کرمان رصد
3 قنات استان کرمان جهانی شد
شنبه 29 تیر 1398 - 8:07:49 AM
ایرنا
کرمان رصد - سه قنات از استان کرمان در پرونده قنات های ایرانی در چهلمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو ثبت جهانی شد.

 این اجلاس هم اکنون در شهر استانبول ترکیه در حال برگزاری است و علیرضا رزم حسینی استاندار کرمان، محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و احمد جلالی نماینده دائم ایران در یونسکو به منظور دفاع از پرونده ثبت جهانی قنوات‌ و کویر ‌لوت در این نشست حضور دارند.
استاندار کرمان تابستان سال گذشته نیز برای دفاع از ثبت جهانی روستای صخره ای و تاریخی میمند در شهرستان شهربابک به شهر بن آلمان رفت و امروز با ثبت قنوت کرمان، این استان دارای چهار اثر ثبت جهانی است که اگر کویر لوت هم در این اجلاس به ثبت برسد رکورددار می شود.
ثبت دو اثر از استان کرمان در فهرست میراث جهانی طی دو سال فعالیت دولت تدبیر و امید و با همت مدیریت استان صورت گرفته است.
ارگ بم و باغ شاهزاده دو اثر جهانی دیگر استان کرمان هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان گفت: کمیته ثبت میراث جهانی یونسکو، پرونده قنات گوهر ریز جوپار و قنات های اکبرآباد و قاسم آباد بروات بم را مورد بررسی قرار داد و با کسب رای مناسب به ثبت جهانی رسید.
محمود وفایی همچنین از بررسی پرونده کویر لوت برای ثبت جهانی در نشست استانبول در روزهای آینده خبر داد.
روز جمعه در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی در شهر استانبول ترکیه 11قنات ایرانی در میراث تاریخی - فرهنگی یونسکو ثبت شد که سه قنات از استان کرمان بود.
تاکنون با تلاش فراوانی که انجام شده است از بین میراث فرهنگی ایران، چغازنبیل به عنوان نخستین اثر ثبت شده کشور در سال 1358، میدان امام اصفهان، تخت جمشید، تخت سلیمان، ارگ بم، پاسارگاد، سلطانیه، بیستون، مجموعه قره کلیسای آذربایجان، سازه های تاریخی - آبی شوشتر، بازار تبریز، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، 9 باغ ایرانی شامل «اکبریه بیرجند، فین کاشان، شاهزاده ماهان، ارم شیراز، عباس آباد بهشهر، چهلستون اصفهان، دولت آباد یزد، پاسارگاد شیراز، پهلوان پور یزد» (در مجموع به عنوان یک اثر)، گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان، شهر سوخته، محوطه باستانی شوش و چشم انداز فرهنگی میمند در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.
کاریز یا قنات یا کهریز به مجرای تونلی شکلی که در زیر زمین کنده شده تا آب در آن جریان یابد می گویند. این مجرا که در عمق زمین برای ارتباط دادن رشته چاه هایی که از «مادر چاه» سرچشمه می گیرد با هدف هدایت آب و مدیریت آب برای کشاورزی و سایر مصارف به کار گرفته می شود.
فناوری ساخت قنات در اوایل هزاره اول پیش از میلاد در مناطق خشک کوهستانی ایران گسترش یافت و به کشاورزان این مناطق اجازه داد تا بتوانند در دوره های طولانی خشکی که آب سطحی پیدا نمی شود به کشت و زرع بپردازند. این قنات ها به تدریج در مناطق دیگر دنیا رایج شدند و اکنون قنات های زیادی از چین تا مراکش و حتی در قاره آمریکا وجود دارند.
قنات‌ها جایگاه ویژه‌ای نه تنها در ایران بلکه در جهان داشته و قنات گوهر ریز یکی از فعال‌ترین قنات‌های بخش جوپار استان کرمان است که قدمتی 750 ساله از دوران صفویه دارد و در مجموع با سه هزار و 556 متر طول با 129 حلقه چاه و در شش رشته با دبی آب 60 لیتر در ثانیه حدود 330 هکتار اراضی باغ شهر جوپار را آبیاری می‌کند و یکی از مزیت‌های این قنات تأمین آب آن از گسل است.
قنات های اکبرآباد و قاسم آباد بروات در شرق کرمان نیز از پرآب ترین قنوات این منطقه به شمار می روند.
استان کرمان با 23 شهرستان و بیش از هفت هزار اثر تاریخی، 700 اثر ثبت ملی و چهار اثر ثبت جهانی شامل ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، روستای صخره ای میمند و قنوات از قطب های گردشگری کشور به شمار می رود.
روستای تاریخی و دستکند میمند در شهرستان شهربابک استان کرمان همراه با محوطه تاریخی شوش سال گذشته در اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.


http://www.kerman-online.ir/fa/News/89734/3-قنات-استان-کرمان-جهانی-شد
بستن   چاپ