کرمان رصد
طرح های نوین آبیاری، تدبیر دولت در مقابله با خشکسالی
يکشنبه 11 فروردين 1398 - 12:01:17
ایرنا - اقتصادی
کرمان رصد - جیرفت - دولت با حمایت ویژه از اجرای سامانه های نوین آبیاری در باغها و مزارع جنوب کرمان، عملیات مقابله با بحران آب و خشکسالی را در این منطقه اجرایی کرد.
به گزارش ایرنا، استان کرمان با 183 هزار کیلومتر مربع مساحت، 11 درصد خاک کشور را به خود اختصاص داده و با وجود شرایط اقلیمی و جغرافیایی خشک و کویری، سالانه حدود 6 و نیم میلیون تن انواع محصولات زراعی را تولید می کند.
علاوه بر این سالانه 130 تا 150 هزار تن پسته، 200 هزار تن خرما و 85 هزار تن از گونه های مختلف مرکبات در این استان تولید می شود اما خشکسالی طی سال های متمادی، این بخش را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
و اما دولت تدبیر و امید را با توجه به حساسیت و حمایتی که نسبت به مقابله با بحران آب داشته، می توان دولتِ آب نامید زیرا با تدبیر خود، آینده نگری خوبی را در این بخش رقم زده است.
با توجه به شرایط آب و هوایی دنیا و بویژه ایران، امروز به سمت و سوی گرمای بیشتر زمین و خشکسالی پیش می رویم و در این راستا کمبود آب، چالشی بزرگ برای نسل های آینده به شمار می رود لذا این مساله از چشم دولتمردان پنهان نمانده و همچنان با برنامه ریزی های کارشناسی شده در مسیر حل مشکلات این عرصه، حرکت می کند.
بنا به اظهار نظر کارشناسان، بیش از 80 درصد آب استان، در بخش کشاورزی مصرف می شود از این رو بحث مدیریت آب در این بخش کمک زیادی به صرفه جویی و آینده نگری برای نسل آینده است.
متاسفانه کشاورزان نیز به ارزش واقعی آب پی نبرده و با آبیاری سنتی، این نعمت الهی را هدر می دهند.
دولت تدبیر و امید با آسیب شناسی این مساله، به حمایت ویژه از طرح های نوین آبیاری اقدام کرده تا این نعمت الهی به درستی مدیریت شود، از طرفی کم آبی و مصرف بی رویه و بدون مدیریت آب به عنوان میراث بجا مانده از گذشته و مهمتر از آن استمرار حدود 2 دهه خشکسالی در استان کویری کرمان، به چالش و زخمی عمیق بر پیکره بخش کشاورزی این دیار تبدیل شده است.
** 30 درصد اراضی کشاورزی جنوب کرمان به سیستم آبیاری نوین مجهز شد
مدیر آب و خاک جنوب استان کرمان گفت: با حمایت های دولت یازدهم و دوازدهم، 30 درصد از اراضی کشاورزی جنوب کرمان به سامانه نوین آبیاری تحت فشار مجهز شده است.
وحدت برخورداری با بیان اینکه سطح زیرکشت محصولات زراعی و باغی جنوب کرمان 240 هزار هکتار است، افزود: هم اکنون 75 هزار هکتار از این اراضی در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان به سیستم آبیاری نوین مجهز شده است.
وی به عملکرد سال گذشته بخش آب و خاک جنوب استان کرمان اشاره کرد و گفت: طی سال گذشته سه هزار و 500 هکتار از اراضی زراعی و باغی این خطه با اعتبار 46 میلیارد تومان به آبیاری نوین مجهز شده است.
برخورداری با بیان اینکه بیشترین بدهی پیمانکاران سامانه های آبیاری تحت فشار، به جنوب کرمان تعلق دارد اظهار داشت: میانگین تجهیز آبیاری تحت فشار در کشور، رقم 22 درصد است که این عدد با توجه به حجم بالای فعالیت در منطقه جنوب کرمان به 30 درصد رسیده و از طرفی افزون بر 50 میلیارد تومان به پیمانکاران بدهی داشتیم که با حمایت های دولت، 25 میلیارد تومان آن بدهی پرداخت شد و در حال رایزنی برای پرداخت 25 میلیارد تومان دیگر آن هستیم.
وی گفت: کشاورزان بدون محدودیت می توانند با مراجعه به مراکز خدمات جهاد کشاورزی برای دریافت یارانه 85 درصدی سامانه های آبیاری تحت فشار اقدام کنند.
برخورداری ادامه داد: 12 هزار پرونده درخواست آبیاری تحت فشار در جنوب کرمان طی سال جاری تشکیل شده و نیاز است کشاورزان در زمینه پرداخت میزان خودیاری، مشارکت کنند تا هرچه سریعتر این طرح اجرا شود.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه اقتصاد مقاومتی و رونق تولید اشاره کرد و گفت: اجرای طرح های جدید آبیاری، یکی از مصدایق اقتصاد مقاومتی است از این رو در جهت تحقق این شعار با تمام توان تلاش می کنیم.
