کرمان رصد
رونق تولید با تغییر دیدگاه
روستایی که الگوی اقتصاد شهرنشینان شد/ ‏‬مهاجرت معکوس در «زردوکی»
يکشنبه 8 ارديبهشت 1398 - 17:19:28
خبرگزاری مهر
کرمان رصد - قلعه گنج - تغییر دیدگاه و حمایت مسئولان از روستاییان در قلعه گنج منجر به رونق تولید در روستاها و بازگشت مردم از شهرهای بزرگ به روستاها و احیاء کشاورزی و دامداری شده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: وقتی پا در روستاهای جنوب شهرستان قلعه گنج می‌گذارید در پس زمینه ذهنتان محرومیت و دوری از امکانات شهری پر رنگ تر از همیشه بر روی نگاهتان به اطراف اثر می‌گذارد اما این روزها همین مردم محروم گذشته و البته تلاشگر امروز الگویی شده‌اند برای مردم شهر نشین که در اوج امکانات و داشته‌های روز افزونشان گاهاً در روزمرگی و ناامیدی غرق شده‌اند.
این روزها مردم محروم گذشته و البته تلاشگر امروز الگویی شده‌اند برای مردم شهر نشین که در اوج امکانات و داشته‌های روز افزونشان گاهاً در روزمرگی و ناامیدی غرق شده‌اند
مشخصاً به روستای زردوکی در قلعه گنج سر می‌زنیم، این روستا تا پنج سال قبل جزو روستاهای متروکه و خالی از سکنه قلعه گنج محسوب می‌شد.
جوانان روستا برای کارگری و روز مزدی به رفسنجان و بندرعباس می‌رفتند تا که شاید بتوانند لقمه نانی برای خانواده خود تأمین کنند و به جز چند پیرمرد و پیر زن کسی در روستا باقی نمانده بود.
آغاز مهاجرت معکوس در زردوکی
اما پس از اینکه شهرستان قلعه گنج به پایلوت اقتصاد مقاومتی تبدیل شد و بعد از آموزش به مردم و تغییر دید گاه و اختصاص اعتبارات هر چند اندک اما هدفمند تولید در روستا رونق گرفت و مردم دسته دسته به روستا باز گشتند، حالا کار به جایی رسیده است که مردم از روستاهای اطراف برای کار در کارگاه‌ها، دامداری‌ها و گلخانه‌های روستای زردوکی به این روستا می‌آیند.

محمد یکی از روستاییان زردوکی است، وی می‌گوید: تا چند سال قبل روستای ما به دلیل خشکسالی، عدم انگیزه و نبود زیر ساخت و حمایت مسئولان به روستایی متروکه تبدیل شده بود که اکثر جوانان به شهرهای اطراف مهاجرت کرده بودند و از هر خانوار تنها سالمندان به جا مانده بودند و روستا خالی از جمعیت شده بود.
وی افزود: چند سال قبل پس از اینکه طرح‌های اقتصاد مقاومتی در روستا اجرا شد و ما خبر شدیم که مسئولان از ایده‌ها و طرح‌های مردم محلی حمایت می‌کنند طرح ایجاد گلخانه تولید محصولات کشاورزی را ارائه دادیم که پس از حضور کارشناسان و برآورد پتانسیل‌های منطقه این طرح مورد توجه قرار گرفت و با اختصاص یک بودجه اندک و ابتدایی ما نخستین گلخانه روستا را بنا کردیم.
آغاز یک تحول اقتصادی در روستا
وقتی محمد نخستین گلخانه روستا را راه اندازی کرد در ابتدا کارش به دیده تردید از سوی روستاییانی که مهاجرت کرده بودند نگریسته می‌شد اما زمانی که با وجود خشکسالی و با استفاده از روش‌های نوین آبیاری نخستین محصول برداشت و به بازار مصرف ارائه شد این محصول مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفت.
وی افزود: حاصلخیزی خاک منطقه موجب کیفیت محصول شد و به سرعت مورد توجه قرار گرفت و به همین دلیل بود روستاییان یکی یکی به روستا برگشتند.
در زردوکی هم اکنون بیش از 500 گلخانه وجود دارد که در هر یک از آنها یک خانوار مشغول به کار است و انواع محصولات کشاورزی در فصول مختلف کشت می‌شود.
