کرمان رصد
ایسنا از یک نشست صمیمی، بی پرده و صریح گزارش می‌دهد؛
2.5 ساعت گفت‌وگوی عالی‌ترین مقام قضایی استان با دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان/از استقلال قوه قضاییه تا پرونده سرقت مسلحانه بازار کرمان
يکشنبه 12 خرداد 1398 - 11:13:51
ایسنا - اجتماعی
کرمان رصد - جوان ایرانی، جوان پرانگیزه و پرشوری است و حضور پرشور و پرنشاط و پرانگیزه‌ جوان‌ها در عرصهی مسائل گوناگون کشور مهم است که باید ساز و کاری در نظر گرفت که این انرژی گرانبهاء را به جامعه معرفی و عرضه کرد.
به گزارش ایسنا منطقه کویر، عصر دیروز (11 خردادماه) یک چهره علمی – قضایی به عنوان عالی ترین مقام دستگاه قضایی کشور در استان کرمان، مهمان اساتید و دانشجویان گروه دانشگاه علمی – کاربردی جهاددانشگاهی بود. قرار این جلسه ساعت 17 عصر در سالن شهید آشتیانی دفتر مرکزی جهاددانشگاهی کرمان برگزار شود. ساعت 16 و 52 دقیقه بود که این مرد صبور وارد ساختمان مرکزی جهاددانشگاهی شد که نشان دهنده میزان اهمیت این فرد به جامعه دانشگاهی و دانشجو بود.

من فقط در پله‌ها می‌دویدم که به دکتر "رضا کامیاب‌مقدس" رییس جهاددانشگاهی استان کرمان خبر دهم که دکتر موحد رییس کل دادگستری استان کرمان آمدند تا به استقبال ایشان بیایند، اما دکترموحد سریع از پله‌ها بالا رفت و اجازه پایین آمدن رییس جهاددانشگاهی استان برای استقبال از خود را نداد و این بی‌آلایشی او قابل احترام بود.
سراسیمه به سمت سالن برگزاری جلسه دویدم و در همین حین در حال تماس با قاری قرآن بودم که خود را سریع به محل مورد نظر برای قرائت قرآن برساند، که ازدهام دانشجویان و استقبال دانشجویان حقوق این دانشگاه از این اتفاق تقریبا بی سابقه شگفت‌انگیز کرد. سالن مملو از دانشجو بود (قرار بود تنها 100 دانشجو و استاد در این مراسم شرکت کنند که نزدیک به 200 نفر حضور پیدا کرده بودند)، همه صندلی‌ها پر و تعداد زیادی دانشجو ایستاده بودند، سالن به دلیل جمعیت زیاد بسیار گرم شده بود، همکاران دانشگاه در حال اضافه کردن صندلی برای نشستن دانشجویان بودند که ناگاه چشمم به قاری قرآن افتاد و خودم را از لا به لای جمعیت به او رساندم تا لیست برنامه‌ها را به او بدهم و سریع از او دور شدم و بلافاصله به کمک همکاران برای مدیریت سالن رفتم.

رییس دادگستری استان کرمان ساعت 17 وارد راهروی منتهی به سالن اجتماعات شد، دکتر کدیور معاون آموزشی دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی به دانشجویان اعلام می‌کرد مقداری کنار بروند تا آقای دکتر موحد بتواند وارد سالن شود. شور نشاط در چهره دانشجویان کاملا هویدا بود، آرام کنار رفتند تا رییس کل دادگستری استان کرمان وارد سالن کنفرانس شود، به علت ازدهام جمعیت دکتر موحد و دکتر کامیاب‌مقدس را نمی‌دیدم ودر این بین صدای قاری قرآن را شنیدم که بی‌وقفه جلسه را آغاز کرد و پس از قرائت قرآن، صلوات خاصه امام رضا (ع) با صدای مقام معظم رهبری و پس از آن سرود ملی پخش شد.
موحد نگران دانشجویانی که ایستاده بودند، بود که دکتر کامیاب‌مقدس به ایشان اطمینان دادند که در حال چیدن صندلی برای همه دانشجویان هستند و نکته جالب توجه این بود که با جود اینکه جمعیت زیادی در سالن ایستاده و نشته بودند، اما هیچ همهمه‌ای به گوش نمی‌رسید.

