کرمان رصد
به دلیل جلوگیری از صادرات خرما
کشاورزان بمی در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند/ توقف خرید و فروش رطب
جمعه 20 ارديبهشت 1398 - 11:51:11
خبرگزاری مهر
کرمان رصد - کرمان – تصمیم عجیب روزهای اخیر برای جلوگیری از صادرات خرما، نخلداران شرق استان کرمان را در آستانه ورشکستگی و انبار شدن محصولات طی یک سال پیش رو قرار داده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: خرما دومین محصول کشاورزی صادراتی استان کرمان محسوب می‌شود و هر سال میلیون‌ها دلار ارز را وارد کشور می‌کند، بازار فروش خرما به صورت ویژه و سنتی در طول سال در ماه مبارک رمضان و کشورهای اسلامی است.
اندونزی، مالزی، آفریقا، عراق، افغانستان، پاکستان و ترکیه از بازارهای سنتی خرمای استان کرمان محسوب می‌شود. در کرمان هر ساله 300 هزار تن خرما تولید می‌شود که اکثراً رطب مضافتی و از نوع مرغوب صادراتی محسوب می‌شود.
تکرار خاطره تلخ مردم کرمان در زمینه جلوگیری از صادرات محصولات کشاورزی
هر چند طی سال جاری در بازار داخلی شاهد نوسانات زیادی در زمینه قیمت خرما هستیم و قیمت‌ها گاه تا پنج برابر سال گذشته رشد نشان می‌دهد اما باید به این نکته توجه کرد که خرما به خصوص نوع مضافتی آن، یک کالای صادرات محور است و اقتصاد مردم شرق استان کرمان وابسته به بازارهای خارجی است.
دولت به جای شناسایی دلالانی که در بازار اخلال ایجاد کرده‌اند جلوی صادرات و فروش محصول کشاورزانی را گرفته که در دمای 52 درجه‌ای بم در اوج تابستان عرق ریخته‌اند
اما دولت برای کنترل بازار داخلی طی روزهای اخیر یک تصمیم عجیب گرفته است و آن متوقف شدن صادرات خرما به کشورهای مختلف در اوج فصل تقاضای خرما در جهان است.
این تصمیم کرمانی‌ها را به یاد تصمیم دولت نهم در خصوص جلوگیری از صادرات پسته در آستانه نوروز انداخت که موجب شد بازارهای استراتژیک خارجی از دست تجار ایرانی خارج شود.
تجار بمی که از ماه‌ها قبل با طرف‌های خارجی قرار داد بسته‌اند نمی‌توانند به تعهداتشان پاسخگو باشند.
بلاتکلیفی تجار و بر زمین ماندن تعهدات صادراتی
یکی از تجار به مهر می‌گوید: اردیبهشت سال قبل برای اروپا سفارش گرفتیم این خرما به صورت خاص برای کشورهای اروپایی با وزن کم بسته بندی و آماده ارسال بود که متوقف شده است.

اسماعیل افشار می‌گوید: با این اقدام در بازارهای جهانی بی اعتبار می‌شویم و بازاری را هم که سال‌ها برای به دست آوردنش تلاش کرده بودیم از دست می‌دهیم و کسی هم پاسخگو نیست.
در بازارهای جهانی بی اعتبار می‌شویم و بازاری را هم که سال‌ها برای به دست آوردن تلاش کرده بودیم از دست می‌دهیم و کسی هم پاسخگو نیست
وی می‌گوید: طبق آمار 35 هزار تن خرما در سردخانه‌های بم وجود دارد که با این تصمیم دولت دپو شده و دو ماه دیگر باید محصول جدید را هم برداشت و روانه سردخانه‌ها کنیم.
یکی از کشاورزان بمی می‌گوید: ریشه گرانی خرما صادرات نیست بلکه دلالانی هستند که خرما را پیش خرید کرده‌اند و خرمایی را که کیلویی 8 تا 10 هزار تومان از کشاورز قبل از فصل برداشت خریده‌اند حالا کیلویی تا 50 هزار تومان در بازار می‌فروشند، دولت به جای برخورد و شناسایی این افراد که در بازار اخلال ایجاد کرده‌اند جلوی صادرات و فروش محصول کشاورزانی را گرفته است که در دمای 52 درجه‌ای بم در اوج تابستان عرق ریخته‌اند و کار کرده‌اند.
محمد احمدی می‌گوید: هر فردی که آشنایی ابتدایی با کشاورزی و یا بازاریابی داشته باشد به درستی می‌داند که خرما در طول سال به فروش نمی‌رود و تنها زمان فروش خرما از دو ماه به ماه مبارک رمضان تا انتهای این ماه است.
