کرمان رصد
دوئل کلانتر و سبزی کار
سه شنبه 1 مرداد 1398 - 9:40:35 AM
ایسنا
کرمان رصد - کلانتر در طول زندگی خود شاهد زندگی‌ها، شادی‌ها، غم‌ها، مرگ‌ها، زمستان ها و پاییزهای زیادی از دوران قاجار، پهلوی و انقلاب اسلامی بوده اما شاید باور نمی کرد روزی در پشت درب های بسته چشم انتظار بهار احیای باغ تاریخی خود باشد.
  محله سرآسیاب کرمان بعنوان یکی از پر آب‌ترین محله‌های این شهر که دارای بافت تاریخی غنی و مملو از باغات است، باغ تاریخی مربوط به دوره قاجار به عنوان یکی از آثار ملی ایران وجود دارد که به باغ عشق، باغ سردار و یا باغ کلانتر نیز معروف بود اما معروفیت امروز این باغ به واسطه کاشت سبزی در آن است و اینکه مسئولین میراث فرهنگی استان نمی توانند برای مرمت و احیای این بنای تاریخی 140 ساله وارد این عمارت شوند.
طبق شواهد و آثار موجود کرمان یکی از مراکز اصلی شهر کرمان باغ های تاریخی است در این شهرستان باغ بیرم آباد، باغ شاهزاده، باغ فتح آباد و باغ کلانتر نیز قرار گرفته است که البته به جز این باغها چندین باغ دیگر در مناطق مختلف شهر کرمان قرار گرفته که درب بسیاری از آنها به روی مردم بسته مانده و یا در حال تخریب هستند.
باغ کلانتر در یک حصار خشت و گلی با ارتفاع حدود 2 متر قرار گرفته است که برخی از قسمت‌های آن به حدی فرسوده است که از تکیه کردن به آن واهمه دارید. در برخی از بخش‌های این عمارت نیز که دچار تخریب شده، آجرها و بلوک سیمانی می بینید که ناهمگون با دیوارهای قدیمی باغ بود و نمای تاسف واری را مشاهد می کنید.
یک سمت دیوار باغ در خیابان اصلی واقع شده است که در سر درب ورودی پارچه سبز بزرگی با عنوان «سبزی محلی تازه» به چشم می خورد!! و دیوار دیگر این باغ در خیابان فرعی است که وضعیتی بسیار اسفناک و دردآور دارد به‌طوری‌که طاق‌هایی که در این قسمت وجود دارد خراب شده و در انتهای این دیوار نیز درب آهنی با زنجیر و قفل گویای وضع موجود این باغ تاریخی در شهر کرمان است.
از بیرون این حصار قسمت‌های بالای یک عمارت به چشم می‌خورد با اینکه قسمت‌های از آن تخریب شده اما باز هم زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد.
کسی که در این باغ زندگی می‌کند وقتی متوجه شد خبرنگاریم اجازه ورود به این باغ را به ما نداد، برای همین مدت‌ها پیش به بهانه خرید سبزی وارد این عمارت شدیم، در ورودی آن یک سایه‌بان که با چوب و گونی درست شده بود قرار داشت که در زیر آن بادمجان، گوجه، فلفل سبز، سبزی و ... که در پاکت‌های پلاستیکی و جعبه قرار داشتند، وجود داشت.
با دوستم از صاحب این باغ اجازه گرفتیم که در آنجا قدم بزنیم هر چند مقداری خوف داشتم اما حرص دیدن این ساختمان بر ترسمان غلبه کرده بود. دیوارهای طبقه همکف این عمارت وضعیت بسیار نابسامانی داشتند و ریزش کرده بودند، اما در طبقه بالای این عمارت معماری اصیل ایرانی را می توان از میان خرابی‌های آن دید، حیاط آن وضعیت خیلی بدی داشت و آنقدر در آن کشت و کار شده بود که خاک آن گواه این ظلم عظیم بود.
به ما اجازه ورود به عمارت داده نشد و برای آنکه مردی که در این باغ زندگی می‌کند به ما شک نکند اصراری برای ورود به عمارت نکردیم از او ماجرای اینکه چگونه در این باغ حضور دارد و آیا صاحب اصلی باغ است، جویا شدیم. مرد گفت« من این باغ را 99 ساله از صاحبش اجاره کردم و کسی نمی‌تواند آن را از من بگیرد و این باغ را برای کشت و کار گرفتم که خرج زندگیم را از آن بدست بیاورم.»
برگشتیم و یاد خبری که خودمان در تیرماه سال 97 درباره عدم مرمت این باغ کار کردیم افتادم. «مالک اجازه مرمت باغ کلانتر کرمان را نمی‌دهد لذا این اداره کل نمی‌تواند بدون اجازه مالک یا مالکین راسا اقدام به مرمت و بازسازی این بنای تاریخی متعلق به دوره قاجار نماید و اوقاف مالک عمارت تاریخی باغ کلانتر کرمان است و تا زمانی که اوقاف کرمان اجازه ندهد نمی‌توان هیچ اقدام مرمتی در این عمارت انجام داد.»
اما روز گذشته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کرمان خبر خوبی را داد: خبر « آغاز عملیات مرمت و احیای باغ کلانتر کرمان از اوایل مردادماه». آیت اللهی موسوی گفت: با توافقات صورت گرفته با متولی موقوفه باغ سالار کلانتر و شهرداری کرمان، عملیات مرمت و احیای این بنای تاریخی از اوایل مرداد ماه آغاز خواهد شد . حال باید منتظر باشیم تا ببینیم این آغاز عملیات مرمت آیا از ابتدای مردادماه آغاز خواهد شد یا این نیز پایانی نامشخص خواهد داشت.
شایان ذکر است که به دلیل عدم اجازه حضور در این باغ عکس‌های این باغ با سختی گرفته شده و تعداد آنها کم است.




|
عکس از «ساره تجلی» عکاس ایسنا منطقه کویر
گزارش از «سارا سلطانی» خبرنگار ایسنا منطقه کویر
انتهای پیام

http://www.kerman-online.ir/fa/News/89871/دوئل-کلانتر-و-سبزی-کار
بستن   چاپ