دکتر "رضا کامیاب‌مقدس" رییس جهاددانشگاهی استان کرمان در ابتدای این جلسه ضمن خیر مقدم‌گویی به همه اساتید و دانشجویان، گفت: خوشبختانه در سال های اخیر ارتباط تنگاتنگی بین جهاددانشگاهی و دادگستری استان کرمان وجود داشته است.
وی از رشد و بالندگی دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان سخن گفت و در ادامه با بیان این مطلب که اساتید گروه حقوق این دانشگاه از قضات و وکلای برجسته استان هستند، اظهار کرد: جهادانشگاهی استان کرمان فعالیت‌های گسترده‌ای در زمینه کاهش آسیب‌های اجتماعی دارد که این مهم به نوعی در ارتباط با فعالیت‌های دادگستری و گروه حقوق هستند، به‌طورمثال جهاددانشگاهی استان کرمان مجری طرح دفاتر تسهیل‌گری با نظارت عالیه دفتر امور اجتماعی استانداری کرمان است که در همین راستا 10 دفتر تسهیل‌گری در محله‌های حاشیه‌ای، بافت‌های فرسوده و سکونت‌گاه‌های غیررسمی شهر کرمان راه اندازی است.

کامیاب‌مقدس مهمترین سند استان را سند آمایش سرزمینی استان دانست که سال گذشته توسط جهاددانشگاهی استان تدوین و در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مورد تصویب قرار گرفته اشاره و بیان کرد: طبق این سند شهر کرمان به عنوان مرکز جنوب شرق و سواحل مکران شناخته شده و مرکز خدمات در این منطقه است که یکی از مهمترین خدمات، خدمات حقوقی است.
در ادامه دکتر "حسن صفا" نماینده مدیر گروه حقوق دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان که به جای آقای دکتر خواجویی مدیرگروه حقوق دانشگاه علمی کاربردی که به علت دیدار رییس کانون وکلای سراسر کشور با آیت الله رئیسی، رییس قوه قضاییه کشور در این جلسه حضور نداشت، با صدایی آرام و شمرده ضمن تشکر از دست‌اندارکاران برگزار کننده این نشست، از توسعه‌های قضایی در دوران تصدی دکتر موحد تاکنون در استان کرمان سخن گفت و بیان کرد: دانشگاه‌های علمی کاربردی برپایه مهارت محوری و به عنوان یک دانشگاه نسل سوم در کشور بنا شده است و انتظار می رود این دانشگاه در نوع کاربردی با دانشجویان دیدگاه متفاوت داشته باشد.
وی در ادامه به مشکلات دانشجویان در زمینه کارورزی اشاره کرد و همچنین به تبیین نحوه استفاده از ظرفیت‌های دانشجویان علمی کاربردی در بخش‌های مختلف دستگاه قضایی پرداخت و افزود: از ظرفیت دانشگاه علمی کاربردی می‌توان استفاده بهینه کرد به طوری که دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته می توانند در دفاتر خدمات قضایی حضور داشته باشند و از نزدیک با مسایل قضایی آشنا شوند.
«ساقی به نور باده برافروز جان ما؛ مطرب بگو کار جهان شد به کام ما؛ من در پیاله عکس رخ یار دیده‌ام؛ ای بی‌خبر ز لذت شرب مدام ما» اینها اشعاری بود که دکتر جلالی نماینده اساتید گروه حقوق دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان با صدای رسا خواند و در ادامه از وجود انگیزه، تعهد، توانایی، دانش و امکانات در دانشگاه‌های کشور خبر داد و عنوان کرد: نقشه جامع علمی کشور، سند برنامه توسعه و سند بنیادین آموزش و پرورش مهمترین اسناد بالا دستی کشور هستند.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه جایگاه حقوق در حال حاضر مناسب تبیین نشده تصریح کرد: در شهرک صنعتی شماره 2 شهر کرمان 220 کارخانه وجود دارد که فقط 70 مورد آنها فعال هستند که در حال بررسی علت تعطیلی این کارخانجات از دیدگاه حقوقی هستیم، لذا می‌توان با استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها، گره‌گشای مسایل حقوقی اقتصاد باشیم و این تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کنیم.
جلالی با همان صدای بلند و رسای خود چند پیشنهاد به رییس کل دادگستری استان کرمان داد و گفت: انتظار داریم که در شورای حل اختلاف جای افرادی که تحصیلات حقوقی ندارند پس از اتمام دوره‌ی عضویتشان با فارغ‌التحصیلان رشته حقوق عوض شود.
در ادامه رییس جهاددانشگاهی استان کرمان از اقدام جهاددانشگاهی استان در راستای آموزش‌های مهارتی به افراد در آستانه ازدواج، حین و پیش از ازدواج به جهت کاهش آمار طلاق سخن گفت و این اقدام را مرهون حمایت‌های دادگستری استان کرمان دانست.