کافی است شما یک تخصص داشته باشید و یا زمینه ایجاد یک کارگاه برای ایجاد درآمد ایجاد کنید در این صورت از شما حمایت می‌شود و موانع نیز از سر راه برداشته می‌شود
اما این همه ماجرای این روستا نیست، زهرا یکی دیگر از روستانشینان است که می‌گوید: حصیربافی و ساخت کالاهای مختلف از جمله پتانسیل‌های روستا است در واقع مسئولان در این زمینه دیدگاه خاصی داشتند و می‌گفتند هر پتانسیلی که ارائه کنید و توجیه اقتصادی داشته باشد مورد حمایت قرار می‌گیرد و من هم پیشنهاد ایجاد یک کارگاه صنایع دستی را دادم، روستای ما مملو از نخلستان است و به سادگی می‌توان صنایع دستی را با استفاده از برگهای نخل‌ها توسعه داد.
وی افزود: در کارگاهی که راه اندازی کردم چندین خانواده مشغول به کار شده‌اند در واقع کافی است شما یک تخصص داشته باشید و یا زمینه ایجاد یک کارگاه برای ایجاد درآمد ایجاد کنید در این صورت از شما حمایت می‌شود و موانع نیز از سر راه برداشته می‌شود.
هنوز هم مشکلاتی در این روستا برای توسعه کشاورزی و خرید و فروش محصولات از جمله دلال بازی وجود دارد اما آنچه مسلم است گام نخست در راستای توسعه اقتصاد مقاومتی در این روستا به خوبی برداشته شده است، بسیاری از اهالی روستاهای اطراف شهر قلعه گنج همین مسیر را طی کرده‌اند.
پرورش بز یکی از راههای توسعه اقتصاد روستا
یکی از مهمترین زمینه‌های اشتغال در این روستاها دامداری به خصوص پرورش بز مورسیا است، بسیاری از مردم محلی با دریافت وام‌های اندک و بهره‌وری بالا پرورش این دام را یکی از پر درآمد ترین راه‌های توسعه اقتصاد روستا می‌دانند.
زن مردم، پیر جوان در هر خانواده در کنار یکدیگر در حال توسعه روستا هستند و حالا در روستایی که خالی از سکنه شده بود مردم انواع محصولات را در کسب و کارهای روستایی تولید و به شهرهای بزرگ ارسال می‌کنند و حتی کارگر از روستاهای مجاور استخدام می‌کنند.
در روستایی که خالی از سکنه شده بود مردم انواع محصولات را در کسب و کارهای روستایی تولید و به شهرهای بزرگ ارسال می‌کنند
مجری طرح آبادانی و پیشرفت شهرستان قلعه گنج در گفتگو با مهر اظهار داشت: در این شهرستان‌هایی معین‌های اقتصادی معرفی و تسهیلات نیز اختصاص یافت و تمام پتانسیل‌های اقتصادی که می‌تواند منجر به تولید و درآمد شود حمایت می‌شود.
مسعود حیدروند افزود: 1200 پرونده تشکل شده و حدود 500 فقره تسهیلات پرداخت شده است.
وی افزود: ما شاهد یک برگشت پذیری و مهاجرت معکوس در شهرستان قلعه گنج هستیم و این روند با نظارت و حمایت ویژه ادامه دارد.
وی گفت: 35 میلیارد تومان تسهیلات 10 تا 150 میلیون تومانی به مردم محلی پرداخت شده است.
وی ادامه داد: ما در این طرح به دنبال بالقوه کردن پتانسیل‌های اقتصادی شهرستان به خصوص در روستاها هستیم.
حیدروند بیان کرد: هم اکنون قلعه گنج یکی از بزرگترین مراکز تولید بز محسوب می‌شود و به دلیل بهره‌وری بالای این دام شاهد توسعه اقتصاد شهرستان قلعه گنج هستیم.
وی گفت: این گونه بز از اسپانیا به قلعه گنج منتقل شده و هم اکنون بخش قابل توجهی از نیاز منطقه از این دامداری‌ها تأمین می‌شود.
هم اکنون قلعه گنج که روزگاری جزو محروم‌ترین مناطق کشور محسوب می‌شد به الگوی توسعه و رونق تولید با تکیه بر پتانسیل‌های بومی و محلی تبدیل شده است.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/82920/روستایی-که-الگوی-اقتصاد-شهرنشینان-شد--‏‬مهاجرت-معکوس-در-«زردوکی»
بستن   چاپ