کرمان رصد
مهر گزارش می دهد؛
هزاران هکتار کانون فرسایش بادی و مالچ پاشی هزار هکتاری در کرمان
يکشنبه 28 بهمن 1397 - 14:16:51
خبرگزاری مهر
کرمان رصد - فهرج – طبق آمار موجود مردم شرق کرمان یک سوم از سال با پدیده گرد و غبار و طوفان شن دست و پنجه نرم می کنند و بسیاری از زیر ساخت های زندگی ساکنان این منطقه زیر خاک می رود.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: اگر به گزارش های هواشناسی نگاه کنید هر زمان که از فعال شدن سامانه های بارشی در مرکز و غرب کشور سخن گفته می شود در انتهای گزارش برای جنوب شرق کشور و به خصوص شرق استان کرمان گرد و غبار و باد شدید پیش بینی می شود.
قرار گرفتن شهرها و روستاهای این منطقه در کناره کویر و تشدید خشکسالی و افزایش بادهای 120 روزه سیستان و تغییر اقلیم منطقه طی سالهای اخیر موجب می شود با وزش هر بادی طوفانی سهمگین در شرق کرمان برپا شود که با خود شن و خاک به همراه می رود و هر بار بر وسعت بیابانهای منطقه می افزاید.
قرار گرفتن شهرها و روستاهادر کناره کویر و تشدید خشکسالی و افزایش بادهای 120 روزه سیستان و تغییر اقلیم موجب می شود با وزش هر بادی طوفانی سهمگین در شرق کرمان برپا شود
باغها، مزارع و قناتهای جدیدی زیر خاک می روند و از جمعیت سکنه روستاهای شرق کرمان کاسته می شود این در حالیست که جنگلهای محدود «کهور» موجود در منطقه نیز که تنها سد مقابل بیابانها بودند نیز به مرور در حال خشک شدن هستند.
در حالیکه طرح مالچ پاشی به دلایل مختلف از جمله کمبود اعتبار ماهها متوقف شده بود این طرح به صورت محدود در منطقه نگین کویر شهرستان فهرج بار دیگر آغاز شده است و انتظار می رود یکی از بحرانی ترین کانونهای فرسایش بادی در این منطقه هر چند محدود، زیر پوشش این طرح قرار گیرد.
هر چند دوستداران محیط زیست نکات فراوانی را در خصوص خسارت های مالچ پاشی در طبیعت مطرح می کنند اما مسئولان اجرای طرح مالچ پاشی را در دسترس ترین طرح برای حل موقت طوفانهای مکرر شن یافته اند.
برای تکمیل طرح به اعتبار نیاز داریم
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: خشکسالی طی سالهای اخیر موجب تخریب بخش قابل توجهی از پوشش گیاهی و جنگل ها در استان کرمان شده است و این مساله در شرق استان نیز بروز کرده است.

مهدی رجبی زاده بیان کرد: از بین رفتن پوشش گیاهی موجب تشدید فرسایش بادی و افزایش کانونهای گرد و غبار می شود و یکی از این مناطق بخش نگین کویر فهرج است که با اجرای طرح مالچ پاشی در هزار هکتار از کویر این منطقه انتظار داریم از شدت طوفان های شن کاسته شود.
موج مهاجرت از ریگان به دلیل گرد و غبار و طوفان شن
وی بیان کرد: برای تدوام اجرای این طرح نیاز به تامین اعتبار داریم که در این صورت در مجموعه در دو شهرستان فهرج و ریگان 12 هزار هکتار در فازهای بعد مالچ پاشی انجام می شود.
انتظار داریم طرح مالچ پاشی که به دلیل کمبود اعتبار ماهها متوقف شده است هر چه سریعتر در کانونهای بحرانی شهرستان ریگان آغاز شود
فرماندار ریگان نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: ما انتظار داریم طرح مالچ پاشی که به دلیل کمبود اعتبار ماهها متوقف شده است هر چه سریعتر در کانونهای بحرانی شهرستان ریگان آغاز شود.
امین باقری افزود: مسئولان در سطوح ملی باید از نزدیک مشکلات مردم بومی شهرستان به خصوص در مناطق روستایی و عشایر نشین را درک کنند.
وی با اشاره به تخلیه بسیاری از روستاهای این شهرستان گفت: این روند در حال توسعه است و هر هفته بر تعداد مهاجرانی که برای ادامه زندگی مجبور می شوند روستاهای خود را ترک کنند افزوده می شود.
وی بیان کرد: خشکسالی موجب شده سالها در ریگان باران نبارد و این وضعیت موجب تشدید بحران شده است.
مسئولان ملی و استانی باید مشکلات مردم شرق کرمان را ببینند
نماینده مردم شرق استان کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با مهر اظهارداشت: مشکلات ساکنان فهرج، بم، ریگان و نرمایشر و بروات بارها به مسئولان منتقل شده است و برای رفع مشکلات موجود نیاز به یک طرح جامع و کامل داریم و تاخیر در اجرای این طرح موجب بحران در شرق کرمان می شود.

حبیب الله نیکزادی گفت: طرح مالچ پاشی بعد از مدت ها پیگیری مجددا در شرق کرمان آغاز شده است و در صورت تامین اعتبار و اجرای گسترده می توان پیش بینی کرد در ماه های پیش رو از شدت توسعه بیابان ها و گرد و غبار جلوگیری شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر طبق آمار در هر سال حداقل یک سوم از روزها مردم با پدیده طوفان شن و بعد از آن ریزگردها و گرد و غبار مواجه هستند و این امر زندگی را برای مردم مشکل کرده است.
نیکزادی بیان کرد: با مشکل جدی در زمینه مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ مواجه شده ایم و بسیاری از باغ ها و نخلستانها و تاسیسات روستایی زیر خاک و شن می رود و خسارتهای زیادی به مردم و تاسیسات عمومی وارد می شود.
با مشکل جدی در زمینه مهاجرت روستاییان به شهرهای بزرگ مواجه شده ایم و بسیاری از باغها و نخلستانها و تاسیسات روستایی زیر خاک و شن می رود
وی گفت: مشکلات مردم بسیار زیاد و تامین اعتبار در این بخش بسیار اندک است و امیدواریم اعتبار لازم برای توسعه مالچ پاشی در فهرج و ریگان که بیشترین مشکل را دارند فراهم شود.
نماینده مردم شرق استان کرمان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مالچ پاشی در سیزده سال گذشته در شرق کرمان متوقف شده بود و دقیقا در همین ایام خشکسالی در کرمان تشدید شده و کانونهای بادی نیز افزایش یافته است. اگر طرح مالچ پاشی با تامین اعتبار لازم با جدیدت دنبال شود طی سال های آینده کانون ها بحرانی طوفان شن و گرد و غبار کنترل می شود و می توان اقتصاد روستاها را بار دیگر احیاء کرد.
وی با انتقاد از کمبود اعتبار در زمینه مبارزه با گرد و غبار در شرق کرمان بیان کرد: نباید مشکلات مردم این منطقه نادیده گرفته شود و در این خصوص وزارت خانه های مربوطه باید اهتمام بیشتری داشته باشند.
هر چند که طرح مالچ پاشی در شرق کرمان از ابتدای تابستان سال جاری تاکنون تعطیل شده بود اما پالچ پاشی در سطح هزار هکتار با تامین اعتبار محدود به هیچ عنوان نمی تواند مشکلات مردم شرق کرمان را از بین ببرد.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/77413/هزاران-هکتار-کانون-فرسایش-بادی-و-مالچ-پاشی-هزار-هکتاری-در-کرمان
بستن   چاپ