جلوگیری از صادرات خرما غیرکارشناسی است
وی افزود: ذائقه اکثر کشورهای جهان به خصوص در اروپا و آمریکا با خرما سازگار نیست و بازار خرما اکثراً در کشورهای مختلف اسلامی در ایام ماه رمضان است، حالا چه کسی و چگونه به این نتیجه رسیده که باید جلوی صادرات محصول خرما را بگیرد جای سوال است و ما از نمایندگان مجلس می‌خواهیم این مشکل را به صورت ویژه بررسی کنند.
احمدی بیان کرد: خرما هم اکنون در بم که قطب تولید محصول مرغوب خرما است فروش نمی‌رود و در سردخانه‌ها و مغازه‌ها بدون مشتری مانده است.
وی گفت: خرما قبل از ماه رمضان توسط دلالان و یا واسطه‌ها خریداری و به استان‌های مختلف کشور منتقل شده است و در ماه رمضان خرید و فروش عمده در داخل کشور انجام نمی‌شود.
خرما قبل از ماه رمضان توسط دلالان و یا واسطه‌ها خریداری و به استان‌های مختلف کشور منتقل شده و در ماه رمضان خرید و فروش عمده در داخل کشور انجام نمی‌شود
این کشاورز افزود: اگر نتوانیم خرما را که یک سال در سردخانه‌ها بوده صادر کنیم این محصول باید یک سال دیگر در سردخانه بماند و همراه با محصولی که مرداد ماه امسال برداشت می‌شود برای رمضان سال 99 انبار شود که کاملاً غیر منطقی است.
وی ادامه داد: در زمانی که کشور نیاز به ارز دارد و بازار خارجی تشنه محصول خرمای ایران است چرا جلوی درآمد کشاورزان گرفته شده است.
اسد قربانی یکی از فروشندگان خرما در بم است که می‌گوید: یک هفته است که متأسفانه خرید و فروش خرما در بم متوقف شده است.
وی می‌گوید: تصمیم ناگهانی جلوگیری صادرات خرما بازار فروش را در بم تحت تأثیر قرار داده است.
افزایش قیمت توسط دلالان صورت گرفته و ریشه آن کاملاً مشخص است
قربانی می‌افزاید: کمبود خرما در بازار داخلی وجود ندارد و افزایش قیمت‌ها ربطی به کمبود خرما در کشور ندارد، این دلالان، نوسانات ارز، افزایش دستمزد، افزایش نرخ سردخانه‌ها، افزایش نرخ بسته بندی است که خرما را گران کرده است، در واقع همان دلیل که موجب افزایش عمومی اجناس شده روی خرما تأثیر گذاشته است اما دولت با این تصمیم راه درآمد کشاورزان را به کلی بسته است.
قربانی گفت: تجاری که سال‌های گذشته به صورت سنتی خرمای مرغوب ایران و به ویژه بم را خریداری می‌کردند حالا برای خرید خرما به کشورهای دیگر رفته‌اند و ما هم در بازار بی اعتبار شده‌ایم.
وی می‌گوید: فردی که تصمیم به توقف صادرات گرفته حتی نمی‌دانسته که بخش قابل توجهی از خرمای بم برای صادرات تولید می‌شود و در بازار داخلی مصرف نمی‌شود، حتی نمی‌داند که خرما ارقام مختلف دارد و هر رقم بازار مخصوص به خودش را دارد.
حسن اقدامی یکی از کشاورزان است که می‌گوید: به دلیل اینکه درآمد نداشتم نیمی از محصول را مهر ماه به دلال‌ها کیلویی 11 هزار تومان فروختم حالا دلال همان خرما را در بم 30 هزار تومان و در کرمان و تهران با قیمت‌های بسیار بیشتر می‌فروشند.
وی افزود: باقیمانده خرما را نیز قصد داشتم در ماه رمضان مانند سال‌های گذشته صادر کنم که دولت جلوی صادرات را گرفت و در بازار عمده فروشی داخلی هم تقاضا وجود ندارد.
حالا کشاورزان بمی با نگرانی به بازار اقتصاد تک محصولی سال جاری می‌نگرند و نمی‌دانند پس از ماه رمضان محصولشان را باید چگونه در بازاری که متقاضی ندارد بفروشند.

http://www.kerman-online.ir/fa/News/83331/کشاورزان-بمی-در-آستانه-ورشکستگی-قرار-گرفتند--توقف-خرید-و-فروش-رطب
بستن   چاپ