کرمان رصد
ضرورت توجه به قاعده کشت محصولات پرمصرف
چهارشنبه 19 دی 1397 - 9:31:27 AM
ایرنا
کرمان رصد - جیرفت - کشت پیاز در جنوب کرمان،به عنوان محصولی پرمصرف و خارج از فصل قاعده خاص خودش را دارد و اگر کشاورزان، بیش از میزانی که سازمان جهاد کشاورزی اعلام کرده، پیاز کشت کنند نه تنها سودی عایدشان نشده بلکه متحمل خسارت هم خواهند شد.
طرح استمرار یا همان طرح خارج از فصل به دلیل شرایط جغرافیایی مناطق ارائه شده است، به عبارتی زمانی که در زمستان، بسیاری از نقاط کشور درگیر بارش برف هستند، در نقاطی دیگر شرایط آب و هوایی برای کشت محصولات پر مصرفی همچون سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی مساعد است.
جنوب کرمان نیز یکی از نقاط حساس کشاورزی کشور به شمار می رود که طرح استمرار کاشت محصولات پر مصرف، با برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی در این منطقه اجرا می شود از این رو انتظار می رود کشاورزان عزیز و زحمتکش این دیار به توصیه های جهاد کشاورزی عمل کرده تا دچار خسران نشوند.
علاوه بر این، کشت و برداشت پیاز طرح استمرار به منظور تامین نیاز بازار داخلی در فصل سرد سال انجام می شود و این طرح از چندین سال گذشته در شهرستانهای جیرفت و کهنوج به مرحله اجرا درآمده و هر ساله میزان سطح زیرکشت و عملکرد تولید در هکتار، افزایش یافته است.
طی سالهای گذشته آنگونه که باید به قاعده کشت محصولات پر مصرف در جنوب کرمان توجه نشده و کشاورزان، کمتر اهمیتی برای توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی قائل می شدند و همین نا هماهنگی ها باعث می شد تولید محصول، به میزان خیلی زیادی افزایش پیدا کرده و قیمت گذاری ها به گونه ای انجام شود که حتی هزینه خرید بذر هم به کشاورز، برنگردد.
همین اتفاقات بموجب شد که نسبت به این موضوعات بیشتر حساس شویم و برای پیدا کردن گره های کهنه کشاورزی این خطه خصوصا کاشت پیاز در طرح استمرار، میزگردی کاربردی با حضور سعید برخوری رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، فرامرز رستگاری استاد دانشگاه و مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی و علی مسلمی کارشناس کشاورزی، برگزار کنیم.
**کشاورزان جنوب کرمان از کشت پیاز خودداری کنند
رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان گفت : کشاورزان این منطقه با توجه به منقضی شدن تاریخ مناسب کاشت و تحقق کشت به میزان 30 درصد بیش از برنامه ابلاغی، از ادامه و توسعه کشت این محصول خودداری کنند.
سعید برخوری افزود : در زمینه برنامه‌های ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی به منظور افزایش ضریب خود اتکایی محصولات استراتژیک و اساسی، با تاکید بر مدیریت و تنظیم بازار، برنامه کشت و تولید پیاز در سطح یکهزار و 700 هکتار و تولید 94 هزار و 500 تن هدف گذاری شده است.
وی ادامه داد: با سطح زیر کشت موجود، میزان محصول تولیدی بیش از برنامه و کشش بازار داخل در زمان و موعد مقرر خواهد بود از این رو کشت این محصول نباید ادامه پیدا کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان تصریح کرد: با توجه به سطح زیر کشت و تولید در استان‌های خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و جنوب فارس، افزایش تولید بیش از برنامه تعیین شده، موجب همپوشانی برداشت و در نهایت عرضه بالا در زمان کوتاه و افت قیمت بازار می شود که سبب زیان مالی برای کشاورزان خواهد بود.
