کرمان رصد
یک گام تا حذف کپرنشینی در جنوب کرمان/موج محرومیت در روستاهای کپری
سه شنبه 9 بهمن 1397 - 11:41:18 AM
مهر
کرمان رصد- طی سال های اخیر  با انتشار گزارش های متعددی سعی در نمایان کردن گوشه ای از زندگی کپر نشینان جنوب استان کرمان داشت حتی بحث کپر نشینی در شرق استان نیز که هنوز هم کمتر مورد توجه مسئولان استان قرار دارد نیز به مسئولان تذکر داده شده اما هر بار بعد از انتشار اخبار با موج تماس های برخی مسئولان در خصوص تکذیب وجود کپر در جنوب کرمان مواجه می شدیم.

پاک کردن صورت مساله این معضل، زمانی به اوج خود می رسید که برخی از مسئولان کپرنشینی را جزئی از فرهنگ و آداب و رسوم مردم محلی به شمار می آورند، در حالیکه وقتی وارد این خانه های کپری می شوید فقر و محرومیت شدید از سر و وضع ساکنان این کپرنشینان نمایان است.

خشکسالی کپرنشینی را تشدید کرد

خشکسالی، عدم وجود زیر ساخت ها، فقر فرهنگی، بیکاری مهمترین عامل کپرنشینی در جنوب کرمان محسوب می شود که البته طی دهه اخیر با وجود اقدامات صورت گرفته بر تعداد کپرنشینان جنوب کرمان افزوده شده است.

طبق گفته مدیرکل بهزستی استان کرمان بیشترین تعداد افراد تحت پوشش در جنوب کرمان است همین طور طبق آمار موجود جمعیت قابل توجهی از افراد تحت پوشش کمیته امداد استان نیز در جنوب کرمان زندگی می کنند که در مجموع شامل 10 درصد جمعیت استان کرمان می شود.

پیش از این صحبتهای زیادی در خصوص موفقیت عملکرد صورت گرفته در قلعه گنج عنوان شده بود اما در سفر نوبخت آنچه که بیشتر به چشم آمد محرومیتی است که در پشت تیترهای موفقیت این شهرستان در خصوص اقتصاد مقاومتی پنهان شده بود

یکی از مراکز تجمع کپر نشینی در استان کرمان شهرستان قلعه گنج است چند روز قبل معاون رئیس جمهور محمد باقر نوبخت به شهر پایلوت اقتصاد مقاومتی در کشور سفر کرد.

پیش از این صحبتهای زیادی در خصوص موفقیت عملکرد صورت گرفته در قلعه گنج عنوان شده بود اما در سفر نوبخت آنچه که بیشتر به چشم آمد محرومیتی است که در پشت تیترهای موفقیت این شهرستان در خصوص اقتصاد مقاومتی پنهان شده بود.

هر چند طرح هایی مانند هتل کپری، توسعه صنایع دستی یا پرورش بز اوراسیا در قلعه گنج اجرا شده است اما هنوز بخش زیادی از مردم محروم این منطقه طعم این طرح ها را نچشیده اند.

در همین راستا قرار شده با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) طی یک سال 10 هزار واحد مسکونی ساخته شود و عملا حذف کپر نشینی به عنوان نماد محرومیت در جنوب کرمان کلید بخورد.

واحدهای مسکونی متناسب با اقلیم منطقه ساخته می شوند

پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد در این خصوص گفته است افرادی شامل این طرح می شوند که تاکنون از هیچ تسهیلاتی برای ساخت مسکن استفاده نکرده باشند.

در این طرح خانه هایی با زیر بنای 50 متر مربع متناسب با اقلیم منطقه احداث شود که قیمت تمام شده هر مترمربع یک میلیون تومان برآورد می شود که 50 درصد از محل بودجه سازمان برنامه و بودجه، 25 درصد را بنیاد مسکن و مابقی را کمیته امداد متقبل می شوند.

طرح های اقتصاد مقاومتی در قلعه گنج با جدیدیت پیگیری می شوند

فرماندار قلعه گنج اظهار داشت: عمق محرومیت در شهرستانهای جنوبی کرمان زیاد است و با وجود کارهایی که صورت گرفته است هنوز اقدامات زیادی است که باید انجام دهیم.

عطا ناوکی افزود: حذف کپر نشینی یکی از اقدامات مثبت دولت است که خوشبختانه با همکاری مسئولان در سطح ملی در حال رفع شدن است.

وی تصریح کرد: ده ها طرح اقتصاد مقاومتی نیز در قلعه گنج در حال انجام و یا به اتمام رسیده است که اقتصاد مردم را متحول کرده است.

وی همچنین از آغاز ده ها پروژه بر پایه اقتصاد مقاومتی بر مبنای زیست بوم محلی و ظرفیت های شهرستان خبر داد.

با کمک معین های اقتصادی که در استان برای محرومیت زدایی مشخص شده طرح های عمرانی در حال انجام است

ناوکی، دامداری، کشاورزی، گردشگری و صنایع دستی را مهمترین زمینه توسعه اشتغال دانست و بیان کرد: با کمک معین های اقتصادی که در استان برای محرومیت زدایی مشخص شده است طرح های عمرانی در حال انجام است.

با وجود اقدامات صورت گرفته اما هنوز هم به خصوص در دهستان مارز در چند کیلومتری مرکز شهرستان قلعه گنج به سادگی می توان روستاهایی با جمعیت 100 خانوار را مشاهده کرد که نه آب، و برق دارند و نه می توان امکانات ابتدایی یک زندگی امروزی را در آن ها مشاهده کرد.

مارز در منتهی علیه جنوب استان کرمان قرار دارد که شامل 40 روستا است که مجاور سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان قرار گرفته است در این منطقه مهمترین منبع درآمد مردم یارانه ای است که برای هر نفر 45 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است.

 شاید باورش سخت باشد اما برخی از مردم این روستاها به دلیل عدم صدور شناسنامه در زمان تولد حتی از داشتن همین یارانه هم بی نصیب مانده اند.

اکثر این روستاها از کپر ساخته شده اند که همان برگ درختان خرما است، این روستاها از داشتن مدرسه، آب و برق و جاده دسترسی محروم هستند و با وجود اقدامات صورت گرفته طی سالهای اخیر هنوز مردم محروم مناطق دور افتاده طعم توسعه را نچشیده اند.


http://www.kerman-online.ir/fa/News/76226/یک-گام-تا-حذف-کپرنشینی-در-جنوب-کرمان-موج-محرومیت-در-روستاهای-کپری
بستن   چاپ