در ادامه دکتر "یداله موحد" رییس کل دادگستری استان کرمان با چهره آرام و صبور با بیان این مطلب که علاقمندم که جلسه پرسش و پاسخ باشد و دانشجویان سوالات خود را مطرح کنند، گفت: معتقدم مناسب نیست برای یک دانشجوی رشته حقوق که شناخت دقیقی از فرایندهای قضایی کشور نداشته باشد و دستگاه عدالت را نشناسد. دانشجو رشته حقوق باید از چالش‌های فراروی دستگاه قضا و موانع کشور مطلع و برای آنها راهکار مناسبی ارایه دهد.
وی بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های علمی و توانمندی‌ها و امکانات پژوهشی که در مراکز علمی کشور وجود دارد، تاکید کرد و افزود: رسالت جهاددانشگاهی از بدو تاسیسش ایجاد حلقه اتصال بین جامعه، نهادهای قضایی، اجرایی و صنعتی با مراکز و نهادهای علمی کشور بوده که خوشبختانه این اقدام تا حدودی اجرایی شده است.
عالی ترین مقام قضایی کشور در استان کرمان با اشاره به موفقیت‌های علمی و اجرایی جهاددانشگاهی استان کرمان بر ایجاد اتصال مناسب حلقه علمی حقوق با دستگاه قضا توسط جهاددانشگاهی و دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی تاکید و عنوان کرد: جامعه دانشگاهی حقوق ارتباط آنچنانی با دستگاه قضایی نداشته یا حضور ندارند یا اینکه حضورشان بسیار کمرنگ است که باید با تاکیدات آیت الله رئیسی رییس قوه قضاییه کشور در دوره جدید این قوه، این حضور و نقش جامعه دانشگاهی در دستگاه قضاء در همه زمینه های فکری و اجرایی افزایش پیدا کند.
وی قوه قضاییه را یکی از ارکان سه گانه حاکمیت جمهوری اسلامی دانست و اظهار کرد: قوه قضاییه یکی از اجزا و ارکان حکومت است اما در عین حال مستقل عمل می کند.
موحد با طرح این سوال که استقلال قوه قضائیه چه معنا و چه مفهومی دارد؟ و آیا قوه قضائیه باید جزیره‌ای عمل کند؟ عنوان کرد: استقلال قضا به معنی واقعی یعنی استقلال در انجام وظایف و ماموریت‌های خود بوده به طوری که سایر قوا در آن مداخله‌ای نداشته باشند و تصمیم‌گیری‌های آن تحت تاثیر مسایل سیاسی و غیره قرار نگیرد.
وی ادامه داد: استقلال قضا در دادرسی‌ها و صدور احکام، حل و فصل اختلافات دعاوی و رسیدگی به جرایم است، به‌طورمثال زمانی که پرونده فساد اقتصادی مطرح می‌شود، قوه قضائیه و مخصوصا قاضی رسیدگی این پرونده باید از استقلال کامل برخوردار باشد و هیچ نهاد قدرتمند دیگری نتواند در امر قضا مداخله کرده تا قاضی بتواند حکم عادلانه صادر کند.