وی اظهار داشت : با توجه به محدودیت بازار های خارجی در دریافت عوارض نسبتا بالا در فصل بهار، کشش بازار داخلی تعیین کننده است و هر گونه تولید بیش از برنامه می‌تواند افت قیمت را به دنبال داشته باشد.
برخوری از پایان کاشت پیاز بهاره در منطقه جنوب کرمان خبر داد و گفت: در کشت های تاخیری با طولانی شدن طول روز و فصل رشد، اغلب با گل رفتن گیاه، کیفیت محصولات تولیدی کاهش می یابد.
** تولید 180هزار تن پیاز در طرح استمرار جنوب کرمان
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان نیز گفت: پیش بینی می شود بیش از 180 هزار تن پیاز در طرح استمرار جنوب کرمان تولید شود.
فرامرز رستگاری افزود: برابر برنامه های ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی و سیاست‌های اجرایی اقتصاد مقاومتی، در سال زراعی جاری بیش از سه هزار و 700 هکتار از اراضی جنوب کرمان به کشت پیاز طرح استمرار اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: کشت این محصول با استفاده از آنیون سِت Onion-set و غالباً از ارقام مینروا، سایروس و پریماورا از 15 شهریور ماه آغاز شده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: عملیات برداشت کشت های زود هنگام نیز از 20 آذر ماه سال جاری آغاز و میانگین عملکرد مزارع با توجه به مدیریت کشت و تولید، از 45 تن تا 56 تن در هکتار است.
وی اظهار داشت: پیش بینی می شود که برداشت محصول پیاز تا پایان اسفندماه سال جاری با توجه به تاریخ کشت و وضعیت قیمت بازار ادامه یابد و به بازارهای مصرف عرضه شود.
رستگاری به کشاورزان جنوب کرمان توصیه کرد که مطابق تقویم زراعی، محصول خود را به بازار عرضه کنند.
** خسارت گشاورزان به علت نبود تناسب بین تولید و بازار
کارشناس کشاورزی جنوب کرمان هم در این میزگرد گفت: در زمینه کشت محصولات طرح استمرار، نبود تناسب بین تولید و بازار موجب ورود خسارت به کشاورزان می شود از این رو می طلبد کشاورزان به توصیه های سازمان جهاد کشاورزی توجه کنند.
علی مسلمی افزود : تولید زیاد و همزمان محصول پیاز در چند استان سبب افزایش محصول شده و در صورت نبود بازار فروش در داخل و خارج کشور، پیازکاران ضرر قابل توجهی متحمل می شوند.
وی اظهار داشت: در چنین شرایطی خوب است کشاورزان به سمت کشت محصولات بازار پسند حرکت کنند تا دچار زیان مالی نشوند.
این کارشناس کشاورزی عنوان کرد : تولید باید بر پایه بازار مصرف، برنامه ریزی شود تا شاهد کشاورزی پویا باشیم.
قواعد کشت پیاز را سازمان جهاد کشاورزی تعریف می کند و مسلما این سازمان باید تمام تلاش خود را برای تفهیم این قواعد به کشاورزان جنوب کرمان به کار گیرد .
خوب است به این موضوع هم توجه شود، که همه کشاورزان این دیار به رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی دسترسی ندارند و باید تدابیر لازم جهت اطلاع رسانی به موقع به این عزیزان اتخاذ شود .
به خصوص اینکه در جنوب کرمان بیش از 70 نشریه و پایگاه خبری، فعالیت می کنند و سازمان جهاد کشاورزی به ناچار باید از این ظرفیت شگرف استفاده کند و حتی بودجه ای مشخص، صرفا برای اطلاع رسانی به موقع، در سطح منطقه اختصاص دهد تا دیگر شاهد اشک و آه کشاورزان زحمتکش جنوب کرمان و خانواده هایشان نباشیم.
7450/7429/ 5054

http://www.kerman-online.ir/fa/News/73107/ضرورت-توجه-به-قاعده-کشت-محصولات-پرمصرف
بستن   چاپ