وی با اشاره به توفیقات طرح همیاران آب، افزود: در زمینه مجهز شدن اراضی زراعی و باغی منطقه جنوب کرمان، استاندار کرمان و رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان با تمام توان از این بخش حمایت کرده اند.
** مانیتورینگ آب برنامه ای برای مدیریت چاهها
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان گفت: با توجه به بحران آب و تعداد زیاد چاههای غیرمجاز و برداشت های بی رویه، باید زمینه ایجاد مانیتورینگ آب ایجاد شود تا شاهد کنترل کامل چاههای آب باشیم.
برخورداری با بیان اینکه 23 هزار موتور پمپ در جنوب کرمان وجود دارد، تصریح کرد: از این تعداد، 9 هزار پمپ دیزلی است که همین موضوع، مشکلات این بخش را افزایش داده است.
** رویکرد مثبت دولت در مدیریت آب
فرماندار جیرفت نیز گفت: دولت تدبیر و امید رویکرد مثبت و نگاه ویژه ای به مساله آب دارد از این رو به این دولت، دولت آب می گویند و این مساله نشان از درک صحیح و به موقع دولتمردان از این مساله حساس است.
احمد امینی روش با تاکید بر اجرا و توسعه سامانه های آبیاری نوین، افزود: دولت تدبیر، 85 درصد از هزینه آبیاری نوین را به صورت تسهیلات بلاعوض پرداخت می کند و این مساله فرصتی برای کشاورزان است تا از مزایای فوق العاده این طرح بهره مند شوند.
وی با بیان اینکه پایین رفتن سطح آبهای زیر زمینی، شور شدن آب ها و کم شدن آب دهی موتورپمپ ها نشانه بحران آب است، اظهار داشت: باید در زمینه آموزش و آگاه سازی عموم مردم از عواقب مصرف بی رویه آب تلاش بیشتری شود و کشاورزان با عواقب اینگونه مصرف ها آشنا شوند.
** 288 هکتار از اراضی عنبرآباد به آبیاری تحت فشار مجهز شد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان عنبرآباد نیز در گفت و گو با ایرنا از تحت پوشش قرار گرفتن 288 هکتار از اراضی زراعی و باغی این شهرستان به آبیاری تحت فشار خبر داد.
محسن طاهری افزود: این میزان آبیاری تحت فشار در قالب سیاست های دولت از ابتدای سال 97 تاکنون انجام شده است.
وی تصریح کرد: برای اجرای این طرح ها، 37 میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی به صورت بلاعوض هزینه شده است.
مدیر جهاد کشاورزی عنبرآباد اظهار داشت: با اجرای طرح های نوین آبیاری در سال جاری، بیش از 90 بهره برداران از مزایای این روش، در سطح مزارع و باغ های خود بهره مند خواهند شد.
طاهری ادامه داد: در دولت تدبیر و امید بیش از 20 هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی شهرستان عنبرآباد به سامانه نوین آبیاری تحت فشار مجهز شده و 827 هکتار نیز در دست اجرا است.
وی گفت: برای اینکه بتوانیم مصرف آب را در بخش کشاورزی مدیریت کنیم یکی از راههای مهم و مؤثر، تحت پوشش قرار دادن اراضی زراعی و باغی به آبیاری تحت فشار است از این رو باید به این مساله توجه ویژه ای شود.
با توجه به حمایت ویژه دولت در پرداخت تسهیلات بلاعوض برای مجهز شدن زمین های کشاورزی به آبیاری تحت فشار، این بار نوبت کشاورزان است تا با مشارکت خود در استفاده صحیح از این سامانه ها برای رسیدن به بهره وری بیشتر، تلاش کنند.
جنوب کرمان، یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور به شمار می رود و با تولید سالانه بیش از چهار و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، نقش مهمی در تامین نیازهای کشاورزی کشور ایفا می کند، از این رو با توجه به ظرفیت های کشاورزی این منطقه، نگاه ویژه ای به اجرای سامانه های نوین آبیاری شده تا در سال های آینده دچار بحران آب نشویم، اما با وجود این فعالیت ها کشاورزان باید به عنوان حقابه داران اصلی منطقه، در استفاده از این نعمت الهی نهایت صرفه جویی و بیشترین بهره وری را داشته باشند.
گزارش: هادی شفیعی
3029/7450/7429

http://www.kerman-online.ir/fa/News/82164/طرح-های-نوین-آبیاری،-تدبیر-دولت-در-مقابله-با-خشکسالی
بستن   چاپ