رییس کل دادگستری استان کرمان با بیان این مطلب که قوه قضائیه نهاد تضمین کننده حقوق فردی و اجتماعی در جامعه است، تصریح کرد: برای تضمین حقوق فردی و اجتماعی باید مجلس شورای اسلامی با تصویب قوانینی در این رابطه و همچنین دولت برای ایجاد رفاه اجتماعی، پیشتیبان حقوق فردی و اجتماعی افراد باشد.
وی عنوان کرد: با توجه به کثرت دعاوی و مراجعات متاسفانه اکنون همه ظرفیت‌های قوه قضائیه بنا به دلایل مختلفی مشغول است به طوری که 345 نفر قاضی در استان کرمان مشغول به فعالیت هستند که ماهیانه به‌طورمتوسط 137 پرونده به قضات استان ارجاع می‌شود؛ همچنین سالانه 10 میلیون مراجعه فقط برای دریافت گواهی عدم سوءپیشینه در کشور داریم.
موحد با طرح این سوال که چه اتفاق افتاده که جامعه ما گرفتار این حجم پرونده، اختلافات، دعاوی و جرایم شده است؟ و چرا نرخ دعاوی ما روزانه در حال افزایش است؟ بیان کرد: در سال گذشته در استان کرمان تقریبا 2.5 درصد رشد پرونده در سیستم قضایی را شاهد بودیم که 565 هزار پرونده در مراحل مختلف دادگستری استان مطرح شده که این مورد غیر از پرونده‌های شورای حل اختلاف بوده است و 165 هزار پرونده در شورای حل اختلاف استان مورد رسیدگی قرار گرفته است.
وی خطاب به جامعه علمی کشور شامل اساتید و دانشجویان گفت: آیا مراکز علمی کشور نباید پاسخگوی این مسایل باشند و یک کار پژوهشی و علمی در این زمینه انجام دهند و نیاز علمی کشور در امر قضا را پاسخ دهند؟ و اگر قرار است دانشجویان و اساتید حقوق گامی برای کمک به قوه قضاییه بردارند، بایستی پاسخی برای این مسایل پیدا کنند.
رییس کل دادگستری استان کرمان عنوان کرد: در ابتدای انقلاب جمعیت کشور حدود 35 میلیون نفر بود و جمعیت امروز کشور حدود 81 میلیون نفر است؛ اما سوالی که مطرح است، آیا دعاوی مطرح شده در سیستم قضا متناسب با رشد جمعیت است؟ پاسخ خیر بوده و این آمار خیلی به مراتب بیشتر است.
وی اضافه کرد: اما در اینجا سوال است که مناسبات اجتماعی و اقتصادی در این مدت زمان چه میزان توسعه پیدا کرده است؟ آیا توسعه اقتصادی مثلا شهر کرمان برابر است با ابتدای انقلاب؟ آیا توسعه قابل توجهی در این زمینه نداشتیم؟ حال باید بدانید که توسعه آسیب‌هایی را تولید می‌کند.

