کرمان رصد
بزرگترین تولید کننده حنا در کشور کارخانه فرآوری ندارد
دوشنبه 31 تير 1398 - 14:05:59
ایرنا - کرمان
کرمان رصد - جیرفت - ایرنا - امروز جنوب استان کرمان به عنوان بزرگترین تولید کننده حنای مرغوب در کشور، کارخانه فرآوری نداشته و تولیدات خود را برای فرآوری و بسته بندی به استاهای همجوار ارسال می کند.

برگ های سبز حنا در مزارع جنوب استان کرمان برای خشک شدن چیده می‌شوند، این روزها مزارع جنوبی کرمان آکنده از عطر و بوی حناست و بانوان زحمتکش این دیار با دستان حنایی رنگ خود، حناهای خشک شده را کوبیده و جمع‌آوری می‌کنند.
بیشترین ظرفیت تولید حنای جنوب کرمان در شهرستان رودبار جنوب وجود دارد و در واقع باید گفت، رودبار قطب تولید حنا در کشور است چرا که بیش از 2 هزار و 500 کشاورز این شهرستان به کاشت و برداشت این محصول مشغولند اما جای سئوال است که چرا برداشت حنا در چنین منطقه ای که بیشترین تولید حنا را دارد به صورت سنتی انجام می شود؟!
وقتی شنیدیم که فرآوری و بسته بندی حنای جنوب کرمان در استان دیگری انجام می شود بر آن شدیم با بررسی موضوع، موانع پیش روی این ظرفیت بزرگ را از زبان مدیران جنوب استان کرمان بشنویم و برای اطلاع عموم مردم و سرمایه گذاران انعکاس دهیم.
مدیر جهاد کشاورزی رودبار جنوب در این زمینه گفت: برداشت حنا از بیش از پنج هزار هکتار مزارع رودبار جنوب آغاز شده است و این شهرستان در زمینه تولید محصول حنا، مقام اول را در کشور به خود اختصاص داده و بدین لحاظ، منبع مالی خوبی برای مردم روستایی در این مناطق به شمار می رود.
محمد سعیدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: متوسط عملکرد حنا در هر هکتار 6 تن است و پیش بینی می شود حدود 30 هزارتن حنا به صورت برگ خشک از این میزان سطح زیر کشت برداشت شود.
وی خاطرنشان کرد: حنای رودبار به لحاظ رنگ و کیفیت جز مرغوبترین حناهای کشور به شمار می رود و در مصارف آرایشی، بهداشتی و دارویی کاربرد فراوان دارد و بخش زیادی از این محصول پس از فرآوری و بسته بندی و تامین نیاز بازار داخلی به سایر کشورها از جمله سوریه و عراق صادر می شود.
**افزایش محصول حنا بدون افزایش سطح زیرکشت
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان تصریح کرد: امسال در کاشت محصول حنا به دلیل کم آبی، افزایش سطح کشت نداشتیم و سعی کردیم از طریق عملیات به زراعی، میزان تولید محصول را افزایش دهیم و به نظر می‌رسد 10 درصد افزایش محصول داشته‌ایم.
وی نبود دستگاه خشک‌ کن و دستگاه بسته ‌بندی حنا و کمبود بذر اصلاح شده را از جمله مشکلات کشاورزان این شهرستان برای کاشت و برداشت حنا، عنوان کرد و گفت: متاسفانه محصول حنای این شهرستان برای بسته‌ بندی به استانهای همجوار حمل و پس از بسته ‌بندی به کشورهای آسیای میانه صادر می‌شود.
یک کشاورز رودباری هم به ایرنا گفت: به دلیل نبود صنایع فرآوری و بسته‌بندی، این محصول توسط واسطه‌ها و دلالان با قیمت ناچیز، خریداری و در استان‌های دیگر فرآوری و به اسم آنها به مصرف داخلی می‌رسد و یا صادر می‌شود.
علی سالمی دیگر کشاورز حنا کار اهل جنوب کرمان نیز افزود: از مشکلات مهم و اساسی کشاورزان در توسعه کشت حنا در شهرستان رودبار، نبود صنایع مکانیزه کاشت، داشت و برداشت به ‌ویژه کارخانه خشک ‌کن برگ حنا است.
وی ادامه داد: نبود بذر اصلاح شده حنا در منطقه نیز یکی دیگر از مشکلات حنا کاران است که انتظار داریم توسط مسئولان بخش کشاورزی به این موضوع رسیدگی شود.
محمد سالمی نیز به عنوان یکی از حنا کاران نمونه جنوب گفت: بخش زیادی از محصول حنا پس از فرآوری و بسته بندی و تامین نیاز بازار داخلی به سایر کشورها از جمله سوریه و عراق صادر می شود.
وی گفت : از جمله مشکلاتی که کشاورزان با آن مواجه هستند، نبود صنایع بسته ‌بندی و حناسایی است که موجبات ضرر و زیان کشاورزان را فراهم کرده است، به طوریکه حنا به صورت خشکبار به استان های دیگر فرستاده شده و سود چندانی عاید کشاورزان منطقه نمی‌شود.
به گزارش ایرنا، حنا از جمله مواد آرایشی سنتی با خواص دارویی فراوان است که زنان جنوبشرق کشور بویژه جنوب استان کرمان از گذشته‌های دور تا امروز برای ترسیم اشکال زیبا بر دست و پا و رنگ کردن سر خود از آن استفاده می‌کرده‌اند و در واقع می توان گفت این نوع استفاده از حنا ریشه در فرهنگ این دیار دارد.
به گفته کارشناسان، حنا دارای خاصیت قوی قابض است، به همین دلیل از آن به صورت خوراکی در اسهال خونی، زخم‌های روده‌ای و معده‌ای استفاده می‌کنند و این گیاه همچنین برای مصرف خارجی و موضعی به عنوان ضد اگزما، درمان جرب شامل بیماری پوستی واگیری که عامل آن سارکوپتس اسکابیل است، ضد میکوزیس و بیماری قارچی پوست و درمان زخم‌‌ها کاربرد دارد و همینطور درمان قارچ‌های پوست سر و جذام، رفع اگزما، جلوگیری از عرق دست و پا و بهبود ترشحات سوزاکی از دیگر خواص دارویی گیاه حناست.
رویشگاه اصلی گیاه حنای ایران در مناطق جنوبی از جمله اطراف بندرعباس، بوشهر، سیستان و بلوچستان و کرمان است که برای رنگ کردن مو استفاده می‌شود و هم اینک محصولات زیادی از این گیاه برای مراقبت و محافظت از مو در جهان ساخته می‌شود، رسمی که همچنان در این دیار پار برجاست.
مساحت این شهرستان 13 هزارو 200 کیلومتر مربع می‌باشد و مرکز آن شهر رودبار جنوب درفاصله 333 کیلومتری از مرکز کرمان واقع شده و جمعیت آن هم برابر با 105 هزارو 992 نفر می باشد.
سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هفت شهرستان جیرفت، کهنوج، منوجان، قلعه گنج، رودبار جنوب، فاریاب و عنبرآباد را زیر پوشش دارد.
گزارشگر: هادی شفیعی مجاز**انتشاردهنده:بهنام احمدی *
/ 50547450

http://www.kerman-online.ir/fa/News/89837/بزرگترین-تولید-کننده-حنا-در-کشور-کارخانه-فرآوری-ندارد
بستن   چاپ