ذخایر ژنی بومی شروع به کار کرد که هم اکنون یکی از هشت ایستگاه فعال کشور به شمار می رود.
محمدرضا قائدی فر افزود : عملیات اصلاح نژاد ملکه بومی، طی سال های گذشته همزمان با سایر استان‌های کشور آغاز شد که در حال حاضر وارد نسل F5 گردیده که بعد از نسل F5 ملکه هایی در سطح انبوه تولید و در اختیار بهره‌برداران این بخش قرار خواهد گرفت.
وی هدف از اجرای این طرح در فضای بسته را تقویت صفاتی چون آرام بودن زنبور، مقاومت به بیماری و کنه، بهبود راندمان تولید گرده و عسل و افزایش سریع جمعیت در بهار عنوان کرد.
قائدی فر تصریح کرد: با وجود مشکلاتی همچون خشکسالی های اخیر و نبود شهد و گرده مناسب در طبیعت، هرساله تعداد 300تا500 فروند ملکه، تولید و برای پروژه اصلاح نژادی مورد استفاده قرار گرفته است و ملکه های اصلاح نژادی تولیدی با ملکه های اصلاح شده سایر ایستگاه های کشور برابری می کند.
وی بیان کرد: در این طرح به دنبال آن هستیم که علاوه بر تولید گرده، ژل رویال و عسل، ملکه هایی تولید کنیم که با ملکه های کارنیکا رقابت کند و شاهد توسعه روزافزون پرورش زنبور عسل در منطقه باشیم.
**بیمه زنبورداران، مشکل اساسی این بخش است
زنبوردار نمونه جنوب کرمان با بیان اینکه بیمه زنبورداران، یکی از مشکلات اساسی این بخش است، اظهار داشت: دولت باید حمایت ویژه ای در زمینه بیمه زنبورداران داشته باشد و با ایجاد طرح های تشویقی می تواند زمینه رونق بیشتر این بخش را فراهم کند.
حسین کمالی گفت: مشکل دیگر زنبورداران، نبود تسهیلات کم بهره با دوره تنفس بالاست لذا در این بخش هم نیازمند حمایت های دولت هستیم.
وی با بیان اینکه تک‌محصولی بودن یکی از مشکلات فعلی صنعت زنبورداری کشور است، تصریح کرد: بیشتر زنبورداران فقط محصول عسل را تولید می‌کنند و همین دلیل باعث شده فعالیت آن‌ها از نظر اقتصادی با مشکل مواجه شود.
کمالی ادامه داد: یکی از محصولات و تولیدات با ارزش کلنی‌های زنبور عسل، زهر زنبورعسل است که باید به این بخش در کنار تولید عسل توجه ویژه ای شود تا از تک محصولی بودن زنبورداران جلوگیری شود.
این زنبوردار گفت: حمایت از تولید محصول عسل، گامی در جهت پیشرفت این بخش است لذا انتظار داریم مردم هم با خرید عسل های تولید داخل، از این بخش حمایت کنند.
گزارش: هادی شفیعی
7450/7429/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/70371/زنبورداری-در-جنوب-کرمان-طعم-تلخ-بیکاری-را-شیرین-کرده-است
بستن   چاپ