بالاترین مقام قضایی استان کرمان از حجم زیاد مهاجرت‌ها به شهرها پس از انقلاب سخن به میان آورد و بیان کرد: تعارضات فرهنگی و عدم توازن بین حاشیه شهر و بطن شهر به لحاظ اقتصادی جرایمی را تولید کرده است.
وی موارد اشاره شده فوق را از علل افزایش حجم پرونده‌ها در دستگاه قضا دانست و تصریح کرد: اگر تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به‌خوبی مدیریت می‌شد، نباید با این حجم پرونده‌ها، اختلافات و دعاوی مواجه شویم. اکنون به دنبال راه‌حل می‌گردیم و رییس قوه قضاییه می‌فرمایند «اکنون دوره تحول دستگاه قضائی است»؛ لذا باید کارهای بزرگ در دوره تحول انجام داد و با کارهای متعارف نمی‌توان دستاورد بزرگ داشته باشیم.
موحد بر لزوم ایجاد ارتباط بین جامعه نخبگانی و سیستم قضائی تاکید کرد و افزود: جامعه علمی کشور باید راهکار کاهش پرونده‌ها و مراجعات به دستگاه قضا را ارایه کند. اگر با جامعه علمی حقوق استان کرمان یک هیات اندیشه‌ورز در این زمینه ایجاد کنیم می‌تواند یک تحول عظیم در این زمینه ایجاد کند.
وی مهمترین مسایل قضایی کشور، را ریشه در کثرت ورودی‌ها و مراجعات دانست و اظهار کرد: اگر این موضوع حل شود، قطعا مردم نیز عدالت بهتری را احساس می‌کنند. اکنون به علت حجم زیاد پرونده‌ها قضات حکم می‌کنند و حکم به‌طور ریشه‌ای مسایل و مشکلات ما را حل نمی‌کنند این در حالی است که آخرین راهکار حکم قضاست، بسیاری از احکام صادره خودش تولید دعوا و جرم می‌کند اما اگر مسایل از طرق صلح ساز حل شود، مسایل ریشه‌ای حل خواهند شد.
رییس شورای قضایی استان کرمان تکریم ارباب رجوع و کاهش اطاله دادرسی را مباحث مهم در دستگاه قضاء برشمرد و اظهار کرد: دستگاه قضا از اطاله دادرسی رنج می‌برد.

در ادامه این جلسه صمیمی 2.5 ساعته که با حضور گسترده اساتید و دانشجویان گروه حقوق دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان برگزارشد، نشست پرسش و پاسخ بی پرده و صریح بین رییس کل دادگستری استان کرمان با دانشجویان و اساتید صورت گرفت
رییس کل دادگستری استان کرمان در پاسخ به پرسش یکی از حضار در خصوص آخرین وضعیت پرونده سرقت مسلحانه از طلا فروشی در بازار کرمان گفت: کارهای فنی و تحقیقاتی در راستای این پرونده در کل کشور در حال انجام بوده و کار بسیار سنگینی در حال انجام است که خوشبختانه گروه های پیگیر، به سرنخ‌های خوبی دست پیدا کرده‌اند و امیدواریم مجرمین این جنایت بزودی دستگیر شود.
وی ادامه داد: متاسفانه در این حادثه یک دست‌فروش کشته شده است و بنده تنها به عنوان یک قاضی این جرم را یکی از مصادیق بارز محاربه می‌دانم گفتنی است که مجرمین یک اسلحه شکاری و یک اسلحه کلانش و پوتک به همراه داشته‌اند و این نشان دهنده برنامه‌ریزی دقیق آنها است.
موحد افزود: سارقین دو مغازه طلا فروشی در بازار کرمان نشانه گرفته بودند که در ابتدا با پوتک به شیشه مغازه‌ها ضربه زند با فرض آنکه شیشه‌ها ضد گلوله هستند، اما با توجه به اینکه این شیشه ها ضد گلوله نبود کل زمان سرقت تقریبا 68 ثانیه به‌طول کشیده است.
بیش از دو ساعت این نشست و پرسش و پاسخ به‌طول انجامید و با توجه به اینکه به زمان های اذان مغرب به وقت کرمان نزدیک می شدیم، اما دانشجویان همچنان پس از پایان نشست سوالات خود را می‌پرسیدند که نکته قابل در این بود که رییس دادگستری استان کرمان حتی ایستاده با متانت به سوالات دانشجویان پاسخ می داد.



گزارش از «سارا سلطانی» خبرنگار ایسنای منطقه کویر
عکس از «ساره تجلی» عکاس ایسنای منطقه کویر
انتهای پیام

http://www.kerman-online.ir/fa/News/84146/25-ساعت-گفت‌وگوی-عالی‌ترین-مقام-قضایی-استان-با-دانشجویان-دانشگاه-علمی-کاربردی-جهاددانشگاهی-کرمان-از-استقلال-قوه-قضاییه-تا-پرونده-سرقت-مسلحانه-بازار-کرمان
بستن   چاپ